[]

Amerika'da intihar oranları (Neden batıda yüksek?)

(git: www.afsp.org)

Yukarıdaki linkte (Figure 6) görebileceğiniz gibi ABD'nin batı eyaletlerinde (Utah, Nevada, Montana vs) 100,000 kişi başına intihar oranları en yüksek seviyelerde.

Sizce neden yüksek?
Pek de bilimsel olmayan bir ödev hazırlıyorum. Bölgelerin kırsal olması ve insanların izole olarak yaşaması, ateşli silahlara kolay erişim gibi sebepler bulabildim.

Teşekkürler.

 
Durkheim a bak bi istersen. Durkheim/ intihar.
Maddi koşulların çok iyi olması
Maddi koşulların çok düşük olması
Ekonomik buhranlar
Anomik intiharlar
Bazı duygusal sebepler
Dini sebepler
  • wibbly wobbly timey wimey stuff  (18.03.15 16:56:04) 
Bunu dolaylı yoldan (tam aynı bölge için değil) Malcom Gladwell diye bir adam Tipping Point ve Outliers diye iki kitabında incelemişti. Belirli coğrafik bölgede yoğunlaşmalar için iki şey gerekiyor diyor: İlki kültürel miras. O bölgede yaşayan insanların kültürel olarak intihara meyilli olması gerekiyor. Örneğin, Amerika'nın güneybatı tarafında öldürmeler çok yaygın, bu öldürmelere bakıldığında da "honor killing" denilen bir gurur kırıcı nedenden dolayı adam öldürmeler yaygın. Bunun da kökeni şuna dayanıyor. Eskiden buralarda bol bol hayvancılık yaparlarmış. Dolayısıyla bir kişi hayvanını çaldığında geçim kaynağın elden gidiyor. Eğer orada sert durmazsan, daha fazla hayvanını çalabiliyorlar. Bu yüzden de genel kültür güçlü görünmey teşvik etmiş, bu yüzden de gururu koruma amaçlı öldürmeler gerçekleşmiş. Dolayısıyla şimdiki gurur kırma cinayetlerinin kökeni o günlere dayanıyormuş. Kitapta ayrıca ne kadar medenileşirse medenileşilsin, kültür mirasının kaçılamayacak yanları da anlatılıyordu. Dolayısıyla bu bölgelerin de intiharı teşvik eden bir kültürü olabilir. Şu an bilmiyorum ama araştırıp, bulursam buraya düzeltmelerle gelebilirim.

GLadwell'in dediği ikinci şey de, kültür vardır ama bir şeyin yaygın olması için bir bardak taşma noktası, bir "tipping point" gerekir. Bunlar da wibbly wobbly timey wimey stuff'ın dediği şeylerle birlikte, anlamsız görünen başka korelasyonlarla açıklanabiliyor.
  • aychovsky  (18.03.15 17:07:51) 
Sağolun yanıtlar için. Şu an fazla derine inmeyeceğim için podrostok'un söylediği "suicide belt" terimi işimi gördü.
Ancak, okumaya, araştırmaya, kafa yormaya devam. (Sıradaki araştırma konum "tipping point")

We ♥ Sociology :)
  • cosa nostra  (18.03.15 17:27:10 ~ 17:29:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.