[]

sacma takintilardan nasil kurtulacagim

Evden cikmadan 3-4 kere ocagi kontrol ediyorum, tek tek odalara girip bakiyorum fisi takili bir sey var mi (utu vs.), evden cikip kapiyi kilitliyorum merdivenin yarisinda donup kilitledim mi diye kontrol ediyorum, arabayi park edince 2-3 kere bakiyorum el frenini tam cekmis miyim ve vitesi 1'e atmis miyim diye. sonra kilitleyince tek tek camdan bakiyorum kilitlerine, acmaya calisiyorum bazen. Biliyorum cok klasik seyler, cogu kiside var az cok ama eskiden olup da kurtulanlar bir yol gosterebilir mi?




 
psikologa gidebilirsin. kendi başına bu takıntılardan rahat kurtulabileceğini sanmıyorum. aynı sıkıntıları yaşayan yakın arkadaşlarım oldu geçmişte. nasıl hissettiğini az çok anlayabiliyorum ama profosyonel yardımsız kolay değil bunlar.


  • imo  (17.03.15 08:24:40) 
Obsesif Kompulsif Bozukluk. Bende de var ama seninkinin bir-iki level altı.


  • mylord  (17.03.15 08:35:30) 
en azından günlük bir rahatlık olması açısından, kritik şeyleri içimden sürekli tekrar ederek yaptığımı ezberliyorum "evet kontrol ettim, evet kapattım, evet kilitledim" diye.


  • uuth  (17.03.15 08:38:27) 
ütüyü fişten çıkardığına emin olmak için yanında götüren insanlar var. sen iyisin yani yine.


  • yazar yazmaz yazan yazar  (17.03.15 08:39:47) 
bir psikolog ve gerekirse psikiyatrist yardımı alman gerekiyor. çok zor bir hastalık obsesif kompulsif bozukluk. işin uzmanının seni yönlendirmesi ile kurtulunamayacak bir şey değil ama. o yüzden hayatı kendine zorlaştırmadan vakit kaybetme bir psikologa git.


  • kaputt  (17.03.15 08:41:52) 
cogu kiside yok yahu. en azindan ben hic denk gelmedim. herkesde var diyerek konuyu normallestirmeye calisiyor olabilirsin kendi kendine. ama buraya da yazacak kadar seni rahatsiz etmis bu durum. o yuzden bence de direkt psikolog-psikiyatri.


  • jimicik  (17.03.15 08:50:53) 
psikoloğa gitmem diyorsan da, telefonunda bir check-list hazırla. bu söylediğin şeylerin hepsini yaz. evden çıkarken de tek tek kontrol ettikçe check ederek işaret koy telefondan.

ocak? checked.
fişler? checked.
el fireni? checked.
vites? checked.

cleared for take off.

en azından defalarca kontrol etmek ve ettim mi şüphelerinden bir nebze kurtulmuş olursun.
  • m murphy  (17.03.15 08:53:40) 
Ev bi yansın, araba bi kaysın, kurtulacaksınız. Ciddiyim :)


  • Tears of Devil  (17.03.15 09:00:35) 
bu sorunla ilgili dr'a gitmiştik bizde.hatta bir çok kez gittik. psikiyatrlar he he deyip ilaç yazıp 6 ay kullan diyerek gönderiyorlar. ama bi sefer genç bir psikoloğa gitmiştik, onun metodu işe yaramıştı hem de ilaçsız. şöyle demişti; takıntılarınızı bir kağıda yazın sonra yapmamak için direnin erteleyin, bu direnç isterse 1 dakika sürsün ve o kağıda yazın, her seferinde direncin süresini arttırmaya çalışın ve yazın. direnme süresi arttıkça hastanın takıntılarını erteleyerek, takıntılarla yüzleşmesi ve farkına varması hedefleniyor sanırım.


  • greenplease  (17.03.15 10:34:15) 
Kesinlikle psikolog vs. ilk seçenek olmasın.kendine güven ve emin olma eksikliği, o an ki düşünce yoğunluğu ,dikkat önemli .
Bu durumda bir iş yaptınız mı tamam . öylece bırakın ,düşünmeyin,umursamayın onu . Üzerinde durdukça problem büyür.
Akşam bizimkiler gelmişti gidecekleri an ,benim işim vardı kapıya kadar gidemedim.onlar kapıyı çekip gitti.sonrasında tam yatarken aklıma geldi. Ama umursamadım gidip tekrardan kasayı kapatır gibi kilitlemeyi.çünkü kapının sesini duymuştum.
Sizinde iş yaptıktan sonra sürekli bu kapı sesi gibi bir işaretiniz olsun.
  • 1adam  (17.03.15 12:07:01) 
faverin kullan diyeceğim ama pek işe yaradığını söyleyemem, bir doktora danış. olay sende bitiyor çünkü.


  • maviyesilalgler  (17.03.15 12:13:37) 
peşinen not: her şeyi de psikoloğa bağlamaya ne kadar meraklı kardeşimiz varmış.

ben de aynı durumdaydım, şu yolla çözüm buldum:

daha sonra yaptım mı yoksa yapmadım mı diye kafamı kurcalayacak şeyleri (ütünün fişini örnek alalım) yaparken onu yaptığıma dair kafamda absürt görselli hayal kurdum.

mesela ütünün fişini çektim diyelim, daha sonra çektim mi çekmedim mi diye kafama takacağımı biliyorum. o fişi havada salladığımı, bu sallamadan bir hortum oluştuğunu ve bir fırtına çıktığını canlandırıyorum gözümde. daha sonra acaba fişi çekmiş miydim diye düşününce aklıma direkt o görüntü geliyor ve çektiğimi hatırlıyorum.

veya arabanın elfrenini çekip çekmediğimi unutuyorsam el firenini çektiğim anda arabanın altından 2 metrelik bir kazığın yere saplandığını ve hulk'ın gelip arabayı yerinden oynatmaya çalıştığını ama oynatamadığını gözümde canlandırıyorum.

evden çıkmadan ocağı kapattıysam, bir tibet tapınağında bin yıldır sönmeyen ateşin söndüğünü ve ordaki rahiplerin telaşını gözümde canlandırıyorum.

ve "acaba?" diye düşününce direkt bu hayallaer aklıma geliyor ve yaptığımı hatırlıyorum.

vs. vs. vs.

böyle böyle bir süre sonra kafanızı meşgul eden şeyler aklınıza gelmemeye başlıyor. bu konuda özgüveniniz artıyor. yaptım mı yapmadım mı mevzusu rahatsızlık vermeyecek seviyeye iniyor.

yalnız her seferinde başka bir hayal kurmalısınız ki acaba bu dünün hayali miydi diye ikileme düşmeyeseniz.
  • yemrem  (17.03.15 12:31:12 ~ 12:33:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.