[]

Burs çıkmazsa da gitmeli mi? (Yurtdışı Master)

Merhabalar,

Sözlükte falan da dahil olmak üzere harıl harıl burs arıyorum bu aralar, bir Erasmus Mundus Joint Master Programı'na kabul aldım. İlk sene Erlangen-Almanya ikinci sene TU Delft- Hollanda olacak şekilde bir mobilitysi var, mezun olduğum zaman iki üniversiteden de diplomam olacak ve Avrupa'da akademik olarak kalma veya endüstride çalışma şansım/ihtimalim var.

Problem şu ki Avrupa Birliği Komisyonu bu programlara sınırlı sayıda burs sağlıyor ve koordinatörüme göre büyük bir ihtimalle ben bu bursu alamayacağım.

Ben kafamda basit bir matematik yapıp (2 yıl, her yılın 10 ayını orada geçirsem 700 euro x 20 + yıllık 2000 euro harç 2000 x 2) 18 bin euro civarı bir masraf çıkardım. Programa katılırsam ikinci senenin son döneminde master tezimi bir şirket bünyesinde yazıp aylık 500 euro kazanma gibi bir ihtimal var ama şu an en kötü senaryoyu düşünüp eliyorum bu ihtimali.

Sizce 50 bin - 60 bin lira eğitim kredisi falan çekip bu programa gitmeli miyim ben?

Gitmezsem Türkiye'deki alternatifim ise asistanlık pozisyonu alabilirsem ODTÜ'de asistanlık yapmak, yoksa savunma sanayinin falan kapısını çalmak olacak.

help pıliiz.

 
sevgili heartcollector, seceneklerin birbirinden cok farkli. savunma sanayinde masabasi is nereeeee avrupada yuksek yapip bir yandan akademik is kovalayip bu arada parttime isler yapip takilmak nereeee. nasil birisin ne seversin hayatta ne seni mutlu eder?


  • ilkdefa  (17.03.15 22:52:24) 
Ben biriktirmiş olduğum parayla yurtiçinde y lisans yaptım. Okul ucretsizdi; genel okul giderleri (yol, yemek, kitap, fotokopi, ufak tefek teçhizat vb) ve harçlık olarak harcadım elimdekini. Nihayetinde baslangictaki paranın bir misli kadar borçla tamamladım egitimimi, süre uzaması ve ongoremedigim masraflar nedeniyle. Matematigin tutmayabilir, bunu da göz ardı etme derim.


  • manuel mandalina  (17.03.15 22:57:03) 
Anlayamadım tam. Yurtdışı için yaptığın matematik mi tutmayabilir diyorsunuz? Orası muhakkak canım, ama krediyi çektikten sonra 50 bin 60 bin çok farketmiyor giren girdi kafasıyla.


  • heartcollector  (17.03.15 22:58:29) 
sozlukten birisi ile konusmustum adam isvecte yapmis kredi cekip ama saglam ter akitmis ogrenim boyunca, baya altindan kalkmasi zor olmus.
erlangen'i bilmem ama hollanda icin aylik harcaman 700u gecebilir.
soyle bir sansin var mi; dondurup bir sene kadar para biriktirsen burada oyle gitsen
  • jedilance  (17.03.15 23:08:53) 
Evet, onu diyorum. Öderken de farketmeyecekse sen bilirsin tabii. Başarılar


  • manuel mandalina  (17.03.15 23:12:28) 
Ya şu anda halihazırda programa kabul almış durumdayım, haziranda mezun olup ağustosta gideceğim eğer gidecek olursam. Dondurup para biriktirirsem falan gelecek sene tekrar başvurmam lazım, kabul almam da garanti değil haliyle.


  • heartcollector  (17.03.15 23:13:59) 
erasmus mundus süper bir referans gelecek için. sana heryerin kapısını açabilir. benim şu anda okuduğum bölüm (Berlin'de) mundus'dan da 5 6 kişi alıyor. sonra onlar gelecek yıl başka bölüme gidiyor ve türkiyeden bu bursu alan arkadaşlarımdan ve programımdan tanıştığım insanlardan biliyorum dünyanın her yerinde çok iyi pozisyondalar. yaşam masrafı hesabın tutmayabilir evet. hesapladığından daha ucuza da yaşayabilirsin pahalıya da. uzun vadede 50 60 bin parayı çok rahat kompanse edebilirsin ama uzun vadeden kastım 10 yıl.

ama şunu da diyim ODTÜ mezunu biri olarak, ODTÜ'nün herhangi bir bölümünde asistanlık kapan arkadaşlarımın hepsi çok iyi yerlere geldiler. yurtiçinde ODTÜ çoğu yerin kapısını açan bir etiket. iibf, mühendislikte, beşeri bilimler farketmeksizin. özel sektörde yada akademi de iyi pozisyonlar kaptılar.

ama tercih senin tabiki. mundus'da yurt dışında açılcak, odtü'de yurt içi, ve yurt dışı senin performansına bağlı. ben 2.yi tercih ederdim şayet asistan olabilirim diyosan. mundus için 50 60 bin baya çok geldi bana.

eyollamam bu şekilde
  • tellioglu  (18.03.15 01:12:48 ~ 01:15:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.