[]

turk halkini gercekten taniyamiyorum

5-10 sene once okuldan, tvden, kulaktan, cevreden hep turk halkini tanidigimi zannederdim. hani coca cola, kent, turkcell bilmem ne reklamlarinda biz bagiririz da cagiririz da birbirimizi severiz minvalindeki seyler gibi hep genellerdim turk halkini. ama yurtdisini gorunce, insanlari ve olaylari daha iyi analiz edince daha dogrusu olgunlasinca turklerin pek de oyle kategorize edilecek bir millet olmadigini idrak ettim. hirsizi, tecavuzcusu, asiri bagnazi, hapcisi, enteli, iyi kalplisi, duygusali, basarilisi, sicakkanlisi, sogukkanlisi binbir turlu insan var. turk halki soyledir diyemiyorum.

siz de durum nedir? turk halki soyledir diyebilir misiniz?

not: yuksek guvenlikli sitelerde oturup ise arabayla gidip kendi cevresinden ornekle turk halkini degerlendirenlerin gorusleri elbette kabul gormeyecektir. ayni sekilde varos mahalleden disari adim atmayanin da. amacim her tipten turk insanini anlayacak derecede etkilesimde bulunan insanlarin goruslerini almak.

 
hiç bir halk bu şekilde sınıflanamaz ki, sizin de bahsettiğiniz gibi "insan" olarak değerlendirmek gerekir. sıcak kalpli insan, duygusal insan vb. hangi halkı bu şekilde tanımlayabilirsiniz ki? tecavüzcü halk diye bir şey mi var ? ya da çok duygusal halk?
bu bahsettiğiniz şey kültüre daha yakın sanki. Kültürün getirdiği değerler vardır. büyüklerine karşı saygılı olmak, evde ayakkabıları çıkarmak, temizlik vb. japonlar benzer mesela bu açıdan bakarsak. ama her toplumda hapçısı, tecavüzcüsü, enteli vs si vardır.

şöyle bişi işte:
ne elbiseler gördüm içinde insan yok ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok
  • busuta  (07.03.15 11:51:17) 
comptrol rahatsiz misin birader? not: kisminda yazdigim durumu mu savunuyorsun bana? kendi kabugunda yasayan adamlarin turk halki hakkinda yapacagi degerlendirme kimin umurunda?


  • mayeskuel  (07.03.15 12:26:53) 
bunun birinci sebebi ''türk'' ırkına mensup kişi sayısının ülke toplam nüfüsunun ancak yarısı, belki biraz fazla olması, ve geri kalan büyük çoğunluğun kendini ''türk halkı'' olarak görmemesi, ikinci sebebi ise hayvani bir nufusa sahip olmamız.

avrupa'ya kıyasla bu bahsettiğim ırk çeşitliliğinin fazla olması ortak bir toplum davranış biçimi geliştirilememesine sebep oluyor. çünkü adam-lar kendini ''türk halkı''nın bir mensubu olarak görmüyor, çoğu insan toplum bilincine sahip değil, ve mevcut yönetim sayesinde bu makas gittikçe açılıyor. üzücü olan bu kültürel yozlaşmanın bir kartopu misali yuvarlanarak büyüdükçe büyümesi, abes davranışların bir şekilde normal karşılanmaya başlaması. misafirperverlik, yardımseverlik, alçakgönüllülük ''aman bana ne ya'' kafasına dönüşmeye başladı.

en basitinden misal herkesin farkında olduğu bir büyük istanbul depremi gerçeği var. 99 depremi bir nebze de, bu olacak depremden sonra öyle bir yağma, öyle istenmeyen olaylar meydana gelecek ki iddia ediyorum ki o deprem bir iç savaşa yol açacak. çünkü haberlerde yaldır yaldır bağıracaklar ''birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyacağımız o günler'' diye, o günlerin temelinin afedersiniz anuna koymakla meşgulüz şu sıra. bilmiyorum, karanlık. ama türk halkı şöyledir diyebiliyorum.

türk halkı koyundur.
  • hailtothethief  (07.03.15 12:30:26) 
İşte bazı sınırlar koyulabilir. Kollektiftir, eleştirel düşünmez, güvensizdir, mutsuzdur... Tam manasıyla doğu toplumu diyemeyiz, metropollerde, metropollerin bazı semtlerinde batı toplumunu andırır sosyal ilişkiler. Amerika'ya da çok benziyor bence hatta küçük amerikadır Türkiye. Karmaşası, modası, falanı filanı... Hiçbir toplum kendinden bahsederken tutup da biz İngilizler şöyleyiz böyleyiz ha bir de sinsiyiz demez, denmez ve bilinir ki İngilizler sinsi... Bizde de var bir sürü şey ama olumlu yönler dillendirilir. Misafirperverlik mesela. Aslında bununla her millet övünür ve bu gibi şeyler iktidar tarafından dikta edildiğinden biz böyle olduğumuz fikrine kapılırız. Hiçbir kurumumuz rahat, hiçbir sosyal alan tam manasıyla refah olmadığı, hala temel haklar alanında dahi sorunlarımız olduğu için de bize yüklenen misafirperverlik gibi özellikleri gerçekleştirmez, elimize yüzümüze bulaştırırız. Ama hata kabullenilmez ve eksiklik görülmez çünkü iktidarca yoğun ve boş bir milliyetçilik pompalanmıştır bize, durduk yere gururlanır, boş yere duygulanılır. Gerçi olumsuzlukların dile getirilmesi çeki düzen verir mi? Keşke... Bence toplumu b.k götürüyor ve ben kendimden memnunum, buna seviniyorum.


  • wibbly wobbly timey wimey stuff  (07.03.15 13:32:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.