[]

Ev alma/satma esnasında para alışverişi nasıl oluyor?

Yarın bir ev satacağız. Alan adam evin fiyatının bir kısmına kredi çekti. Biz para alma evi tapuda verme işini nasıl halledeceğiz. Sonuçda 200.000tl gibi bir para söz konusu. İki tarafda kendini nasıl sağlama alabilir?




 
biz satıcı tarafız. bundan dolayı hiçbir bilgim yok. tek bildiğim eve eksper gitti ve kredi işlemleri halledildi.


  • mayday  (19.03.15 21:34:51) 
Eğer verginizi şeyinizi hileli yapmıyorsanız, adam bankasından havale eft yapsın, açıklamasına ev alımı için olduğunu yazsın, tapuda size de paranızı aldınız mı diye soracaklardır, cep bankacılığından bakarsınız yatmış mı diye. Ya da adam size güvenebilirse parayı alırsınız, önce bankaya yatırır sonra tapu işlemlerini halledersiniz.
Parayı almadan satışı yapmayın bence ama.

  • atom karincanin torunu  (19.03.15 21:39:46) 
arada aracı vs kimse yok. verilen örneklere göre gidersek adam bize güvenip parayı önceden vermiş oluyor. siz olsanız evi almadan parayı verirmisiniz? bu işlerin başka yolu yokmu?


  • mayday  (19.03.15 22:29:28) 
Arkadaşların söylediği bankadan havale yaparken açıklamada belirtme olayı bunun için. Alıcı size evi satmadı diyerek dava açabilmesi için açıklamaya not düşülür.


  • mindwars  (19.03.15 22:46:13) 
biz ev alırken şöyle oldu: satıcıya parayı eft yaptık , imzalı boş senet aldık satıcıdan, tapu defterine imza atıldıktan sonra seneti geri verdik. parayı yollasın, boş ya da karşılığında senet verin teminat senedidir yazın..ha senedi gerivermezse bilemeyeceğim


  • mr fusion  (19.03.15 23:01:55) 
bu arada satıcı ileri tarihli eft yapabilir, bankadan da bloke çek alabilir durumu varsa. bloke çeki alırsınız satıştan sonra bloke kalkar


  • mr fusion  (19.03.15 23:03:29) 
bankaya git şerh koydur, şu şu evin satışı karşılığında para hesaba aktarılacaktır diye. 50-60 lira ver. risk alma.


  • calligrapher  (19.03.15 23:04:44) 
alıcı ile birlikte bankaya gidiyorsunuz, ikinizin de aynı bankada hesabı oluyor (diğer kombinasyonlarla da oluyor ama anlattığım en hızlı ve kolayı)

Alıcı kendi hesabına 200k'yı yatırıyor ve parayı satış işlemi için bloke ediyor.

Banka şubesinin çeki alıcı adına hazırlanıyor. (“teyit edilmiştir“karşılığı mevcuttur”, “işbu çek muhteviyatı olan yalnız 200000TL bloke edilmiştir" gibi notları düşüyor)

Alıcı ve satıcı beraber vergi dairesindeki ve tapudaki işlemleri hallediyor, vergileri ödeyip deviri yapıyor.

Bankaya geri dönülüyor ve çekin ödemesi alınıyor.

Temel yöntem bu, bunun dışında bankalar çek olmadan havale emriyle de benzeri bloke uygulamları yapıyor. Mesela alıcının hesabındaki para bloke edildikten sonra, x parsel numaralı, y tapu numaralı, z adresli evin satışına istinaden m isimli kişinin n ibanına havale diye detaylı açıklama ve koşullu işlem yapılabiliyor. Bankanın aldığı komisyona (ki düşük oranları) göre vs seçiliyor genelde. Şubeden daha detaylı açıklama yaparlar zaten.

not: 5 ay önce sattım, ciddi bir değişiklik olmadı o zamandan beri
  • rygard  (19.03.15 23:18:37 ~ 23:20:49) 
@rygard'ın anlattığı yöntemlerden en sağlam ve mantıklı olanı bloke çek.

özetle şöyle olmalı;

çekilen kredi miktarı zaten garantide, tapudan sonra avukatın verdiği evraklar ve krediyi alan alıcı ile birlikte şubeye gidip krediyi çözdüreceksiniz.

kredi tutarı ile gerçek satış rakamı arasında kalan tutarı ya tapu satışı esnasında elden alacaksınız, ya da nakit parayı almak taşımak riskinden korkuyorsanız bankaya bloke çek düzenleteceksiniz.

tapu satışı yapılıp imzalar atılırken çeki alıcıdan istersiniz ve imzayı atarsınız, sonra zaten kredi için bankaya gittiğinizde çeki de hesabınıza geçirtirsiniz.

en güvenli yöntem budur hem alıcı hem satıcı için.

fakat dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise tapuda gösterdiğiniz satış bedeli. bütün alışverişi banka üzerinden yaptığınızda bunlar kayıt altına alınacak, ve tapu satışını da 200 bin göstermeniz lazım.
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (20.03.15 07:53:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.