[]

köpek sahiplenmek?

cok istiyorum, ama maalesef hayvan bakımı konusunda hiç bilgim yok. dısarda sevmek dısında bir tecrubem de. sorumlulugunu ongoruyorum ama, bu konuda uyaranlar olacaktır eminim ama aldım mı cocuk evlat ediniyormusum mantıgıyla alacagımı biliyorum. kosullar şöyle:

1) evde bakılacak. ev buyuk, balkonu cok. belki yazın sitedekiler asagıya baglamaya izin verir.

2) hergun dolastıracak biri olur evde, onla ilgili sıkıntı yok.

3) okuduklarıma göre 1 yas civarı sahiplenmek daha ideal gibi, diger turlu cok zor oluyormus.

bu bilgiler ısıgında,

ırk faşizmim yok genelde buyuk köpekleri severim, golden falan. ama cocker da tatlı. hepsi güzel zaten, ama eve uygun hangisi olur. daha sakin? bu işi evde kotarabilir miyim? komsulara danısacagım(yan ve alt). baska neler bilmem gerekiyor?

bir de nerden bakmalıyım, sahibinden'de de gönüllü sahiplendirme ilanları var.

 
lütfen barınaktan al.


  • rakicandir  (09.03.15 20:32:25) 
senin de dediğin gibi köpek alıyorsan artık bir çocuğun varmış gibi düşüneceksin. benim fransız mastiff cinsi köpeğim var büyük bir ırk. şuan 5 aylık olacak ve benden ağır kilosu neredeyse. gece üstüme çıkıp uyuyor nefes alamıyorum, kıpırdayamıyorum :)
evin içinde büyük köpek zor, küçük bir köpek olsa daha iyi olur. bir de 7 aylık hatta 1 yaşına gelene kadar çok kötü ısırıyor, bir keresinde ağlattı beni. şuan bıraktı ısırmayı artık, sadece oyun amaçlı acıtmadan ısırıyor. acayip hareketli iki dakika yalnız bıraktım, bir odadan başka odaya eşya taşımış, saksıları devirdi ve tuvalet kağıdı parçalayıp etrafa dağıtmış kalanını da yiyordu. bir keresinde de 2 tane çorap yuttu :))

  • rock n roll  (09.03.15 20:35:25) 
Büyük ırk dediklerin kangal falan bu arada, sen evde bakacaksan en fazla orta ırk köpeklere bakmalısın.
Barınak+1

  • buff  (09.03.15 20:59:09) 
evde kopek beslenmez.

lutfen hayvana bu kötülüğü yapmayın.

kendinize de.
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (09.03.15 21:11:14) 
@cok ilginç adam, bunu bilinçli mi söyluyorsun? ben de eskiden öyle biliyordum ama dışarıdansa eve daha uygun ırklar varmıs


  • lazuri  (09.03.15 21:16:21) 
Evde köpek beslenir. Ama hayvanın enerjisini boşaltma imkanı sağladığınız taktirde. (Günde en az 2 saatlik uzun yürüyüşler ve oyunlar ile)

Bazı köpekler ortam olarak bahçede yaşar; kangallar, akbaşlar, kafkas çobanları gibi.
Bazı köpekler bahçeyi tercih etse de evde yaşayabilir; Golden Retriever, Labrador, Dogo Argentino gibi.
Bazı hayvanlar hem bahçede hem evde yaşayabilir; Dobermann, Rotweiller gibi.
Bazı hayvanlar bahçede yaşasa dahi gece oldu mu aile yanında olmak isteyebilir, veya enerjisi boşaltılması şartıyla evde rahatça yaşayabilir; American Pİtbull Terrier, American Staffordshire Terrier, American Bulldog gibi.

Ama her köpek evde de yaşasa bahçede de insana(sürüye) ihtiyaç duyar. Köpekler özgür hayvanlar değildirler, kurallara ihtiyaçları vardır. Kuralsız başıboş bir köpek kendini sürüsünden dışlanmış hissedip sürünün(ailenin) dkkatini çekmek için ortalığı parçalama, havlama gibi zararlı, kendi kuyruğunu kovalamak gibi obsesif alışkanlıklar edinebilir. Yani bir köpeğin bahçeyi tercih ediyor olması, bahçede tek başına mutlu mesut yaşayabileceği anlamına gelmez. Bu sebeple 1. şıkta belirttiğiniz aşağıya bağlama opsiyonu pek akıllıca değil.

Genel bir yanlış bilinen; köpeğin sizinle aynı ortamda yatması hoş bir şey değildir. Kesinlikle onu geceleri (yavruluğu geçtikten sonra) yatak odanıza almayın. Hele yatağınıza hiç almayın. Sizi lider değil takipçi olarak görür. Bu da hırçın, inatçı, etrafına zarar veren bir köpeğe sebebiyet verir.

Evdeki şartları ve ortamı daha detaylı anlatırsanız elimden geldiğince yardımcı olabilirim.
  • once  (09.03.15 21:27:16 ~ 21:35:50) 
eksisozluk.com ben köpek sahiplenmeden önce bu entryyi okuyup uzuuuun uzun düşünmüştüm.

1- bahçeye "bağla"manıza izin verseler de bağlamayın. eğer kendinize ait bahçeniz yoksa sadece siz başındayken ortak bahçede tasmasını açıp koşturursunuz arada, sonra sizinle beraber eve döner, yeter. ayrıca her köpek ırkı evde beslenebilir (kangal dahil).

2- günde en az iki kez yürütmek lazım, çok uzun süre tutmasın tuvaletini yazık.

3-eğer günde 5-6 saatiniz yoksa ayıracak, 3 yaş veya daha büyük bir köpek sahiplenin. enerjisini bitiremez, ilgi ihtiyacını karşılayamazsınız yoksa. (küçük ırk alacak olursanız 1-1.5 yaştan sonra olabilir eğitimi oturacak olursa)

facebook haysev.
petarkadas.com
patilen.com
petlebi.com vs siteler
sahibinden.com da olur. şehir söylerseniz belki direkt köpek ilanı da paylaşabiliriz.

bu arada köpeklerimle gayet aynı yatakta koyun koyuna yatıyorum, bi yamuklarını görmedim.
  • mutevazi  (09.03.15 21:58:36 ~ 21:59:29) 
imkansız değil elbetteki beslenir, ama bu hem sizi çok zorlar hem de köpeği.

empati yapın köpekle, biri sizi eve kapatacak ve sadece tuvaletinizi yapmak için dışarı çıkaracak.

bunu da lutuf gibi görecek, hadi sıçta gidelim der gibi.

köpek çocuk gibidir, oynamak sağı solu kurcalamak ya da iş köpeğiyse kendine verilen görevi yerine getirmek ister. bunu da oyun gibi yapar, gece olunca da hava soğuksa evde hava güzelse kulübesinde yatar.

hani tam da amerikan filmlerindeki gibi.
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (10.03.15 08:31:17) 
@lazuri köpek sahiplenmekten bahsediyor. yani evde yaşamaya alışmış bir şekilde terk edilmiş bir köpekten. binlerce yıl önce evcilleştirilmiş bir hayvandan (olmayan) vahşi doğada canlı kalmasını mı bekliyorsunuz?
evde köpekle yaşanır ancak siz kendi konforunuzu düşünüp köpeği bir kenara hapsedeceksiniz köpeğe eziyet olur. barınaktalardaki tüm canlar yardıma muhtaçlar. sağlıklı olanlar da ki barınaktakilerin büyük kısmı zaten sağlıklı, terk edilmiş canlar. (bkz: #39590129) yavru köpek eğitimi uzun ilgi ister. ileri yaş (orta ırklar için 5 yaş ve üstü)daha sakin ve iletişimi daha kolaydır. tüy döktü, salyası aktı, yastığı yemiş, ayakkabıyı parçalamış, eve kaka yapmış diye tekrar sokağa atmayacaksanız hayatınızı bir köpekle yaşamak muhteşem bir şey. "sahiplenmek" diyoruz ama evdeki köpeği ev arkadaşı gibi düşünmek gerek. facebook aramasında bulunduğunuz ilin adını yazıp hayvansever gruplara bakın mutlaka ilan görürsünüz.

  • madarch  (10.03.15 11:26:10) 
av kopegi kirmasi olabilir, onlar da avcilarin magduru genelde. en guzeli barinaga gidin, anlasacaginiza inandiginiz bir kopekle bir tur atin, hatta hemen de karar vermeyin bir kac kere ziyaret edin. geri birakirsaniz daha kotu depresyona girebilirler:(


  • bir varmis bir yokmus  (10.03.15 12:16:21) 
alacağınız köpek eğer çok yüksek enerjili bir ırksa günlük antremanlarını uzun tutmak, çok büyük ve çok güçlü bir ırksa ağzınızdan çıkan her lafın kanun olması kaydıyla evde beslenebilir, evde köpek beslemek ne köpeğe ne de insanlara kötülük değildir.

köpek sahiplenmek gerçekten çok büyük bir sorumluluk, sadece istemek yetmiyor aynı zamanda empati yeteneğinizin(insanlarla empati yapmak değil) insan ötesi bir seviyeye gelmiş olması, hayvanla hayvan olabilmeniz ve gerektiğinde hayvan gibi düşünebilmeniz, çelik gibi bir iradeye ve sabıra sahip olmanız lazım.

kuralcı, disiplinli, tutarlı, otoriter ve kontrollü olmazsanız yukarıda arkadaşların yazdığı gibi köpeğiniz saksılarınızı da çalar, yatağınızda da yatar(ki çok büyük bir yanlıştır bu), hatta en ölümcül günahı işleyip sizi ısırabilir bile.

bu yüzden bir köpek sahiplenmeden önce kendi kişiliğinizi analiz edin ve kendinizi bir tartın derim ben, zira çocuk büyütmek çok ama çok daha kolay bişey çünkü çocuklar bir gün illaki büyürler ve sizle aynı dili konuşabilirler, 'medeniyet' ve 'toplum'a gayet de kendi başlarına bile uyum sağlayabilirler, zira bir insandan bahsediyoruz burada.

köpek ise sürekli yol gösterilmesi gereken, sizle oral bir iletişim kuramayan, kafasında 'doğru' ve 'yanlış' kavramlarını siz öğretmezseniz asla ama asla oturtamayan, tamamiyle anlık yaşayan ve düşünen bir primattır. illa çocuk metaforunu kullanacaksak köpek dediğimiz canlı hiç büyümeyen zihinsel engelli bir çocuktur.

eğer ilk köpeğiniz olacaksa ve köpeklerden ziyade genel olarak hayvanların psikolojisi hakkında deneyimli değilseniz kesinlikle ama kesinlikle büyük ırk almayın derim, küçük ırk köpek daha kolay demek değildir bu sadece küçük ırk köpek daha kolay zaptedilir, daha kolay domine edilir.

köpeğe insan gibi davranmak köpeğinize yapabileceğiniz en kötü şeydir, bu yüzden de köpek sahiplenmeden önce algınızın biraz değişmesi gerekli.

kitapcılarda köpekler hakkında yüzlerce kaynak bulabilirsiniz, 'Dog Training For Dummies' algınız için iyi bir başlangıc olabilir, cesar milan izlemenizde de çok büyük fayda var zira köpek eğitiminden çok sahip eğitimine ve psikolojiye yönelmiş birisidir.

önce araştırın, öğrenin, kavrayın ve sindirin. köpek dediğimiz varlığın psikolojisini anlamaya başladığınızda zaten hissedersiniz hazır mısınız değil misiniz, ama öncelikle mutlaka öğrenin zira köpeğiniz eve adımını attıktan itibaren oturup araştırmaya hiç bir şekilde fırsatınız kalmayacak.

sorularınıza kısa cevaplar olarak da
1- köpek ve balkon birbirine tamamen uzak olması gereken şeyler, o yüzden balkonu unutun
2- her gün dolaştırmaktan ziyade sahipleneceğiniz ırkın özelliklerini iyi bilin ve buna göre bir antrenman programı çıkarın, günlük 10 dakika kakaya çıkarmak ve günde 1 buçuk saat stabil tempoda koşu yapmak arasındaki farkı görün
3- yavru köpek yetiştirmek gerçekten bir zanaat, o yüzden yetişkin bir köpek sahiplenmek daha mantıklı görünebilir, dikkat etmeniz gereken tek nokta köpeğin geçmişi ve sicili, örneğin şekerden yapılma 1 yaşında bir golden retriever eğer iyi yetiştirilmediyse tam bir katile dönüşebilir, köpeklerde güzel ve çirkin gibi kavramlar yoktur o yüzden siz de tipine aldanıp da karar vermeyin, geçmişini bilmediğiniz (hele bir de büyük ırksa) bir köpeği ilk köpeğiniz olarak sahiplenmeyin derim.

haysev vb. oluşumları takip edebilirsiniz, genelde hayvanın geçmişiyle alakalı bir paragraf yazı yazıyorlar, o metinlerde kullandıkları dil midenizi bulandırabilir çünkü tam anlamıyla zoofili bir dil kullanıyorlar, yine de barınaktan daha sağlıklı bir tercih olacaktır çünkü hayvanın en azından ne koşullarda nerede nasıl bulunduğu hakkında ufak tefek bir fikir verir o metinler.

sahibinden vb. sitelerdeki ilanların büyük bir çoğunluğu merdiven altı üreticilerin, bir kaç numarayı arayıp test edebilirsiniz, altında kalın puntolarla 'kesinlikle ücret istenmeyecektir' yazan ilanları aradığınızda 'beşyöz löro abeğ' diyen bir hırbo açacaktır telefonu.

ilk köpeğiniz olacağı için herkesin aksine barınak yerine fci onaylı bir köpek çiftliğine gitmeyi deneyebilirsiniz, özellikle ege taraflarında bu işi hakkını vererek yapan ve ırk standartlarını koruyan gayet bilinçli yöneticilere sahip çiftlikler var, hem sizin hem de köpeğiniz için çok daha sağlıklı bir karar olur, bunu söylememin sebebi ise mix ırkların tutarsız ve öngörülemez hareketleri çok daha fazladır, hem köpeği hem de sizi yorar, diğer bir yandan ise barınak köpekleri genelde bir kamyon dolusu travma geçirmiştir ve bir köpeği bırakın rehabilite etmeyi, travmalarını ve bunların doğurduğu sonuçları çok geç olmadan farketmek bile çok zordur.

biliyorum barınak konusunda kızacak arkadaşlar olacak, nasıl ki dünya yuvarlaksa yazdıklarım da gerçek malesef, köpekler hakkında hiç bir fikri olmayan birinin barınaktan travmalı bir mix ırk köpek çıkarması hayat kurtarmak olmuyor bunu bir netleştirelim önce, klavye başında 'barınaktan al' diyerek vicdanınızı rahatlatmaya çalışmak yerine gerçekten yardımcı olmayı denemeye başlasanız keşke, zira daha önce buna benzer bir duyuruda, köpek sahiplenmek isteyen tecrübesiz bir insanın köpekler hakkında tamamen yanlış bilgiler verilerek ve resmen çocuk gibi kandırılarak barınağa yönlendirildiğine ve bununla 'ya işte geçen yine hayat kurtarıyoruz' gibisinden övünüldüğüne birebir şahit oldum, hayat kurtarmak kavramınız gerçekten çok absürd.

evde köpek beslenmez diyen arkadaşların yazdıklarını okudukca karşı komşumun cehaleti geliyor gözümün önüne, bana 'git bunu aldığın yere bırak evladım' diyen 86 yaşında bir kadının kafasıyla aynı düzlemde düşünen insanlara itibar etmeyiniz.
  • blodeuwedd  (10.03.15 12:36:11 ~ 13:11:41) 
Evde köpek beslenmez. Köpek dediğin sosyal bir hayvandır, başka köpeklerle ve hayvanlarla sosyalleşmesi lazım. Gezip koşması lazım. Bu hayvanların milyonlarca yıldan beri süregelen bir genetik kodu ve içgüdüleri var. Kimisi av köpeği, kimisi çoban kimisi de bekçi. Bu hayvanlar kendilerini bir sürünün parçası sayarlar. Bu nedenle, evde hapsolmak, hiçbir köpeğin doğasına uygun değil. Ayrıca, bolca tüy dökerler, bazılarının salyası çok olur vs...

Ama illa da alacam diyorsanız en azından barınaktan falan alın bari de, bir köpeğin hayatı kurtulsun.
  • maxim gorki  (10.03.15 12:45:45 ~ 12:59:03) 
Benim ilk kopegim petshop'tandi, ikincisi sokaktan.
Su an soyle soyluyorum ilki icin, keske petshop'tan hic alinmasaydi.
Ikincisi icin sunu soyluyorum, keske daha cok sokaktan sahiplenebilsem.

Bir de bu kadar basit mi yani, barinaktaki butun kopekler travmalidir o yuzden ciftlikten alinmalidir demek. Ben buna reklam olarak bakiyorum, kusura bakmayin. Heralde tanidiginiz biri var.

Sokakta dogup buyumus bir hayvanin vucut dili, sosyal yasami, ciftlikteki bir hayvandan daha iyidir. Kopek oldugunu bilir. petshoptan aldiginiz bebek kendini sonradan insandan sayiyor ve bir dolu problem sonradan bas gosterebiliyor da!

Madem genelleme yapiyoruz ben, ben de bir ton sey soyleyebilirim safkanlar ile ilgili.

Mesela safkanlarin ne tur bedensel ve zihinsel problemleri olabilecegi, sirf genetiklerinin oynanmasindan dolayi.
  • bir varmis bir yokmus  (10.03.15 13:30:54) 
safkan dediğimiz ırklar da mix ırklardır, sadece daha kontrollü çiftleştirilmeler sonucu, on yıllar boyunca nesilden nesile aktarım gözlemlenerek ve tamamen bilimsel bir şekilde yaklaşılarak safkan dediğimiz hale gelmişlerdir, hatta çoğu safkan ırkın 'olmuş' hallerini fikir babalarının görmeye ömürlerinin yetmediği örnekler var, genetiğiyle oynanmış derkenki kastınız eğer 'labaratuarda yapılıyormuş bunlar' ise söyleyecek bir sözüm yok.

örneğin; demedalor.com

sokak köpeği ve çiftlik ortamında gözetim altında büyümüş bir köpeğin arasında dağlar kadar farklar vardır, davranış bozuklukları, hırçınlık huysuzluk vb negatif özelliklerin çoğu doğduğu günden itibaren gözlemlenir ve elemine edilir, tecavüz edilmemiş olur mesela çiftlik köpeğine anlatabiliyor muyum?

pet shopdan köpek alın demedim, çiftlikten alın dedim, onu da düzeltelim.

pet shopdan aldığınız 'bebek(??!)' kendini insan yavrusu sanmıyor bu arada, 1 metre kare alanda aylar boyunca beklediği için hayvan normal olarak psikoz vb şeyler geçiriyor ve tam anlamıyla çıldırıyor.

referans olabileceğim bir köpek çiftliği yok bu ülkede, keşke olsa da linkini koysam buraya, ben reklam yapmıyorum tanıyan arkadaşlar var burada beni isterseniz sorabilirsiniz kim olduğumu, asıl ben sizlerin, kendini hayvan sever olarak tanımlayan insanların yaptığı şeye reklam olarak bakıyorum zira vicdan mastürbasyonlarınız, eksik ve yanlış bilgileriniz, hayvanlara karşı olan tavrınız ve tutumunuz, kapalı komunitelerinizde bıcırdamalarınız ve suratlarınızın reklamını yapa yapa birbirinizi pohpohlamanız gayet de benim tezimi doğrular nitelikte.

ve evet, bu kadar kolay barınaktan köpek alması sağlıklı olmayacak bir insana almayın demek, zira dünya kötü bir yer ve dünyayı düzeltmeye çalışmak gibi ütopik düşüncelerim yok, pragmatist bakarak yazıyorum her satırı bu yüzden.
  • blodeuwedd  (10.03.15 13:42:06 ~ 13:49:40) 
Lütfen şu konuya açıklık gelsin; köpeğe evde bakılır. Günde en az 2 kere toplam 2 saat gezerse ve oyun oynarsa zaten evde pestili çıkmış biçimde yatar.


Evet köpekler sosyaldir, ama insanlarla da sosyal olabilirler. Zaten sizi aile olarak değil sürü olarak görürler.

Bahçede bakmak elbette, eğer ilgilenecekseniz daha rahattır. Köpeklere insanmış gibi yaklaşmayın. Köpekler hayvandır ve özgür değillerdir.(Aşağılama veya gönderme değil, bilimsel gerçek) Sizin emrinizde olan sürü(aile) üyesi köpeği özgür olsun diye sokağa salarsanız, baskın ve güçlü bir hayvansa kendi sürüsünü edinip lider olur sürüyle hareket eder veya bir lidere katılıp yine sürüyle hareket eder. "Dünya ne güzelmiş, bugün de biraz şuraları gezeyim." şeklinde bir düşünceye hayatı boyunca kapılmaz.
  • once  (10.03.15 15:44:01) 
kopeklerde ben lider olcam diye bir kaygilari yokmus, simdiye kadar bildigimizin tersine, bu bilginin gercek bir dayanagi yokmus desem? 'alpha dog myth' diye aratin.

evet genetigi oynanmistan kastim buydu, husky gibi dogal ortam isisi -6 derece olan bir hayvanin turkiyede ne isi var mesela, govdesinin anormal derecede uzun olmasi dolayisiyla omrunu erken surede tamamlayip hatta son gunlerini buyuk acilar icinde gecirenler, beyninin kafatasina gore buyuk olmasinin yarattigi bas agrilari, ne icin butun bunlar? yasaklanmasi lazim boyle safkan uretim yerlerinin, hayvanlara cok buyuk haksizlik cunku.

hadi diyelim ciftlikten almak iyi yine de ciftliklerin nasil bir yer oldugu ile ilgilenmeyecek, gidip gormeyecek arastirmayacak bir suru insan varken ben ciftlik reklami yapmazdim! kaldi ki hayvanlari uretim olarak kullanan bir yer icin hayvanin sagligli, psikolojisi umrunda mi olacak? bunlari mi destekleyeceksiniz?

siz hayvan korumacilari otekilestirmissiniz. tabi cok kolay oylesi, hem elestirmek de kolay oluyor. allah bilir bir de cinsiyetim kadindir. baska? bana tavir alacaginiza yazdiklarima alin.
  • bir varmis bir yokmus  (10.03.15 16:13:42 ~ 23:15:51) 
barınaklar travmalı, hasta, sorunlu köpeklerin olduğu bir yer değil. çiftlikler ile petshopların köpek "üretim" şekilleri aynı. lütfen canlıların ticaretine ortak olmayın. oraya vereceğiniz parayla barınaktan birkaç cana destek olabilirsiniz hem. barınaklara gidip köpeklerle temas kurun. mutlaka birine kanınız kaynayacaktır.

www.evcilkopekler.com bu testi dürüstçe yanıtlarsanız gerçeğe yakın ırklar öneriyor. bu ırk takıntısından değil ancak insanın kendi yaşamıyla uyum sağlayabileceği köpeği görmek açısından önemli olduğunu düşünüyorum.
  • madarch  (10.03.15 16:19:06) 
Hepinize cok tesekkurler, cok sey ogrendim


  • lazuri  (10.03.15 19:00:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.