[]

Turkiyedeki etnisiteler ve turk ust kimligi

Kurtlerin dillerine sahip cikmalari diger azinliklarda da benzer bir etki Mi yaratti? Kastettigim devlete karsi silahlanma degil ama insanlar artik laz/arnavut/vs. kokenlerini daha on plana cikarmaya, bunlardan gururla bahsetmeye mi basladi?

Iste cocuk bosna hersek gocmeniyse onun spr klubunun formasini gunluk hayatta giyiyor, laz kokeni varsa, lazca dil kursuna gidiyor, trakyaliysa, firmasinin adini yunanca okunusuyla trakya yapiyor filan. Oncesinde turkluguyle ovunen yore insanlari artik bu kokenlerini vurguluyor gururla.

Toplumda mevcut olan turklugun birlestirici ust kimliginden siyrilip bir oze donus mu sozkonusu: siz de benzer egilimlere sahit oldunuz mu?

 
örgütlü olarak Kürt ulusculuğunun ve milliyetçiliğinin varlığı yahut da Kürt bağımsızlığı, dili vesairesi için silahlı-silahsız mücadelenin varlığı son 3 yılda ortaya çıkmış birşey değil ki lakin?

ben Türkiye'de iken de, kendimi bildim bileli bilip sorana da söylerim etnik kimliğimi örneğin. çevremdekiler de farklı değildi. dilleri git gide unutulan halklar ona karşı yol arıyorlar ama onun da Kürtler ile alakasını, ben en azından, göremedim.
  • kulkke  (20.03.15 14:21:39 ~ 14:28:37) 
kürtlerin değerlerine sahip çıkması olayı geri kalan kesim tarafından "helal olsun adamlar nasıl kültürlerine bağlılar" olarak değil "adamlar ülkeyi bölüyorlar" olarak algılandığı için dediğin yönde etkiye sahip olmadı, büyük ölçekte. yoksa tabii ki kişisel olarak "kürtler gibi olamadık asimile oluyoruz" diyenler vardır.

ben bunun sebebini diğer etnik kökenlerin kürtler gibi dışlanmışlık yaşamamasına bağlıyorum. bir çoğu da asimile olmaktan dolayı şikayetçi değil zaten, umurlarında bile değil çoğunun.
  • baba jo  (20.03.15 14:31:39 ~ 14:32:11) 
@baba jo çoğunun oldukça umurunda tam tersine.

onun dışında, başka halklar ve diller için de sorunlar vardı Türkiye'de - bilinmemesi onların yok olduğu anlamına gelmiyor.
  • kulkke  (20.03.15 14:38:36) 
Bu oyunlar işe yaradı, doğru.

İnsanlar günlük hayatta hiçe sayıldıkça bir yere ait olarak bir şey olmak cazip gelmeye başladı. Takım tutar gibi.

Şu unutuluyor: Buradaki herkes karışık. Herkesin etnik kimliği var.

Azınlık olarak ortaya çıkmak isteyenlerden farkımız bu kimliklerimizi kullanmamak.

Aslında bize dedikleri şu: "Çıkarlarımız gereği sizin gibi üst birleştirici bir kimlik istemiyoruz. O yüzden etnik kimliğimizle ulus kimliği elmayla armutu eşitler gibi eşitlemeyi başaracağız, algıyla oynamaya devam edeceğiz ve uluslararası finansmanımız vedahi stratejistlerimiz mevcut."

edit: bir de şu var, "öze dönüş" yanlış bir ifade bana kalırsa zira herkesten önce hititler, frigler, iyonlar, asurlar, urartular vs ondan önce de kimbilir kimler vardı ve kendilerini hangi isimle anıyorlardı.

www.eupedia.com n1c1 yüzdesini diğerleriyle kıyaslayabilirsiniz.

buradan anladığım şu: daha karışmış olan herkes bu toprak üzerinde daha saf olan diğer herkesten daha eski. (homojen karışmış mikser içeriğine yeni bir sebze attığınızı düşünün.)

bu toprakta ne kadar kalındığı, azınlığın çoğunluğa farklı gibi görünen ama aynı olan ölçekte*farklı tercih yaptırabilmek adına söz sahibi olmasında bir etkense eğer - kendilerine azınlık diyenler böyle yapmaya çalışıyor- o zaman kendi tartışmalarında yenilirler. ama bunun bir önemi yok. siyaset ve tarih pazarlama işidir zira.

-editleyeceğime gönder yapmışım herhalde ki ikinci kere göndermişim, düzelttim-
  • godoşu beklerken  (20.03.15 15:08:12 ~ 15:11:24) 
evet. kürt hareketinin bu anlamda olumlu bi katkısı olmuştur. ama sadece ona bağlanamaz, dünyanın her yerinde insanlar zaten kendi kimliklerine sahip çıkıyor artık. çağın getirdiği bi şey bu. üst kimlik birleştirici olmaktan çok ayırıcı bi şey oldu hep. tersini iddia edenler bana bi tane ermeni kökenli general gösterebilir mi? veya yahudi kökenli savcı? peki birileri bana neden azınlık okullarında müdür yardımcılarının ve tarih öğretmenlerinin türk kökenli olarak atandığını açıklayabilir mi? hem de yazılı hiçbi kural yokken? masallar gerçek olsa keşke, pek de eşit vatandaşlık falan yok.


  • nathanieltroy  (20.03.15 15:12:25) 
turgut özal aşiretten gelme ve kendini kürt kökenli olarak tanımlayan biri diye biliyorum.

tayyip erdoğan'ın rum ve gürcü kökenleri olduğu söyleniyor, ne kadar doğru bilmiyorum.

arkadaşlar anlamıyor. bu ülkede saf Türk diye bir şey zaten yok. yani masalı siz dinliyorsunuz. bir yerlere gelmiş herkesin birkaç kökeni var. bunu kabul edip böyle şeyler söyleyemezsiniz. kabul etmeyip söyleseniz anlayacağım.

Nasıl ırkçı bir kafa arkadaş. O zaman ben de size Orta Asya Türk'üne benzer bir ordu komutanı gördüğünüzde siz de bana haber verin, diyeyim. Ya da devletli.

Kayda geçirilmedik diye etnik kimliklerimiz mi olmayacak, ne sanıyorsunuz siz.
Kendimize Türk diyen bizler zaten sizin kadar Anadolu geni taşıyoruz.

Kaldı ki gen ölçümüyle verilmiyor vatandaşlık hakkı. Türkiye Cumhuriyeti'ni tanıyorsan, vatandaşısın. Üzerinde doğmuş ve nüfusa geçmişsen vatandaşısın. Nüfus cüzdanında sadece bir din hanesi var. O da olmasa şahane olacak*.

Kısacası bu ülkede herkesin seçme seçilme hakkı anayasayla koruma altında. Boş boş konuşmayın lütfen.

Girmeyin o zaman meclise, bari doğru konuşun da gam yemeyelim. Hıncınızı resmen halktan çıkarıyorsunuz. Asıl azınlık kafasıyla başa gelip yönetenler mahvetti bu ülkeyi. Sanki bunlara oy verenler biziz. Sanki darbe döneminde coşanlar bu halk. Bu ülkenin bir gerici grubu vardır, her şeye alet olur çünkü ancak alet olarak geçinebilmektedir. Tek derdimiz bu olmalıyken nelerle uğraşır hale geldik.

Ben daha fazla tartışmak istemiyorum. Bir yere gelemem bununla. Gürcülüğümü ve Kürtlüğümü zerre umursamıyorum açıkçası.En yaygın dili herkes konuşsun isterim ama. Konuşsun ki arkamızdan dolap çevirmesinler. Tercümede kayıplar olmasın. Hatta bütün dünya bir dili konuşacak olsa, o dil ne olursa olsun, o dili de kabul ederim.
  • godoşu beklerken  (20.03.15 15:36:47 ~ 15:53:21) 
turgut özal'ın kürtlüğü ne zaman konu olacak diyodum ben de :) valla bu ülkede tansu çiller de başbakan oldu ama türkiye'de cinsiyetçilik, kadına karşı ayrımcılık ve şiddet olmadığını iddia eden de yok heralde? turgut özal başbakan olduğunda kürt kimliğiyle değil, siyasi kimliğiyle ön plana çıkardı kendini. kürt olarak değil. tansu çiller'in tavırları, giyimi, üslubu, vs hakkında da bi şeyler okumuştum, o da keza bir "kadın" olarak başbakanlık yapmadı.

tayyip erdoğan'ın rumluğu ve gürcülüğü en fazla onu karalamak için iddia edildi. yahudi olduğu da söylendi, ermeni olduğu da. yani "olumsuz" olabilecek ne kadar yafta varsa kullanıldı. kendisi de "bana afedersiniz rum, ermeni dediler" diye ne kadar büyük hakaretlere maruz kaldığından dert yanmıştı... aa pardon, başbakanımız bile ırkçılık yapmaz ki bizim halbuki, biz çok eşitik :)

sorun insanların hangi etnik kökenden geldiği değil. elbette ki herkesin geldiği bi etnisite vardır. araştırılsa ben japon da çıkabilirim, brezilyalı da. konu kendimizi tanımlamakla ilgili. kendini türk olarak tanımlamak bi tercihtir ancak türk olmadığını net bi şekilde bilen biri de zorla türk olduğunu söylemek durumunda değil.

haklarımızı seçme ve seçilmeye indirgeyip sorduğum soruları milyonuncu defa havada bırakıyosunuz. çünkü cevap veremezsiniz. o zaman eşit vatandaşlık haklarından da bahsetmeyeceksiniz. diyeceksiniz ki, biz rum, ermeni ve yahudi vatandaşlarımıza güvenmiyoruz, onlara karşı tedbirli ve ayrımcı davranıyoruz (devlet geleneğinden bahsediyorum). bu kadar basit.

kimse ekonomiden türkleri temizlemek için 6-7 eylül gibi saldırılara girişmedi yanlış hatırlamıyosam? veya din görevlisi olmak isteyen hiçbi müslüman genç bunun için yurtdışına gitmek zorunda kalmıyor yanlış bilmiyosam? halbuki azınlık mensubu bi genç ruhban okulu olmadığı için ve üniversitelerde ilahiyat dersi islam üzerine olduğu için din görevlisi de olamıyor türkiyede. tabi bunlar çok basit mevzular, aman nolcak canım değil mi? cumhuriyet kurulalı kaç sene geçmiş, halen böyle saçmasapan sorunlar varsa bi zahmet o ülkede ırkçılık, ayrımcılık, insan hakları problemleri olduğunu da kabul etmeliyiz.
  • nathanieltroy  (20.03.15 15:54:26 ~ 15:57:48) 
ben de siz o çirkin, mantık dışı, her yerde de kullanılan klişe argümanları ne zaman dizeceksiniz diye bekliyordum.

istatistiki olarak buradaki herkesin zaten kendisini bir sürü kimlikle tanımlayabileceğini anlattıktan sonra daha konuştuğunuza göre zaten algıda seçicilik probleminiz var demektir. yani örnek sıkıntısı hiç yok. hepimiz her yerdeyiz. ha bir savcı, bir devlet adamı, bir ordu komutanı ben zart zurtum diye dolansa epey gülerdik sanırım. öyle dolanmak isteyenler anlayamıyor ama bunu.

bu ülkede sayılabilecek o kadar çok hak yeme ve vahşet olayı varken* ve bunların nedenleri gün gibi ortadayken 10 olaydan azınlıklara yöneltilmiş birini seçip konuşmakta istediğiniz kadar özgürsünüz.


havada kalan tek şey sizin kavram karmaşanız. medeniyetleri çatıştırın, çelişkileri yağdırın, her hak yenmesini baz alarak ayrı devlet kurun ne de olsa 1980 vb size oldu, maraş size oldu, yanlış ayıklayacağımıza bölündükçe bölünelim, hiç uğraşamayacağım.

comptrol'dan özür dilerim. istek olursa cevabımı silerim, soru içeriği saçmasapan bir hal aldı. *yaka silk*
  • godoşu beklerken  (20.03.15 16:22:56 ~ 16:30:35) 
Türklük bir üst kimlik filan olmadı ki hiç. O milliyetçilerin yanılsamasıdır :)


  • sevgikusunkanadinda  (21.03.15 14:56:20) 
@sevgi, ayni ulkede yasadigimizi gosteren ortak payda diyeyim o zaman. Usa'deki gibi dusun, adam hispanik ama amerikaliyim (da) diyor.


  • comptrol  (21.03.15 14:59:23) 
dün hıristiyan roma vatandaşı olanlar bugün müslüman türk vatandaşları. veya ortodoks ermeni olanlar sünni kürt etnisitesinde devam ediyor. dini bağlardan ziyade bir üst millet şemsiyesi altında yaşamayı tercih ederim. türkiyelilik terimi maalesef tutmadı. türk sözcüğü de milliyetçi olmayan insanları ürkütüyor.

@godoşu beklerken: dna ile ilgili saptamalarının yanlış olduğunu düşünüyorum. en saf olan dna grupları anadolu'da çok daha eskidir. birçok dna sonucu görmüş biri olarak şunu söyleyebilirim ki, bazı bölgelerde türk diyerek tanımlayabileceğimiz genetik miras sıfırdır nerdeyse. ancak, milli kimlik genetikten bağımsız bir şey, eğer kafatasçı değilseniz. yani bugün birisi çıkıp dese ki ben kendimi ermeni hissediyorum ve bu kültürü yaşıyorum, ermeniyim. ona hayır değilsin diyebilir misiniz? tam tersi de doğru.
  • burya  (21.03.15 15:33:48) 
@burya: hayır, elbette buna hayır demem. ama hepimiz diyebiliyorken o da şunu diyebilsin isterim "ulusum Türkiye Cumhuriyeti'dir, ve ben Ermeni Türk'üyüm** Yani keşke vatandaşlık ve etnik kimlik yanyana barınsa, Russian-American der gibi. Neden birbirini dışlıyor ki. Bunların kategorisi farklı.

ben kafatasçı hiç değilim, etnisitenin özgürlükler konusunda bir kriter olduğunu düşünenlerin buna meyilli olduğunu düşünmekteyim yalnız*. çok zorlama bir düşünce tarzı sürekli empoze edilmekte.

dna konusunda gelince, katılmayabilirsiniz. bunlar zaten düşünce, açıkçası saptama demem. ancak o zaman bana birinin hiç alınmadan, bir öğrenciye açıklar gibi açıklaması ya da bir yönlendirme yapması lazım:

anadolu'da ciddi frekanslara sahip genlere bakarak karma olanın saf olandan daha yaygın olduğunu düşünmem, safın bu coğrafyada en eski olduğunu düşünmek için o zamandan bu zamana içevlilik olması gerektiğini düşünmem neden yanlış?

konu elbette gen değil. vatandaşlık hakları üzerinde inatla ondan durdum. etnisiteden bahsedince, "neye göre?" sorusu devreye giriyor yalnız. o devreye girince "senin etnisite anlamında kendine azınlık diyebilmen ve buna dayanarak somut ayrıcalıklar talep edebilmen için benden çok başka özellik ve haklara sahip olman gerekiyor" diyorum. e etnisite kelimesi de genlerle alakalı*. vatandaşlıkla ilgili haklarda etnik kökenin ulus kimliğiyle eş tutulması çok garip geliyor bana bu yüzden.
---
bu arada bana mı öyle geliyor yoksa üst kimlik ifadesini üstün kimlikle karıştıracak kadar saçmalayan kimseler mi var. yoksa onlar şovenizmle milliyetçiliği de mi aynı şekilde karıştıyorlar? comptrol+1 bu arada. aynı şeyi çok söyledim zamanında, çamura yatan çok oldu.
  • godoşu beklerken  (21.03.15 23:45:20 ~ 22.03.15 00:03:01) 
Aslında etnisitenin dna ile ilgisi yok. Dna açıkça etnisite belirtmez çünkü. Etnisite ortak değerler, ortak kültür ortak bir tarih anlayışından gelir.. Ama türkiyede din bazlı etnik kimlikler de yaygın, sadece Türkiye'de de değil, bir Ermenistan Ermenisi Müslüman bir Ermeni'yi dışlar zira Ermeni dediğin Ortodoks Türk dediğin Müslümandır bu mantığa göre..


  • burya  (22.03.15 18:38:25) 
@burya:

teşekkür ederim cevap için. anlamadığım bir-iki şey var yalnız.

sosyolojik olarak terimin denotation anlamında tanımı üzerinde anlaşıldı mı?
anlaşılmadığını varsayıyordum ben açıkçası. sosyal şema olduğu da tartışılan bir şey değil mi bu?


bu sübjektiflikle nasıl bilimsel olunuyor?

bunun objektif olabilecek tek yanı ırksal da demeyeyim gensel etnisite olmuyor mu? en azından bir gözlem söz konusu oluyor çünkü. zaten halk da bunu ilk olarak bu anlamda almıyor mu?

aslında çok güzel bir noktaya değindiniz. işin garabeti bence zaten burada. hayatımda bu kadar sentetik bir kavram görmedim açıkçası.

bugün kendimi x dinine ait yarın z dinine ait tanımlayabilirim.
bugün x dilini konuşabiliyorken, yarın bir dili sırf ona ait olabilmek için öğrenmeye kalkabilirim.
bugün x olmak, yarın y olmak isteyebilirim.


yapamayacağım tek şey kafatasımın yapısını, tenimin rengini vesairi değiştirmek. ve bu da vatandaşlığımla hiç alakası olmayan, üzerinden tanımlanmak istemeyeceğim bir şey olur.

etnisite kavramında bir bilimsellik var mı/ yok mu?

yoksa onu neden kaale almak zorundayız?
  • godoşu beklerken  (22.03.15 19:44:58 ~ 19:49:37) 
Etnisite kavramı zaten tartışmalı bir kavram.. Ama şunu söyleyebilirim genetik bir etnisiteyi kesin olarak belirlemez.. Ama şu da kesin bugün Türk olarak tanımlanan genetik bağlantı bazı bölgelerde çok zayıf belki de hiç yok.. Ama o kişiler türküm diyorsa Türktür ötesi yok.. Ermeni kökenli aleviler veya kürtler de var aslında..O da ayrı bir tartışma konusu


  • burya  (22.03.15 20:08:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.