[]

Master (Yurtdışı mı Türkiye mi?)

Yurtdışı uzmanlarım, şimdi bizim yurtdışına taşınma planlarımız var.

Bu sene kendimi geliştirmek adına 2. öğretim olarak master'a başvurmayı düşünüyorum ancak toplam yıllık maliyeti 10,000 TL civarında (ODTÜ, Hacettepe vs.) olacak.

Acaba diyorum parayı biriktirip gittiğimiz ülkede master yapmak iş bulmak açısından daha mı faydalı olur? Kafam karışık biraz. Kimisi diyor hem burda yap, hem gittiğinde orda da yapabilirsin. (belki doktora falan) Ama ikinci öğretim, kredi sayıları, tezsiz yapmak vs doktora şansını eleyebilir. Siz olsanız napardınız? Gidişimiz %100 garanti değil sonuçta, bir de o var.

Edit: 2. öğretim, çünkü çalışıyorum.
Edit 2: Ab vatandaşı ile evlilik yapacağım, o sebeple çalışma/oturma izni sorunum olmayacak.

 
Acaba diyorum parayı biriktirip gittiğimiz ülkede master yapmak iş bulmak açısından daha mı faydalı olur?

bunu turkiye icin mi soruyorsun gidecegin yer icin mi?
  • baldur2  (13.03.15 13:36:08) 
@baldur2 gideceğimiz yer için soruyorum. Sonuçta iş başvurusu yaptığımda adamlar ne bilsin ODTÜ'yü Hacettepe'yi falan. Sanki o ülkenin önemli bir üniversitesinde master yapmak daha mantıklıymış gibi geliyor ama...


  • gokyuzu gibi  (13.03.15 13:43:33) 
Hangi ülkeye gittigine göre degisir bu durum. Gittigin ülkede calisacaksan o ülkede calisma izni alman lazim. Eger o ülkede master yaptiysan calisma izni alman ve is bulman cok daha kolay olur.

Örnegin almanyaya gidersen calisma izni alman icin o is alaninda özel yeteneklerin olmasi veya avrupa birligi icinde senin alaninda isci bulmanin cok zor olmasi gerekli. Ayrica isyerin calisma bakanligini "bu kisiye ihtiyacim var cünkü ... ve bunu avrupa birliginden bulamadim, mecburen türkiyeden getirttim" gibi argümanlarla ikna etmesi lazim. Ama almanyada master yapanlar ise bu prosedürden muaf olup is buldugunda calisma bakanliginin onayi olmadan calisma izinine sahip olurlar.

Ayrica o ülkenin kültürünü, dilini master süresince daha iyi ögrenmen, bununla birlikte master yaparken dahil oldugun arastirma projeleri is bulman acisindan avantajli olur. Türkiyenin büyük üniversiteleri akademik cevrede cok iyi taninip takdir edilse de, is cevresinin cogu bu üniversiteleri maalesef duymamistir.
  • emrahday  (13.03.15 13:45:17 ~ 13:49:15) 
dostum benim sorum yurtdisinda master yapip turkiyeye donmek mi yoksa o ulkede is aramak mi uzerineydi. burada yuksek lisans yapip yurtdisinda is arama olayi zaten sorundan cikacak bir durum degil.


  • baldur2  (13.03.15 13:47:48) 
gidecegin ulke dilini bilmek zorundasin bu is bulma sansini 10 katina cikarir. masterdan once dil ogrenmen lazim yani.

odtu etc bilinmiyor yurt disinda.

en oemlisi dil. eger ingiltere etc tarzi ingilizce dili konusulan bir ulke ise orda master.
  • kurnaz  (13.03.15 14:11:44) 
soruyu okumadan yurtdışı.


  • snowman  (13.03.15 19:16:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.