[]

Kelime ezberleme

Yabanci dil ogrenirken kelime ezberleme/ogrenme isini nasil yapiyorsunuz yahu? Hic aklimda tutamiyorum ben. Yontemlerinizi paylasirsaniz, brn de denemeyi dusunuyorum. Mesela bir arkadasim, bir kelimeyi, cevirisiyle birlikte bir sayfa boyunca bos yer kalmadan yaziyormus vs. Aklimda kaliyor bu sekilde dedi. Neler onerirsiniz?

Bir de onemi var mi bilemedim ama soz konusu dil almanca.

Tesekkurler.

 
memrise diye bir site var oraya kesinlikle göz at kelime ezberleme de oldukça işine yarar, bir de lingualeo diye bir site var aynı zamanda uygulaması da var bence en etkili kelime öğrenme yöntemini sunan uygulama site bu, nedeni ise içinde okuma parçalarından okurken anlamını bilmediğiniz kelimelerin anlamını bir tıkla gösteriyor ve bunları alıştırma bölümüne atıp belli aralıklarla alıştırma yapmanızı sağlıyor.

benim şuan bunlar haricinde uyguladığım bir diğer yöntem ise esl podcast'in arşivi var internette sayfalar dolusu metini okuyup gerekli dinlemeyi ilgili ses dosyasından yapıyorum ve böylelikle öğrendiğim kelimeleri de unutmuyorum.
  • wrayburn  (16.03.15 20:10:03) 
Çok yaşlı işi bi öneri olucak
Her hafta yeni kelimeleri minik kağıtlara yazıp sağ cebime atıyodum. Alıp okuyup sol cebime atıyodum arkasında türkçesi oluyordu
Hah bunu öğrendim dediğimde çöpe atıyordum
Bi de deftere yazıyordum hepsini
Ara sıra ordan rast gele sayfalar açıp okurdum
  • isimmisimyok  (16.03.15 20:28:39) 
vocadiction.com diye flashcard sistemiyle çalışan (ingilizce-türkçe) kelime setlerinin olduğu bir site yaptık.
reklam gibi oldu ama tam bu iş için. Sitede şimdilik ingilizce'nin en çok kullanılan ilk 1300 kelimesi filan var, yavaş yavaş ekliyorum ben. Zaten bu kadar kelime herhangi bir ingilizce metnin %80'ini filan anlayacak kadar kelime hazinesi ediyor ( gazete-dergi ve saire gibi, çok teknik şeylerden bahsetmiyorum).
ben kendim için de ispanyolca filan set hazırlıyorum, valla çok yararlı oluyor flashcard sistemi, bir dene istersen...
  • primusinterpares  (16.03.15 20:51:11) 
ben almanca kelime öğrenimi için (malum artikelleri de var der,die,das) şöyle bir yöntem geliştirdim. önce listesini çıkardığım kelimeleri her kayıtta yaklaşık 30 kelime olacak şekilde bilgisayardaki ses kayıt programını kullanarak kaydettim.

önce artikeliyle birlikte almancasını okudum, ardından türkçesini okudum.
ardından türkçesini önce okuyup almancasını sonra okudum.
sonra tekrar türkçesini okuyup her bir kelimeyi artikeliyle söyleyebileceğim kadar 4 saniyelik bir sus süresi bıraktım.

özellikle geceleri bu kayıtları dinleyerek ve bulmaya çalışarak uyumak iyi oluyor. sabahları da güne bunla başlanabilir, gün içinde dinlenebilir.

bir de ek olarak bu kelimeleri yazıyorum ben. bunların hepsi denenebilir, tavsiye ederim özellikle işitme yoluyla daha kolay öğrenen kişiler için :)
  • belirtmekistedim  (17.03.15 23:41:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.