[]

Hamilelikte diyabet testi görüşleri sebebiyle Canan Karatay'a suç duyurusu

bugün haberlerde görmüştüm, sözlükte de değinilmiş ve haber linki olarak www.hurriyet.com.tr verilmiş.

Biraz önce tv'de başka birisi bir sunucu ile bu suç duyurusu sebebi ile konuşuyorlardı, adam hamilelikte diyabet testinin herhangi bir zararına dair bilimsel bir çalışma olmadığından falan bahsetti, yani anladığım kadarıyla Karatay'ın bu görüşünün hiçbir bilimsel dayanağının olmadığını söylemek istiyordu. Bu konudan anlayan veya bu konu hakkında araştırma yapmış kişiler varsa hamile kadınlarda diyabet testine dair olumlu/olumsuz görüşlerini, araştırmaları vs. paylaşabilir mi?


 
bebeğini riske atmak istiyorsan testi yaptırmazsın, bu kadar basit. bir kereliğe masus o şekeri içmediğinde diabet olduğu bilmezsin, bebeğinde pek çok komplikasyon olur. bunun mesuliyeti sadece ve sadece sendedir. ne gibi komplikasyonlar olduğunu tek tek yazmayacağım, küçük bir google araştırması ile görülebilir.

ogtt yapıldığında muhtemel yan etkisi: hızlı şeker yükselişi ya da düşüşü nedeniyle çeşitli şeyler olabilir. bunlar göze korkutucu da gelse hastane ortamında test yapıldığı için anında müdahale mümkündür.
  • la noix  (10.03.15 19:01:23) 
@la noix merakımdan soruyorum peki gizli şeker falan çıktı diyelim bunun tedavisi zaten diyet düzgün beslenme şekersiz beslenme olmayacak mı? e testi yaptırmadan zaten öyle beslensen teste gerek var mı? canan karatay da sanırım bunu savunuyordu


  • sta  (10.03.15 19:06:53) 
1. gizli mizli değil açıkça diabet çıktı, hba1c'si yüksek hem de. tedavisi insulin, diyet değil. ne yapacaksın? bu testi yapmasan nasıl diabet olduğunu bileceksin?

2. ayrıca diabet hastalarının pek çoğu öyle "şeker"li şeyler yemiyor. diabetin sadece BİR nedeni beslenmedir. genetik geçiş söz konusu, çevresel faktörler söz konusu. vejetaryen diabetliler var.
  • la noix  (10.03.15 19:09:13) 
Canan karatay'ın çoğu savunduğu şeye tıp otariteleri hep karşı çıkıyor zaten.

Açıkçası ben güvenmiyorum karatay'a, aklına ne gelirse, temelsiz olarak onu söylüyor.
  • yatagants  (10.03.15 19:14:02) 
ogtt'de 50 gr şeker zaten günlük aldığın şekerden çok çok yüksek bir değer değil. kontrolsüz şeker durumunda bebeğin göreceği zarara karşılık bu testin riski çok çok daha az. canan Karatay'ın söylediklerinde elle tutulur bir yan yok, sadece bu konu için değil genel olarak aklına geleni söylüyor.


  • doxanikee  (10.03.15 19:15:06 ~ 19:16:38) 
evet standart prosedür
hatta artık 75 gr glukoz ile ogtt öneriliyor
(önceden 50 gr ile diabet şüphesi çıkarsa 100 gr ile yapılıyordu, artık tek basamak 75 gr kabul görüyor)

bu arada benimki de bu cmt. daha önceden 2 kez yaptırdım başka sebeplerle, nefret ettiğim bir test. baba tarafımda diabet olmayan yok, risk grubundayım, bebeğim için yaptıracağım.
  • la noix  (10.03.15 19:18:12) 
peki sadece açlık şekerine ve sonra yemek yedikten 2 saat sonra ölçülen şeker var ya ona bakılsa neden yetmiyor?


  • sta  (10.03.15 19:21:04) 
çünkü o "tokluk" şekeri yeterince standart değil. ben yarım simit peynir yerim, öbürki yumurta reçel kaymak bal yer, öbürki sandviç yer, berisi 2 poğaça atar...hatta iki kişi simit yer ama simitleri aldıkları yer farklıdır...

bebek söz konusu olduğunda riske atmamak lazım
  • la noix  (10.03.15 19:24:08) 
ama peki doğru düzgün yesek kahvaltıyı zaten 2 saat sonra şeker olsa da göstermez mi kendini?


  • sta  (10.03.15 19:26:13) 
doğru düzgün kahvaltı tanımı nedir?

içindeki karbonhidrat/yağ/protein oranı herkes için eşit mi olacaktır? doktor mu verecek bu kahvaltıyı? zaten içinde 75 gr glukoz olacak o zaman o kahvaltının içinde :)

50 gr mı 75 gr mı tartışmalarının yapıldığı yerde doğru düzgün kahvaltı yapıp gelme söz konusu olamaz
  • la noix  (10.03.15 19:33:02) 
televizyonda ot satan dolandırıcılar bile bu kadar para kazanırken bu erken bunamış teyzemize kardiyologlardan sonra kadın doğumcuların da dava açmasına sevindim. sağlık bakanlığı boş boş işlerle uğraşacağına bu tip şarlatanlara karşı önlem almalı.


  • fayfim  (10.03.15 20:16:30 ~ 20:16:41) 
yaş gençse, aşırı kilo alımı ve başka belirtiler yoksa yapılması zorunlu değilmiş zaten. en azından karataya karşı çıkan doktorlar böyle ifade ediyordu.


  • red g  (10.03.15 20:21:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.