[]

Ülkemizdeki zengin adamlar neden üretmiyor

Neden ülkemizde zengin olmak isteyenler hep rant ,hep insaat içinde
Neden innavasyon yok ,neden icat yok ,Neden çılgın projelerimiz hep inşaata dayalı ? Neden uzaya gitmiyoruz ? Neden elon musk gibi bir manyak girişimci zengin çıkmıyor ?



 
o işlerde para olmadıgına inanıyorlar. haksız da sayılmazlar.


  • omer gibi  (21.03.15 02:35:36) 
garanticiler.


  • baldur2  (21.03.15 02:38:58) 
çünkü girişimci değil, rantçılar. dolayısıyla ar-ge'ye para yatırmadıkları için güzel bir çalışma ortamı yok; ortam olmadığı için de yetişecek girişimci yok. yani burada yok, çünkü hepsi amerikaya gidiyor.

bir türk görmüştüm internette. adam girişimci bir eleman. ota boka yatırım yapıyor; bitcoin işine giriyor, yıldız falan satın alıyor. düşünsene, adam hayatında milyon kilometre yakınından geçemeyeceği ve her gün gökyüzüne baktığında gördüğün 10-15 tane yıldızı satın almış. ha çok da sağlam bir örnek değil ama adam o kadar ileriye dönük düşünüp yatırım yapıyor. ama tabi amerika'da yaşıyor. gibi gibi.


edit:


adamın biri de yıldız satma işine girmiş :D
al sana girişimcilik örneği:

www.yildizal.com (yıldızlar indirimdeymiş. paketi 170 tl. kaçırmayın)
  • lesmiserables  (21.03.15 02:44:34 ~ 03:19:58) 
yildiz mi satin aliyor? kim satiyor o yildizlari :D marstan arsa alalim bari biz de ilerde degerlenir.


  • baldur2  (21.03.15 02:59:04) 
teşvik eden de yok ki. cumhuriyet döneminde kaldı o yerli sanayi için teşvikler falam.


  • u  (21.03.15 03:04:24 ~ 03:06:25) 
aslında inşaatta olmamız iyi bişey de onu da bence beceremiyoruz. öyle büyük çapta projelerin müteahitliğini daha yeni yeni yapmaya başladık. şuan dünyayı biz inşaa ediyoruz. bu da ekonomik açıdan iyi bişey olması gerekir heralde.


  • platoniclover  (21.03.15 03:27:20) 
icat denilen şeyin ortaya çıkması en az 3 yıl..pazara alışması falan 4 yıl..tutacağı tutmayacağı garanti değil.. tutsa bile ne kadar getireceği muallak.. çok getirse bile bir başkasının (çin) onu kopyalaması %85 ihtimal..onu koruyacağım vs derken harcayacağın para ve elde edeceğin başarı muallak.

bu türklerde cidden felsefe, düşünme mantığı diye bir şey yok..sokağa çıksan herkes aynı soruyu sorar niye çıkmıyor falan diye..aynı soruyu avrupalıya sor derki lan ar-ge senin neyine? senin ülkene giren para ne? gsmh ne kadar?

şu listeye bir bakın arkadaşlar..
tr.wikipedia.org

türkiye'den sonraki devletlere bir bakın..
Estonya, Slovakya, Hırvatistan, Polonya, Letonya, Litvanya, Seyşel Adaları'dan biri gelse dese ki 'hacı bizden neden bi musk çıkmıyor' dese dersin sen kimsin amk..
ama biz kendimizi devler aynasında görüyoruz..japonya,ingiltere,amerika ile aynı paraları kazanıyoruz ya bizden niye çıkmıyor diye hayıflanıyoruz..

20-30 yaş arası neslin 'çok paraya rahat iş' aradığı iki konuşmasından birinde 'çekip gideceksin aslında bu ülkeden' dediği bir dönemdeyiz arkadaşlar.. başka ülkeye gitse zaten ne arge yapacak ne bir düşünce geliştirecek ne de başka bir şey yapacak..ingiltere'de asgari ücret 1.244 euro lan yaşarım ben onla diyecek..

Ülkemizdeki zengin adamlar neden üretmiyor diyecek yerine 'ben neden üretmiyorum amk' dediğimiz an değişir bu gidişat..ki tüm dünya dursa 300 yıl sadece türkiye ilerlese anca yakalarız o çizgiyi..

imza
ar-ge firması olan bir yazar..
  • dedim dedim de kime dedim  (21.03.15 06:22:28 ~ 06:29:15) 
Inovasyon yapan adam parasızlıktan ölür


  • efrasiyab87  (21.03.15 08:38:17) 
çünkü eğitimde, bilim ve teknikte geriyiz. akılcı bir toplum da değiliz. tembeliz.

ek olarak gsmh'den ar ge'ye ayrılan yüzde olarak da batılı devletlerin gerisindeyiz. "zengin değiliz, para yok."u geçerli bir bahane olarak kabul etsek bile buna göre olmamız gereken noktanın da gerisindeyiz.
  • zgrydn  (21.03.15 08:42:45 ~ 08:43:23) 
beyin yok.


  • hzben  (21.03.15 09:05:52) 
Bunu sözlükte de yazmıştım. Çılgın projelerin büyük çoğunluğu bize ait değil. Yüksek hızlı tren, Marmaray vb. sadece parasını veriyoruz ve adamlar(yabancılar) gelip yapıyor. Parasını verdikten sonra bir uzay istasyonu da kurarsın, uzaya da çıkarsın.


  • elitist  (21.03.15 09:05:53) 
innovasyon için akıl, zeka, bilgi birikimi, organizasyon gerekir.

neden 3 tane inşaat yapıp hiç risk almadan milyon dolarları götürmek varken. teknolojiyle bilimle uğraşsın adamlar.
  • orpheus  (21.03.15 09:23:14) 
çünkü bilim, teknik, eğitimde gerideyiz (-1) (eksi bir)

öyle bir dünya yok..bilim, teknik, eğitimde geride falan değiliz..bugün türkiye'nin herhangi bir bölümünde top 5 üniversitesinde oku..dünyanın her yerinde yapılan icatı, makaleyi, bilimsel çalışmayı anlarsın..amerika'da ki japonya'daki ingiltere'deki adam sana daha dün çıkan teknolojiyi anlatsa hemen kavrarsın..cern'de nasa'da çalışan türk bilim adamlarına bakın yurtdışına giden türk öğrenci sayısına bakın..

olay tamamiyle maddi..parasal..senin yeni şeyler yapabilecek, fabrikalarını kurabilecek paran yok..bu kadar basit..

şuradan nasa'nın bütçe rakamlarını türkiye'de herhangi bir kurumla karşılaştırın..
www.nasa.gov(1).pdf
www.hurriyet.com.tr

yani senin icat vs yapabilmen için yeterli paraya, belirli koşullarda yaşama standardına ihtiyacın var..arada bir şansa bala bir iki tane adam çıkar elbet ama süreklilik ekonomik istikrar ile olur..
  • dedim dedim de kime dedim  (21.03.15 09:36:10) 
birden zengin olan adam hükümetlerin desteği ile olur. (bkz acun ılıcalı, ali ağaoğlu, vs) hükümet desteği ile her türlü pis işe yolsuzluğa bulaşırlar.

bu hükümet gidince veya ..ktiri çekince ne yapacak bu adamlar? yatırım yapsa parasını ülkeden kaçıramayacak. onun yerine kısa vadeli girişimler yapıyor ki en fazla 3-5 bina maliyeti olsun. bak uzan'lara hükümetle ters düştü mallarının %80'i belki de tmsf'ye devroldu.
  • lancelot du lac  (21.03.15 09:43:27) 
bu konuda devlet desteği sıfır. desteği geçtim devlet yerli markaları bile bir şekilde reklamlarla popüler hala getirip yerli ürünlere özendireceğine dış pazar mallarının borazanlığını yapıyor. yerli ürün olsa kimse kullanmaz bizde.


  • insomni4c  (21.03.15 09:50:00) 
abi gözünüzü seveyim nasıl devlet desteği falan sıfır diyebiliyorsunuz ya?

türkiye'de kaç tane kalkınma ajansı var?
kaç tane ilde kosgeb destek veriyor?
tübitak kaç tane destek yayınlıyor yılda?
kaç tane avrupa birliği projesi çıkıyor yılda?
sanayi bakanlığının kaç tane destek projesini biliyorsunuz?

ya araştırmadan etmeden hemen herşeyi nasıl böyle yazıp çiziyorsunuz?

sanayi bakanlığının yayınladığı teknogirişim sermaye desteğine 1000 başvuru oldu bu yıl 300 tanesi onay alıcak..100.000tl %100 destek var..üniversite bitirme şartı bile istemiyor adamlar.. adamlar bile diyor ki ulan neden bu kadar az başvuru oldu..300.000 başvuru ve üstü olması gerekirken sayı 1000..

biraz da kendinizi suçlayın babuşlar..biraz kendinizi..
  • dedim dedim de kime dedim  (21.03.15 10:00:31 ~ 10:01:15) 
Destek, zeka vs. sebepler bunlar degil. Hatta o kadar ki destek verilmesin, yeter ki kostek olunmasin cok super girisimciler cikar. Ancak ozel bir teknoloji girisimcisinin hic sansi yok, cunku devletin tepesi bulut bilisim kafayi yedirir diyor, ben kitap okumadim kitap okuyanlar sefil oldu diyor. Teknoloji nosyonu yok tepedeki adamlarda, sen nereye uzaya cikiyorsun?

Umarim ulkedeki teknoloji kulturunun, is ahlakinin, siyasi yoneticilerin bu kafasi nedeniyle nasil bicildigini anliyorsunuzdur. Teknoloji isi, kultur isidir, tartisma isidir, ifade ozgurlugu isidir.

Ha uretime gelirsek orasi da cok fena. Teknoloji uretimine gelmeden sanayici ve tarim ureticisi de bicilmis durumda. Bu da plansizliktan, rantciliktan ve yine uretime deger vermeyen o yonetim kafasindan kaynaklaniyor.

ek: Devletin destek konusunda iyi oldugunu, sucu girisimcide aramak lazim geldigini iddia edenler olmus. Son zamanlarda ar-ge desteklerinde rakamsal artis var, ancak ne bu destekler gitmesi gereken kurumlara gider, ne miktar diger ulkelere gore yeterlidir, ne de bu is sadece parayi acarak olur. Once yolu acacaksin, para daha sonra bulunur.
  • f_d  (21.03.15 10:08:01 ~ 10:34:36) 
Cunku bizdeki zenginlerin cogu egitimli degil, bu konuda belli bir vizyonlari yok, ne yazik ki bir cogunda da kiroyum ama para bende gibi bir yaklasim var, hele ki ben bunu antepte fazlasiyla goruyorum, bu zihniyetteki bir adamin boyle bir bilince sahip olmasini tabi ki bekleyemezsiniz


  • balpolen  (21.03.15 10:17:51) 
bilim, teknik, eğitimde gerideyiz demek ayrı bir şey..
üretimde gerideyiz demek ayrı bir şey..

ben onu zaten yazdım.. üretimde elbette gerideyiz.. çünkü çok basit para yok..

ama bilim, teknik, eğitimde gerideyiz demek çok çok yanlış olur..bugün sen herhangi bir dal da mezun olan öğrencilerin yeni çıkan bir makaleyi okuduklarında yorum getirebiliyorlar mı? anlayabiliyorlar mı? yurtdışında y.lisans yaparken biz bunları hiç görmedik gibi sorunlarla karşılaşıyorlar mı? karşılaşmıyorlar ise okudukları makale, çalışmları vs anlayabiliyorlar devamını getiremiyorlar ise bu %60'da öğrencilerin ayıbıdır..

konu başka bir yere gidiyor ama cevap vereyim..

Celâl Şengör hocanın öz geçmişine bakalım..
Robert Koleji yıl
State University of New York at Albany'den jeolog
State University of New York at Albany'den y.l.
State University of New York at Albany'den doktora

şimdi bu adamın zaten nereden baksan 12 yılı NY'da geçmiş..adam elbette türkiye'de üni yok diyecek..adamın standartları yüksek..bugün gidin istediğiniz üniversite kütüphanesine çok değil 2013 yılında çıkmış teknik kitapları sorun.. diyin ki araştırma yapacağım.. kaçında vardır sizce ? sonuç çok acı işte.. o yüzden adam üniversite yok diyor.. kitapsız üniversite mi olur?

ama bunların hiç biri mazeret değil..yani bu tür konuşmaların insanları gaza getirmesi gerekirken millet iyice salıyor kendini..sanki amerika'ya japonya'ya kore'ye o kitaplar gökten indi..
  • dedim dedim de kime dedim  (21.03.15 10:21:58) 
çalıştığım bir şirket ayda 1.5 milyon $ ciro yapıyordu, bi gün patronla (sahibi ile) konuşuyoruz dedim ki ya bişi yapalım büyük bişi yapalım vs. dedi ki sen teknik adamsın youtube yapmak istersin ama ben youtube'dan para kazanmak istiyorum. (yani hazır yapılmış bişiyden) mantıkları böyle yani.


  • selam  (21.03.15 10:31:18) 
"üretim az çünkü para yok" cümlesi niye "para yok çünkü üretmiyoruz"un yerine kuruluyor onu anlamıyorum.


  • zgrydn  (21.03.15 10:39:58) 
bak ne diyorum..

''üretimde elbette gerideyiz.. çünkü çok basit para yok..''

örnekleyeyim.. bilgisayar işlemcileri mesela? 2 tane büyük firma var benim bildiğim intel ve amd..

biz türkiye'de işlemci üreteceğiz..inanılmaz bir nanoteknoloji bilgisi gerekiyor.. teker teker türkiye'de ki hocaları, mühendisleri dolaştık olumlu cevap alır mıyız? bence alırız.. ama o tesisi kurup en az 15 yıl yürütecek para var mı hem devlette hem özel sektörde? yada bu risk alınır mı? yok..
  • dedim dedim de kime dedim  (21.03.15 10:59:23) 
Gencler burasi somurge bir ulke lan?

Abd de iki uc donemdir demokratlar iktidarda diye emperyalizmin cilginligini unuttunuz sanirim?

Uretim ekonomisine gectiginde ithalata dayali ekonomiyi sonlandirmis olursun. Dolayisiyla emperyalistlerin acik pazari olmaktan cikarsin. Bu durum sana savas, isgal veya iyi ihtimalle ambargo olarak geri doner.

1950 lerden bu yana agir sanayi ve turevleri bu topraklarda yasaklanmistir.

En fazla disardan hammadde getirip burda montajlarsin ve buna uretim dersin. Ornegin otomobil sanayi gibi veya birtakim beyaz esya ve sonadan akilli telefon urettigini iddia eden sirketler falan gibi.

Bu kadar yani.
  • kosun lan mevzu var  (21.03.15 12:12:47 ~ 12:13:39) 
sanırım olay eninde sonunda gelip kalitesizliğe bağlanıyor. yöneticilerdeki ve akademisyenlerdeki kalitesizlikten dolayı doğru kanallara harcama yapılamıyor. onca kosgeb, tübitak, zırtpırt hibesi heba oluyor. gerçekten güzel ve nitelikli bir projesi olan kişi bunu uygulayacak maddi kaynak bulamıyor, bulmak isterse de maddi kaynak sağlayacak paravan bir proje daha üretmek zorunda kalıyor.

5 üniversiteyi bir kenara koyarsak tr. ortalamasını incelediğimiz zaman ortalık okuduğunu anlamaktan aciz, mühendis olacağım diyerek hesap makinesi bile kullanamayan, basit bir dilekçeyi yazarak kendi işini bile göremeyen bir yığın insan yetişiyor. akademisyenler de zaten intihallerle yalan dolan makalelerle bir yerlere gelebiliyor.

olayın sanayi boyutunda üretim var fakat katma değer yok. vestel bile, yeni ve başarılı bir teknoloji ortaya çıkarmak bir yana, türkiye genelinde ürünlerinin kalitesizliğiyle konuşuluyor.
  • zgrydn  (21.03.15 12:18:34) 
dedim dedim kime dedim

cok basit para yok diyorsun da uretmeden para nasil gelecek acaba gokten mi?
  • baldur2  (21.03.15 13:22:48) 
para nasıl gelicek?

işte başımızda adam akıllı insanlar olsaydı bu çoğrafyada bu soruyu sormazdık..

şimdi genel bir politika izleniyor..türkiye üretim yeri..asgari ücret 420 euro civarı avrupa'dan ucuz..yer ucuz..yabancıya teşvik var..döviz değerli..(ingiltere 1200 euro asgari ücret) türkiye işçi olsun..türkiye işçi olur.. harıl harıl çalışır.. titizdir işini yapar.. buradan zaten faydalanıyoruz..

şimdi yeni bir akım ar-ge yapalım diyorlar..aslında bu mantıklı.türk kafası sonuç odaklıdır..direk sonuca gider..yani türkler ar-ge yapsa kralını yapar..ama düşünce sistemimiz çok yanlış bizim..bir şeyi düşünürken bütün önemli ayrıntıları atlıyoruz.. sistematik bir düşünce biçimimiz yok..bu avrupalılarda çok sağlam işte..bize çok sağlam 5-6 felsefeci lazım aslında ülke olarak..onun dışında birde çok ar-ge yapmak için para yok..

şimdi yine mesela yazılım furyası çıktı..türkiye yazılım ülkesi olur mu? olum nasıl olsun? gezmeyi tozmayı pikniği cartı curtu bu kadar seven bir toplum nasıl günde 16 saat bilgisayar başında kodlama yapsın? yılın genelde 9 ayı güneşli ılıman geçen bir iklimdeyiz.. kuzey avrupa yapar bunu.. mantıklı.. hindistan yapar.. ama biz? yani elbette yapılacak ama bunda üst seviyelere çıkılabilinir mi? bence zor.. amerika vs yıllarca hindistan'a kodlama yaptırtmadı mı zaten?

bana kalırsa bu çoğrafyanın türkün yapısına en uygun şey..satış ve pazarlamadır..bir çok kez aksini görsekte aslında türk firmaları çoğu yurt dışı firmalara göre çok daha güvenilirdir.. açılan iş davaları türkiye'de avrupa ülkelerine göre oldukça azdır..biz sıcakkanlıyız hemen samimi oluruz kolay kolayda hemen ayrılmayız.. türkiye'deki insanları eğit, ver ücretsiz dil eğitimlerini, ver ithalat ihracat bilgilerini destekle biraz insanları ülke dışına çıkarmayı.. millet depolasın burada ister avrupaya satsın ister asyaya ister rusyaya göndersin ister kuzey avrupaya yada göndersin afrikaya..

bana kalırsa türkiye kendini satış ve pazarlamaya kaydırmalıdır..bir mühendis olarak bunu söylemem garip ama..bence türkiye'nin kazanacağı para böyle bir model oluşturulur ise logaritmik artar..aynı zamanda yürüt yazılım, ar-ge, üretim-imalat çalışmalarını bak o zaman ne oluyor..

(biraz hastayım kafa dumanlı fazla çoşmuş olabilirim kusura bakmayın..)
  • dedim dedim de kime dedim  (21.03.15 15:09:10 ~ 15:10:41) 
mühendisler ekonomi hakkında konuşunca böyle oluyor demek ki...

arkadaşlar diyoruz ki; burada KRALI gelse üretim yapamaz.

çünkü YASSAH.
  • kosun lan mevzu var  (21.03.15 15:15:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.