[]

afrika'daki açlık sorunu

herkese iyi geceler diliyorum arkadaşlar:) aklımıza şöyle bir soru takıldı. afrika'da neden hayvancılık yapılmıyor.

örneğin bir köye bir dişi bir erkek tavşan koysak, biliyorsunuz kendileri çok sevişgen hayvanlar baya çoğalırlar falan. en azından tavşan eti yenenebilir.

hepi topu ot yiyen hayvanlar neden yetiştirilmiyor.

 
büyük ihtimalle Afrika senin düşündüğün gibi bir yer değil.

Afrikada bir çok ülkeye gittim büyük ihtimal lafı kafanda nasıl canlandırdığını bilmediğim için.
  • basond  (07.03.15 22:26:01) 
oranın öyle olması gerekiyor çünkü kapitalist düzen öyle istiyor.
afrikadan dünyaya köle ihracatı yapılıyor.

  • seyduna6687  (07.03.15 22:27:30) 
give that man a medal espirisi gelebilir hen an :)

güney amerika olsa dediğiniz doğru ama hayvancılık için elverişli koşullar orada olmayabilir. ayrıca geniş çaplı hayvancılık için bile bir altyapı gerekiyor.
  • blackmamba  (07.03.15 22:29:29) 
anladıklarım:
1-afrika'da bir çok ülkeye gitmişsin.
2-afrika tahmin ettiğim gibi bir yer değil.
tahmin ettiğim afrika: ot var, toprak var, geniş arazi var bir de bazı bölgelerinde açlık var.

sorum: afrika'da açlık çekilen bölgelerde tavşan yaşayamıyor mu?
  • cilekli krep  (07.03.15 22:30:05) 
ha bu arada oradaki yoksulluk orada bir şey yetişmediği için değil, insanlar yüzünden.


  • basond  (07.03.15 22:30:44) 
geniş çaplı hayvancılıktan bahsetmedim aslında. ticaret yapmak için değil sadece karınlarını doyuracak kadar.


  • cilekli krep  (07.03.15 22:31:11) 
oradaki hırsızlık baskı iç savaş yüzünden insanlar aç
Afrika Türkiyeden daha yeşil (genel olarak) ve daha zengin topraklara/canlılara sahip.

  • basond  (07.03.15 22:32:48 ~ 22:33:25) 
1-iklim uygun degil
2-hayvancilik barış zamanı yapilir, bir çok bölgede kabile savaslari var.
3-world food programme var, onlar cok iş yapiyor ama bunu kalici kilmak cok uzun vadeli bir iş
4- güney yarimküre bilincli olarak fakir biraktiriliyor, küresel kapitalizm her bölgenin eşit gelismmesinden zarar görür.
  • jaygatsby  (07.03.15 22:33:08) 
Orta afrika'nin topraklinin buyuk bolumu cok verimli. (Coller kuzeyde)

Ancak bu verimli topraklar Ingiltere gibi ulkelere(sirketlere) 99 yilligina kiralanmis durumda, Afrika'nin uzerindeki somurucu eller ellerini cekseler Afrika kendi kendine fazlasiyla yetebilecek bir kita. Somuruye devam edebilmek icin fazla gelistirmemek lazim. Eskisi gibi fiili isgallerle yonetilmiyor bu topraklar, somurucu ulkelerin geride biraktigi kalintilar ulkelerini istedikleri gibi peskes cekiyorlar. Yeni nesil somurgecilik :)

Anca ne olur, birileri olur da bir gun yeni pazar acalim derlerse. Afrika'ya iPhone satabilmek icin kendilerini gelistirme firsati verilir.

Yeni pazar konusunda son ornek Misir, Mubarek'e silah satmaktansa Sisi'nin ulkesine iPhone satmayi sectiler. (Sisi silah alimina da devam ediyor gerci :D Uzun vadede diyelim.)
  • ruhi mucerret  (07.03.15 22:33:20 ~ 22:41:15) 
gayet düzgün cevaplarıma tik vermediğine göre zoruna gitti söylediklerim sanırım.
Evet tik vermemen de benim zoruma gitti.

  • basond  (07.03.15 22:39:33) 
yahu duyuruyu açan arkadaş her aile kapının önünde 3-4 tavşan salsa, üredikçe yeseler nasıl olur diye sormuş herkes küresel stratejist kesilmiş. anladık sömürgecilik, lanet olsun emperyalizm falan da hüsnü mübareğe kadar nasıl geliyor olay onu anlayamadım


  • vonkhar  (07.03.15 22:40:44) 
arkadaşlar meramımı çok iyi anlatamadım galiba. şimdi afrikanın sömürgeleştirilme döneminden de, bilinçli olarak yoksulluğa terk edilmesinden de, iç savaşlardan da haberdarım :)

kafama takılan biraz şu: şimdi bağzı kuruluşlar oralara yemek götürüyorum diye reklamlarını falan yapıyor biliyorsunuz. ama iyi niyetle çalışan topluluklar da var dünyada. şimdi bu kuruluşlar belki de en fazla üreme oranına sahip olan tavşanları geniş bir kümese koyup çoğaltarak yerel açlık sorununa çözüm bulmaya çalışmış mıdır? yoksa afrikanın şartları tavşanın yaşaması için uygun değil midir? ne bileyim, örneğin daha önceden bunu deneyen biri çıkmış mıdır? ya da böyle bir insan çıkmışsa büyük küresel güçler tavşanları ellerinden mi aldı :)
  • cilekli krep  (07.03.15 22:43:36) 
vonkhar valla beni bi sen anladın, helal olsun doğru anladın :)


  • cilekli krep  (07.03.15 22:45:22 ~ 22:45:55) 
biz anlatamiyoruz galiba. çocuk askerlerin 8 yaşında orduya katildigi, salgin hastaliklarin her yil neredeyse milyonlarca insani öldürdügü, tecavüzün kabile savaşlarında sıkca bir saldiri araci olarak kullanildigi bir cografyada o tavsanlari nereye koyuyorsunuz.

tek bir soru da bir soralim, hic afrika görmemis olabilirsiniz, hic bir afrikali ile görüstünüz mü, konustunuz mu? afrikanın bir kıta oldugunu ve o tavşanın bütün bir kıta icin bir cözüm olamayacaginin farkında misiniz? wfp referansi verdim, zahmet edip de o sayfayi acip insanlar neler yapiyor hic baktiniz mi?
  • jaygatsby  (07.03.15 22:47:45) 
uçaklarla sürekli un atıyorlar ekmek bile yapamıyor adamlar.


  • partizan  (07.03.15 22:50:27) 
yaw çılgın mısınız siz? şimdi savaş falan var, savaşıyorlar çocuk yaştan itibaren. şimdi bu tavşanlar insan gelsin bana baksın, öpsün okşasın da ben de üriyeyim demiyor ki. salıyosun mübarek üreyip duruyor. kimse tavşan bile besleyemiyor ise bu insanlar savaşırken yemeği nerden buluyorlar?


  • cilekli krep  (07.03.15 22:55:23) 
@cilekli krep, korkutucu cahilliginin verdigi özgüvenin cidden insani yoruyor. senin icin degil ama ilgilenip de bakacak insanlar icin su linki veriyorum

www.wfp.org

sağ altta, diger ülkelerle ilgili rakamlarla var. bir bakin bunlara, ne kosullarda insanlar yaşam savasi veriyor. ve lütfen bir konteynır tavsan alin, gidin bu insanlara, niye akliniza gelmedi ki bu tavsan meselesi deyin.
  • jaygatsby  (07.03.15 23:00:38) 
Tavşan öyle kapıya salınacak şey değil ki.Bi kaç engel var bunun önünde.

Afrika predatör dolu (öyle her yer aslan dolu anlamında değil. Ama tavşanı kediden tut tilki, baykuşa kadar her şey yer) , öyle salsan kapının önüne bi haftada yem olur. Olmayanlarda çok iyi saklananlar olur, insanlar yakalayamaz.

Tavşan eti her kültürde olan bir şey değil. O insanlar yemeyi reddedebilir.
  • Haldamir  (07.03.15 23:00:48) 
arkadaşlar aklımıza gelen bir şeyi burda paylaşmak ve niçin olmadığını anlamak için bu soruyu ekledim. ama şu başlıktan bile ülkemiz insanlarının vahim durumunu idrak ederek gerçekten kendimden geçtim. çok kötü durumdayız la. iyi ki pisa testi var da memlketteki insanların okuduğunu anlama düzeyini sayısal olarak da ortaya koyuyor.

@haldamir bakış açın için ve soruma cevap verdiğin için teşekkür ederim. dediklerin doğru olabilir, avcıların çokluğu vd. ama basit çitlemeyle en azından kısmi güvenlik sağlanabilir. bi de zaten tavşanları doğaya salalım demiyorum, ne bileyim köyde bir tavşan kümesi kurmaktan bahsediyorum. insanların olduğu yerde yırtıcı haycan daha az olacaktır diye düşünüyorum.
  • cilekli krep  (07.03.15 23:10:28) 
  • air  (08.03.15 00:25:12) 
ot olmadığından olabilir mi? ot var ot var. al bak bu da bitki diye her çalı çırpıyı hayvana yediremiyorsun. aksi olsa oradan oraya, oradan başka yere sürekli bir göç olmazdı hayvan sürülerinde. hayvancılık belirli bir bölgede yapılır. yani ben zimbabwe'den başlayayım, kenya'ya kadar otlatayım mantığı olmaz. hayvanlar o çiftlikte otları yedikten sonra oranın tekrar çimlenmesi gerek. tabii bu da yağış rejimi yüzünden uygun değil.

afrika'nın çok büyük bir çoğunluğu hayvancılık ya da tarım için uygun değil. tabii günümüz şartlarında tarıma uygun olmayan birçok arazide tarım yapabiliyor ama bunun için para lazım.
  • nawar  (08.03.15 00:29:35) 
Öncelikle, her işletme kar amacı ile açılır. Alıcısı olmayan (alacak parası olan kimse olmadığından) bir işi açmak hiç karlı olmadığı için kimsenin açmıyor olması gayet mantıklı olacaktır. Ama daha önce verilen cevaplardan yola çıkarak bir anti-tez üretmek daha eğlenceli.

Şimdi..."Büyük devletler Afrika'nın gelişmesini istemiyor, aslında ABD bir yol verse orası güllük gülistanlık olacak ama..." gülüyorum bu laflara. Gönderilen Ebola aşılarının bile üçte ikisinin örgütlerce zulalandığı ya da iktidara değil, 5 yıl sonra iktidara gelme ihtimali olan komutanlara bile şimdiden rüşvetlerin verildiği bir yerden bahsediyoruz. Bu topraklarda düzen denilen bir şey yok, bu nedenle burada içinde "organizasyon" gerektiren hiçbir şey yapamazsın. Ne eğitim sistemi kurabilirsin, ne hayvancılık yapabilirsin ne de evde yaptığın çilekli krepleri sokakta satabilirsin.

Peki, oldu ya yaptın...Birden bire çiftliğinde bir köyün bir aylık gıda ihtiyacını karşılayacak kadar eti olan birisi olursun, talan ederler orayı. Bu iyimser bir senaryoydu, isyancılarının karnını doyurmak isteyen bir generalin gıda sepeti olma ihtimalin de var tabi.
  • doktor sagbirakmayan  (08.03.15 01:29:05) 
  • air  (08.03.15 03:32:24) 
Artık afrikada açlık diye söz konusu değil. Açlıktan kimse ölmüyor. İnsanlar eğitimsizlikten yani bilginin eksikliğinden ölüyorlar.


  • phoenixboy  (08.03.15 07:59:21) 
Sahra altı susuzluk çekiyor su olan yerlerde de senegal gibi toprak aşırı tuzlu tarıma ve hayvancılığa elverişsiz tıka dsi işbirliğiyle kuyu açıyor ayrıca sahiller balikcilikla geçiniyor. Tarımla birlikte eğitim ve sağlık sistemi geliştirilmedikçe istediğin kadar tavşan sal memlekete onu da sirtlanlar akbabalar yer


  • steward  (08.03.15 12:51:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.