[]

peluş ayı ve ali ismi. sizce burada ihlal var mı?

olayın özeti. fox TV'deki bir dizide, adamın teki eline bir pelüş ayı alıp, "senin neden adın yok. bundan sonra sana ali diyelim" minvalinde bir şeyler söylüyor. rtük de bunun üzerine, "İslam toplumu için manevi değeri son derece yüksek bir İslam büyüğüne hakaret edildiği algısına yol açtığı" için, kanala ceza veriyor.
www.gazetevatan.com

dizinin o bölümünü izledim. adam deli numarası gibi bir şey yapıyor. galiba karısını kandırmak istiyor. mutfakta pelüş ayıyı görünce, yemek vermeye çalışıyor. seni besleyelim, gel sana bir ad koyalım falan diyor.
size göre bir ihlal var mı? bu olayda, hz. Ali'ye bir hakaret veya o'nu aşağılama gibi bir durum gördünüz mü?

 
artık hiç şaşırmıyorum böyle saçma salak şeylere. sonuçta dinci bi ülkede yaşıyoruz öyle değil mi? adını kemal kolayım deselerdi kanala ödül bile verilirdi yani.


  • neira  (19.03.15 11:00:06) 
daha önce de kanal d ye olmuştu böyle bir şey.

www.medyafaresi.com

sözlükteki başlığını da buldum: (bkz: 17 ağustos 2007 kanal d baskını)
  • inheritance  (19.03.15 11:02:00 ~ 13:09:33) 
ahsflajskdfhds alevilere goz kirpmis hokumetimiz. malum secimler yakin.


  • jimicik  (19.03.15 11:06:10) 
çok çok saçmaymış. ihlal falan yok tabii ki.


  • nathanieltroy  (19.03.15 11:23:13) 
@ inheritance in da verdigi ornekte oldugu gibi boyle seyler ulkemizde yasaniyor ve konuyla ilgili yasal limitler var. resmiyeti gecip kendi fikirlerimize gelirsek, gorunurde masum birseymis gibi duruyor fakat ben de bu tip seylerin toplum muhendisligi alanina girdigini ve sakincali buldugumu soyleyebilirim.
daha bir kac ay olmadi charlie hebdo saldirisi, evet hepimiz kinadik verilen tepkinin siddet buyuklugunu. ancak charlie hebdo nun islama hakaretleri henuz olmus birsey degildi. adamlar onlarca kez tehdit almislar. belli ki yaptiklari yayin kimilerinin kutsal saydiklarini incitici seylerdi. ancak her seferinde ifade ozgurlugu savunmasi yapildi.
yasiniz belki yetmeyebilir, ullkemizde bir guner umit vakasi yasandi. isteyen arastirabilir. ifade ozgurlugu elbette muhim fakat insan olcup tartmali ne soyledigini. en azindan bir arkadasin ile konusurken onun veya ailesinin bir yanlisi bile olsa nezaketen susuyorsun, ya da lisan-i munasip ile ikaz ediyorsun.
biraz dagittim konuyu ama son bir sey daha var: ulkemizde bu tip hakaretler yeni degil, kizim seni ali ye vereyim mi diye bir sarki/turku var. her seferinde kizim seni x e vereyim mi kalibi icerisinde hulefa-i rasidin in ismi sayilarak sonunda isimleri ile kafiyeli olumsuz bir hukum veriliyor. hz. ali ye, alevilere, inanclara saygisizlik yeni birsey degil. burasi turkiye. insanlar camiye gitmiyorlar, farzlari yerine getirmiyorlar ama kutsallari konusunda da laf soyletmiyorlar ilginc bi bicimde.bu taraz hassasiyetlerin en azindan televizyoncularca gozetilmesi daha iyi olur.
  • manimani  (19.03.15 11:44:45) 
@manimani cok nazik bir uslupla anlatmis neden rahatsiz olunabilecegini ve mevzu da derin ama sunu eklemek isterim;
ali ulkemizde en cok kullanilan isimlerden biri. aliveli 49 50 diye tekerleme var, burda da mi toplum muhendisligi var mesela? ya da ayse kadin fasulye var, ayse hz. muhemmed'in eslerinden birinin adi ama pazarda fasulyeye ayse kadin deyince kimse rahatsiz olmuyor. yani toplum muhendisligine iki turlu bakabilirsiniz. 80'lerde bu tarz durumlar yasanmis sikca ama artik bambaska bir donemdeyiz. siz gidip ayiya ali dedi deyip cezayi basarsaniz, alevileri onurlandirmis olmazsiniz, ayrismayi keskinlestirirsiniz. bu da toplum muhendisligidir. kimsenin farkinda olmadan izledigi bir seyi, bir sivrizeka farkedip isguzarlik yapiyor ve ordan nemalanmaya calisiyorlar.

  • jimicik  (19.03.15 13:55:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.