[]

hamile kedi ve iletişim sorunları

bir hafta kadar önce sokakta karnı burnunda bir kediye denk gelince, kucakladım getirdim eve. doğumunu rahat yapsın da sonra bebekleri de anneyi de sahiplendiririm diye. ilk gece sürekli miyavladı, kuytu yerlere saklandı, halsiz halsiz yattı. dedim herhalde doğuracak. bekle bekle bebek çıkmadı. halsizliği de tedirgin edince veterinere götürdüm, ultrasonu çekildi bir aksilik mi var, içerde ölen bebek mi var diye. her şey yolundaymış. ama işte karnı hassas bölgesi ve orası traş edildiği için benden nefret ediyor ve benden aşırı derecede korkuyor.

eve gelince kartonların, kolilerin olduğu boş odaya girdi, giriş o giriş. çıkmıyor oradan. ben yanına girince de gözleri kocaman kocaman oluyor korkudan. sakinleştirmek için başını okşayayım dedim, iki kolumu birden parçaladı ve hırladı bana tırmaladıktan sonra. ama şöyle de dengesiz bir durum var ortada: ben odasına girmezsem mama yemiyor. miyavlayarak beni çağırıyor, ben odaya girince de mama yemeye başlıyor.

psikolojim bozulmaya başladı artık. beni sevsin, bana bayılsın demiyorum, benden korkmasa yeter. nasıl sakinleştirebilirim ben bu anne adayını?

not: fotoğrafta oyun oynamıyor, hep öyle yerlere saklanıyor. büyük bir kutunun içine özel pamuk minder yapptırıp koydum, kutuya başını sürtüyor ama kesinlikle içine girmiyor. resimde gördüğünüz gibi kartonların arkasına, fayansların üstüne yatıyor.

 
Hayvan tanımadığı bilmediği bir yerde, tedirgin olması çok normal. Sokakta olsa idi şu aralar doğum yapabileceği bir yer arayacaktı, bunu yapamıyor.

Kapıyı aralık tutup tedirgin hissetmemesini sağlamaktan başka çareniz yok, yüksek sesli müzik dinlemeyin, elektrik süpürgesini açmamaya çalışın, bulaşık yıkarken gürültü olmamasına özen gösterin. Kapıyı da aralık tutun ki evin diğer kısımlarında tehlike olmadığına inansın
  • kaymaktutmayansicaksut  (15.03.15 19:55:02) 
kapısı aralık duruyor zaten, kutuyu kapının arkasına koydum göz önünde olmasın, kendini daha rahat hissetsin diye ama kapıda çıkabileceği kadar açıklık var yani. odadan 2 kere çıktı. beni görünce, ben daha kımıldamadan kaçtı hemen odaya. korkudan erken doğum yapacak diye tedirgin oluyorum artık.


  • vesna  (15.03.15 19:59:18) 
Bir de sevmeye çalışmayın. Elinizi açık götürmeyin yanına, avucunuzun iç kısmı değil, dışı ile yaklaşın, parmaklarınız da içe dönük dursun. Tehdit olarak algılanmasın eliniz.

Odaya girmeden onunla konuşmayı da deneyebilirsiniz.sesinizden anlasın yaklaştığınızı, pat diye girmeyin odaya.

Ton balığını kandırma amaçlı kullanabilirsiniz bu arada, kokusu keskin olduğundan merak edecektir. Birkaç gün üst üste tabağı yere bırakıp giderek o yerken yaklaşın, tedirgin olduğu noktada ilerlemeyin, ona kesinlikle bakmayın. Birkaç gün sonra bir ihtimal kafasını sevdirebilir yemek yerken
  • kaymaktutmayansicaksut  (15.03.15 20:03:09) 
bir de doğurmak üzereyken kediler zaten diken üstünde oluyor, kişisel algılamayın. babamın evi müstakil, açık mutfak camından kışın ortasında kedi girip çatıya yerleşmişti doğurmak üzere, bit kadar çatıda on kere taşındı ama çıkıp gitmiyor da. oradayken ilgi gösteriyorsun, tıslıyor arkanı döner dönmez başka bir boşluğa yerleşiyor. hele doğumdan sonraki bir kaç gün yavruları evin içinde taşıyıp durdu. yani o ürkek kocaman gözlü saldırmaya hazır hali, doğurdum doğuracam psikolojisi. mama su ve sıcaklık sağlayın, doğurmak üzere olan insan kadınlar da fena kaprisli oluyorlar, içleri oynuyor, bunu göz önüne alın.


  • alice practice  (15.03.15 20:10:11) 
korkarsa korksun niye dert ediyorsun. yavrular doğunca bir süre elleşme onlara yeter. asıl sorun yavruları reddederse çıkar. doğum yapan kediler göbeği sevdirir genelde. doğum sonrası iletişimi o sayede iyileştirirsiniz.. biraz gaddar olur.


  • kargn  (15.03.15 20:16:29) 
hamile/anne kedilerin sinirleri gergin olur, tetikte olurlar çok. normalde tehdit olarak algılamayacakları davranışları tehdit olarak algılarlar annelik/koruma içgüdüleri harekete geçtiği için.

sizden nefret etmiyordur. siz öyle sanıyorsunuz. sadece korkuyor ve bu çok normal.

rahat ettiği yerde kalsın, çıkarmaya çalışmayın siz. sakinleştirmek için yaklaşmayın da; çünkü zaten korkmuş kedi, siz de yaklaşınca iyice korkar. bekleyin, o size yaklaşsın. sabırlı olmanız lazım. o size yaklaşınca da kaymaktutmayansıcaksüt'ün dediği gibi, elinizi pati gibi yapıp öyle yaklaşın. direkt sevmeyin, önce elinizi koklatın. o sevmeniz için izin verecektir. onun iznini bekleyin. ayrıca odaya girince de kedinin gözlerinin içine direkt ve uzun uzun bakmayın, bunu her kedi tehdit olarak algılar.

yere oturun, onun seviyesine. bağdaş filan kurun örneğin yerde. bekleyin sonra. beklerken başka şeylerle ilgilenin, kediye odaklanmayın. güzel güzel bir ses çıkararak ara ara onunla konuşun. kedi zaten meraklı hayvandır, sizin tehdit olmadığınızı anlayınca kendisi gelip tanışmak ister.

kısacası o kendini sevdirmek istemiyorsa zorlamayın kediyi, kendi haline bırakın. onlar öyle. kendileri gelirler.
  • whimsical  (15.03.15 22:10:32 ~ 22:12:49) 
psikolojiniz bozulmasın kedinin durumu gayet normal. doğumu yakınsa karın kasılmaları vs. de oluyor. siz ona rahat ve güvenli ortam sunmuşsunuz, zorlamayın bir süre sonra o kendini güvende hisseder zaten. sevmeye zorlarsanız o güveni asla elde edemezsiniz. sokak kedileri kapalı kalmaya alıık olmadığından sokakla temasları kesilince de agresifleşiyorlar. doğumdan sonra değişir her şey. daha önce hamile, anne kedi baktınız mı bilmiyorum ama birkaç tavsiye eklemek istiyorum. doğum sonrası çok fazla sıvı tüketiyorlar. (sütün büyük kısmının su olmasıyla ilgili de olabilir.) susuz kalmamasına dikkat edin. mama ile besliyorsanız da yavru kedi maması alırsanız daha çok sütü oluyormuş. (veteriner bilgisi)


  • madarch  (16.03.15 10:08:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.