[]

Tez konunuzu nasıl seçtiniz?

Yüksek lisans 2.dönemimdeyim, bu dönem sonuna kadar tez konumu ve yöntemimi belirlemiş olmam lazım. Zaten Proje-2 (Tez Tasarımı) adlı bir dersimiz var bunun için, danışmanla haftalık görüşmeler yapıyoruz aynı aşamada olan 3 kişi.

Çok genel hatlarıyla ilgi alanım var, 3 hafta önce biraz daha spesifik bir alana doğru kayacak gibi oldum ama tıkandım yine. Danışman her görüşmede kütüphanesinden 2-3 kitap veriyor konuşmamıza göre, çok genel kitap ve konular üzerinden okuma yapmamızı önermiyor, içinde kaybolabileceğimiz için. Doğru yapıyor da, ben buna rağmen bir yola girebilmiş gibi hissetmiyorum hala.

Yani ilham gelecek, "Buldum, buldum!" diye koşuşturamayacağıma göre ortalıkta, bir ilerleme kaydetmem lazım ama 3 haftadır tık yok.

Siz nasıl yaptınız? Çat diye mi konu çıktı ortaya, danışmanınız mı yönlendirdi, nasıl oldu?

İstiyorum ki, ya konu olarak ya da yöntem olarak özgün bir çalışma olsun. Sahiplenebileceğim bir süreç olsun, ama bu yüzden iyice beklentiye giriyorum sanırım, aklıma ne gelse "yok bu değil, bu hiç değil, mimarlık bu değil!!" konumunda buluyorum kendimi.

 
danışmanın projesinin bir bölümüydü, daha önce hiç çalışılmamıştı, ben çalıştım.

çalışmaz olsaydım.
  • devilred  (16.03.15 16:06:46) 
bize bir onceki seneden basarılı buldukları tezleri hangi ogrencinin hangi konuyu sectiiginin listesini upload etmislerdi sisteme bir fikir vermesi acısından.

master dissertation topics in finance diye ufak ve kolay bir arastırma yapmıstım
  • cokponcik  (16.03.15 16:07:58 ~ 16:09:33) 
Benim konum 2 aşamada şekillendi. 1. aşamanın şekillenmesine neden olan mecburiyetti. Bölümümde tezler çoğunlukla laboratuar çalışmasıyla hazırlanıyor ve bu çalışmaları da haftanın 3-5 günü aksatmadan yapmak gerekiyor. Ben çalıştığım için bu mümkün olmadığından, danışmanım çok istemese de mecburen literatür içerikli bir teze kaymak durumunda kaldım.

2. aşamada ise şöyle oldu: Belirlediğim iki konu vardı. Danışmanımla oturduk konuştuk. Bunlardan bir tanesinin Türkiye'de neredeyse hiç uygulaması olmadığı için zor olabileceğine karar verdik ve o yüzden diğer konuyu seçtik.
  • Thredith  (16.03.15 16:09:50) 
Danismanin çalıştığı projeydi bana yüksek lisans diye kakaladi.
Bıraktım tabi ben de yüksek lisansı ^_^

  • bokmuhendisi  (16.03.15 16:21:40) 
Lisans tezimde deniz Bilimleri olsun ne olursa olsun dedim
hoca bana 3 konu söyledi ben seçemedim hepsini yapabilirim çünkü hocaya seçin dedim deltalar geldi şansıMa

Faylar vardı

Diğerini unuttum
  • indescribable  (16.03.15 16:54:17) 
bölümünü bilmiyorum da, lisanstan itibaren alayım: 3 tane genel konu seçebiliyorduk hocaların çalışma alanına bağlı olarak, arkadaşımla aynı hocaya çıkınca hoca bize ileri teknoloji seramikler alanında bir konu önermişti. sonra o alanda -çok daha spesifik bir konuda ama- devam etmek istedim mastera başlayınca, ama çalıştığım için master yaptığım üniversitedeki hocalarla görüşememiştim kabulden önce, meğer yokmuş o alanda çalışan, ama gene ileri teknoloji seramikler alanında bir proje önermişti danışman hocam, ben de onu yaptım, çok da güzel oldu. gerçi beraber çalıştığım doktora öğrencisi arkadaş ağzıma sıçtı ama olsun, benim açımdan tez olarak iyiydi. sözel alanları bilmiyorum ama sayısal alanlarda genelde hocaların devam eden ya da yeni başlamayı planladığı bir projeleri oluyor, öğrenciler daha okula gelirken o projelere geliyorlar çoğunlukla, sadece bir kişi biliyorum kendi projesi ile hocaya gelen ama çocuk mesela tıkandı bir yerde, devam ettiremedi, konusunu değiştirdi -tıkanmasının bir sebebi hocanın o konuyla bir ilgisinin olmaması misal- o yüzden lisansüstü tez konuları seçilirken dikkatli olunmalı biraz, çalışmak istediğin konuya göre hoca ya da hocanın çalışma alanına göre konu seçilmeli, hocanın azıcık bile bir bilgisi-fikri olmasın, hemen öğrenciye desteği bırakıyor, özellikle de kompleksli ve inat bir hocaysa :( ha, yardımcı olmak isteyen de oluyor, zaten asıl olayları o aslında danışmanların ama, mesela arkadaşımın danışmanı dandik bu bakımdan, kendi alanında süper olmasına rağmen.

bu arada, ben genelde lisans ya da lisansüstü öğrencilerine, biraz da makale karıştırmalarını tavsiye ediyorum. bir makaleden diğerine okuya okuya giderek bir şeyler belirleyebilirsin kafanda, gerçi sonunda arif'in manchester'a attığı golü bulucam diye songül karlı sütyensiz'e varabiliyorsun ama olsun :D sistematik olarak makale okursan bol bol, bence konu bulabilirsin rahatça.
  • pasp  (16.03.15 17:14:56) 
Sevdiğin bir konu olsun, olmazsa bırakıyorsun veya lanet ede ede bitiriyorsun çünkü. Hocanın merak ettiği bir konu olmasın, çünkü genelde kendisi uğraşmak istemediği için faydası olmuyor. Hocanın merakını çekebilecek bir konu olsun çünkü o da epey konuda araştırma yapmak istiyor ama fırsat bulamıyor.

Tez tamamen senin sorumluluğun, hocanın tek yapması gereken yönlendirmek olmalı. Hocanın ne kadar asıl ilgi alanına girersen o kadar yapması zor olur. Tabi bağımsız araştırma yapabiliyor olman ve merakının olması lazım. Mezun olmak için yapıyorsan seç en kolay şeyi, sonra hocaya de hocam siz sağ ben selamet.
  • jesters cap  (16.03.15 17:34:28) 
Ben de tam olarak yüksek lisans 2. döneminde tez konumu seçmiştim. Benim alanım hukuk, bir gün aniden bir madde gözüme takıldı ve "aaa böyle bir madde mi varmış, hanimiş bakayım" dedim. Biraz araştırma yapınca üzerinde çok çok az çalışılmış bir konu olduğunu gördüm. Sonra danışmanıma gittim, hocam ben tezi bu konuda yazayım mı dedim. Danışmanım sen onu o konuyu ikiye böl, yoksa ömrün yetmez tamamını yazmaya dedi. Çalışmaya giriştim sonra, üstüne hocanın ikiye böldüğü konuyu ben bir daha böldüm, o da tamam takıl sen istediğin gibi dedi öyle yazıyorum şimdilik. Yani ben biraz rastgele buldum konumu ama sevdiğim de bir konu.
Üzerinde çok düşünseydim bu konuyu seçmezdim ama muhtemelen, öyle anlık bir gazla seçtim. Giderdim plan yapması, kaynaklara ulaşması daha kolay bir konu seçerdim.

  • wish i could find a way to disappear  (16.03.15 18:17:19) 
Çat diye çıkmaz. Akademik olaylar zaman istiyor. Benim arkadaşım bugün bana kendi hikayesini anlattı: "Bir konu verdi hoca çok heyecanla bir tez attık ileri.Sonunda çalışıp iddiamızın tersini ispatladık"
Böyleleri de var. Aslında olması gereken kendi konunu kendin belirlemen ama bunun için bizi o kararı verecek şekilde eğitmeleri gerekiyor ki bu olmadığı için mecbur hocanın ağzına bakıyorsun. Bu noktada da -birazdan söyleyeceklerim çok yanlış- merak ettiğin konudan ziyade hocanın etkinliği ön plana çıkıyor. Eğer hocan iyiyse (yani akademik çalışmaların içindeyse,başka bir şeyle uğraşmıyorsa,sürekli öğrenci yetiştiriyorsa,projeler hazırlıyorsa,makalaleler basıyorsa) seni alır götürür. Boğaziçi'nde bir fizik hocası kendi web sayfasına böyle birşey yazmıştı. Hadi ordan demiştim ama bizzat yaşadım,yaşıyorum söylediğini.
Dolayısıyla aslında önermediğim ama en mantıklı yol web sitenize girip hocalarının cv'sini incele. Son 5 yıl içinde en çok çalışmış olan hoca ile anlaşmaya çalış.
  • rakicandir  (16.03.15 20:17:20) 
Kitap yazmıştık,hala marmara üniversitesinde okutuluyor.:) Danışmanımızın fikriydi.


  • essoist  (16.03.15 20:32:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.