[]

Kira - Kontrat - Kentsel dönüşüm ile ilgili bir kaç soru

1) Kira kontratı yaparken bir de tahliye sözleşmesi yapılıyormuş. Bu nasıl bir şey? Nasıl yazmak gerekir?

Bu aralar kentsel dönüşüm denerek bir kaç apartmanın birleştirilip, 10-15 katlı kuleler yapılması pek popüler. Bizim apartmanımız için bu konu gündemde. Öğrendik ki bulunduğumuz yer kentsel dönüşüm kapsamında değilmiş. Binayı keyfi olarak yenilemek istiyorlar. 3 ya da 5 apartman birleştirilip toplam 80 daireli iki kule yapılması planlanıyor. Teklif veren müteahhitlerin hem teklifleri tatmin etmiyor kimseyi hem de güven veremiyorlar. Hepsi ile ilgili ayrı ayrı söylentiler var; el altından bazı mal sahiplerine nakit para veriyor, bir başkası işin altından kalkamayıp başkasına devrediyor, o da yarım teslim ediyor gibi. Bu işin müteahhite 8 milyon liraya malolacağı gibi rakamlar konuşuluyor. Apartman bir türlü karar veremedi, bu süre zarfında da bizim dükkanımız boş kalıyor. Dükkana bakanlar da 5 yıllık kontrat istiyor.

2) Bu durumda binanın yenilenmesi için apartmandaki oy çoğunluğuna mı bakılıyor yoksa bir hanenin bile hayır demesi binanın yeniden yapılmaması için yeterli mi?

3) Eğer oy çoğunluğu yeterliyse, biz şimdi dükkanı 5 yıllık kontrat yaparak kiraya verirsek ve sonrasında binanın yenilenme kararı çıkarsa biz kiracıya tazminat ödemek zorunda mı kalırız yoksa apartman kira kontratının bitmesini mi beklemek zorunda? Bu durumun hukuki tarafı nasıldır?

4) Dükkan için kira kontratı yaparken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? İşin tamamen yasal olmasını istiyoruz. Bu konuda avukatlar danışmanlık hizmeti veriyor mu? Tanıdığınız bildiğiniz avukat var mıdır bu konularla ilgilenen? Ve varsa eğer danışmanlık ücretleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

 
1- Kira yaparken tahliye sözleşmesi yapmak yasaya aykırıdır. Kiracıyı ilerde kolay çıkarmak için uygulanan türk kurnazlıklarından biri.

2- Kentsel dönüşüm ayrı, binanın bir müteaahhite verilmesi ayrı şeyler. Kentsel dönüşüm zorunludur, devlet kamulaştırma yoluyla ilerler. Müteaahhite vermek konusunda eğer payları ayrılmış ve kat mülkiyeti kurulduysa herkesle ayrı ayrı anlaşılması gerekir. Eğer toprak tapusu ise, paydaşlardan herhangi biri ortaklığın giderilmesi davası açarak diğer paydaşların payını satın alabilir vs vs.

3- Oy çoğunluğuyla yapılabilecek bir işlem değil.

4- Mutlaka avukatla ilerleyin. Avukatların reklam yasağı var o yüzden buradan isim verilmesi doğru ve etik olmaz.

danışmanlık ücretleri bu dosyanın dava aşamasına taşınması ya da taşınmaması üzerine ki farklı şekilde değerlendirilir. Eğer dava aşamasına taşınırsa ve gayrimenkulle ilgili bir dava olacaksa ( ortaklığın giderilmesini gibi) yüzde üzerinden anlaşılır ve genellikle %7 ile %10 arası bir bedel üzerinden anlaşılır (payınızın yüzdesi).

eğer sadece kira sözleşmesiyle ilgili bir danışma durumunuz olacaksa 1000 TL'den başlar.
  • dahili meddah  (20.03.15 15:29:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.