[]

köpeğim beni sevmiyor mu?

selamlar, köpek sahibi arkadaşlar 4 aylık erkek köpeğim var. köpeğimin bana karşı davranışları çok değişik. seviyor da denebilir sevmiyor da. bazen beni sevgiye boğarken, bazen durup dururken havlayıp üzerime atlıyor. eve geldiğimde bazen sevinçten çılgına dönüyor, bazen hiç ilgilenmiyor. evdeki diğer bireylere karşı hep aynı davranışları sergilerken, bana karşı değişken. sürekli meydan okuyor, istemediğim birşeyi yapmasına engel olduğumda agresif davranışlar sergiliyor. sizin köpeğinizde de bu tarz durumlar var mı, ne yapmamı tavsiye edersiniz?




 
dominant davranış gördüğün an derhal düzeltirsen bir süre sonra bunu yapmayı bırakacaktır. Üzerine atlaması gibi oyun sırasında yapabileceği dominant hareketlere de izin verme.


  • rygard  (06.03.15 19:28:15) 
Su anda ergenlik caginda :)
Rygard in dediği gibi, meydan okuyan hareketler karsisinda duruşunu her zaman koru ve bastir.
Bir süre sonra karakteri oturunca düzelir.
  • blatta hiberna  (06.03.15 19:31:30) 
Senin 15 yaşındayken ailene yaptıklarını sana yapıyor :) Dominant olmasına izin verme, sen lidersin o takipçi. Ama komutları da bağırarak verme, yoksa hep bağırmak zorunda kalırsın. Bağırmak yerine kendinden emin ve tok bir ses tonuyla sertçe "hayır" de. Zamanla oturacaktır.


  • once  (06.03.15 19:37:48) 
kapris yapar kopekler de. hele ki birakip bir hafta bir yere gittiysen, bir hafta yuzune bakmaz bazen. ama heyecanini dizginleyemeyip agresiflesiyorsa, ilgiyi hemen birakin, hatta farkettiginiz an birakin. bir de bence ustunluk gostermeyin, anlamaya calismak daha iyi.


  • bir varmis bir yokmus  (07.03.15 00:20:05) 
köpekler kapris yapmaz, beyin yapıları insanlarda olduğu gibi duygusal zeka üzerinden tetiklenen nöron bağları kurmaz ve zamana yayılmış tepkiler veremezler ki o durum primat ve bazı deniz memelilerine özgü bir üst beyin özelliğidir. (buna hayvanlarda amigdalanın işlevsizliği yüzünden denebilir çok çok kabaca)

Köpeklere insan gibi davranmak tam olarak mutsuz, dengesiz bir köpek yaratmanın anahtarıdır. Köpek tamamen o anda yaşayan bir canlıdır. Bu yüzden daha önce öğrenilmiş ve korku tetikleyen travmaları bile rahatlıkla içinde bulunduğu mod değiştirilerek çözülebilir.

Kpeğin öğrenilmiş negatif tepkileri, daha önce yanlışlıkla, fark etmeksizin negatif davranışın beslenmiş ve ödüllendirilmiş olmasıyla ilgilidir. Bu yüzden hemen her negatif harekete engel olarak/düzeltilerek rahatlıkla tekrar şartlanabilir.

Agresyonu, aşırı heyecanı, dominant olma halini teşvik etmeyin, ödüllendirmeyin (agresif köpeği severek sakinleştirmek, sorunu büyütmektir misal). Aşırı heyecanlı, aşırı sinirli hallere izin vermeyin. Oyun oynarken heyecanını kontrol edemediği noktada hemen bırakın ve teslimiyetçi ruh haline geçmediği sürece devam etmeyin. Teslimiyetçi fazı ödüllendirin.

Yemek vermek önemli bir ritüeldir, yemeği yemesine izin verilene kadar, yemek karşısında da olsa yemesine izin vermeyin. Ancak teslimiyetçi ruh haline geçerek yemek yiyebileceğini anlasın. Yemeği kabına koyarken önüne boşaltmayın, tabağı alıp yukarıda koyun ve bu süre içerisinde tabağa zıplamasına izin vermeyin.

Köpek eğitimi ve beyinlerinin çalışma şekline dair hayli fazla kaynak var. Biraz döküman okumak da daha sağlıklı bir köpek sahibi olmaya katkı sağlayabilir.
  • rygard  (07.03.15 02:03:00 ~ 02:08:36) 
az önce top oynadık beraber mutlu oldu fakat ben topunu tekrar ona doğru attığımda delirdi, hırladı ve havladı sonra da paçama yapıştı. zor sakinleştirdim. galiba ne yaparsam yapayım pek sallamayacak beni :))


  • rock n roll  (07.03.15 10:36:40) 
iş fiziksel saldırıya bindiği zaman köpeklerin ısırma hareketini simule etmeyi deneyebilirsin. köpeğin üzerinde fiziksel hakimiyet kurarak yan yatırıp hareketsiz bırak ve parmaklarını boyun bolgesinde açık biçimde tutarak, canını yakmayacak ama yerde sabit tutacak güç uygulayarak köpeği sabitle. sakin olana ve teslim olana kadar bu şekilde dur, kalkmaya çalıştığı sürece izin verme, sadece tamamen teslim olduğunda, direnmeyi bıraktığında kalkmasına izin ver.

Bu aşamadı köpeğin modunu gözlemlemek önemli, tetikte ve saldırıya hazır biçimde bekliyorsa bırakma, teslim olana, kaslarındaki gerilim sona eren ve sakin, boyun eğen ruh haline geçene kadar bu şekilde bekle. Sakinleşmesi için tolerans göstermemen veya suyuna gitmemen gerekiyor. Üzerinde tartışılmaz biçimde hakimiyetini göster ve teslim olmak dışında bir şans bırakma. Diğer türlü daima seni denemeye devam edecektir.
  • rygard  (07.03.15 17:06:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.