[]

Doların yükselişi - Emlak Piyasası

Ev alma planı olan yeni evli birisi olarak sorularım şunlardır:

1- bu doların yükselişi ev fiyatlarını, banka kredilerini nasıl etkilicek/etkiliyor? iddia edildiği gibi 3.00'ü görür mü? görürse ne olur?

2- Seçim tahmininiz nedir? Olası AKP hezeyanında ne olur (ekonomi açısından)? Olası AKP (+ HDP) iktidarında ne olur? ben seçim sonuçlarını iki olasılık yaptım akp ve akpsiz diye, sizce başka nasıl bir tablo çıkabilir ve ekonomik etkisi ne olur?

3- şehir efsanesi olan emlak balonu patlıcak mı? patladı mı? ağaoğlu'nun diğerlerinin "gelin ev alın sudan ucuz" reklamları neyin göstergesi?

4- son olarak: ev almalı mı? alacaksak krediyle alcaz, mantıklı mı? daha düşük kiraya geçmek pek olağan değil, nasıl yapsak?

not: aramaya inanıyorum. sizin görüşlerinizi merak ettim. emlak piyasasının halini bilal'e anlatır gibi anlatırsanız sevinirim.

herkese teşekkürler.

 
bu konuda pek profesyonel değilim ama biraz birikimliyim
bu 7 yıllık büyüme döngüsü(hype cycle, business cycle) geldi ve bir yerde ya patlayacak ya da yumuşak bir iniş olması gerekli
eğer yumuşak iniş sağlanamazsa patlaması, yani krizin patlak vermesi kaçınılmaz

bir de şöyle bir forum var eğlencelik : www.hisse.net
not: yatırım tavsiyesi değildir
not2: ruhi mucerret kardeşin dediği gibi istanbul'a özel düşünmek gerekli. büyük istanbul depremi 2030 gibi olacak diyorlar, bu konuyu es geçmeyin. bir de merkezi lokasyonlarda fiyat düşmesi pek olası değil gibi. krizde birden tüm fiyatlar düşmez, dardaki adamların/şirketlerin malları düşer.
  • probiyotik  (05.03.15 21:03:57 ~ 21:07:18) 
1- Istanbul fiyatlarinda fazla bir dusus olmama ihtimali yuksek. Duserse de 3-5% duser diye bekliyorum. Talep cok.
2- 48 - 26 - 16 - 9
3- Agaoglu ve digerleri yillardir bu reklamlari yapiyorlar :)
4- Elinizdeki paranin hepsini pesinata vermeyecek sekilde alin derim ben. Birkac ay hazirdaki paradan odeyebilin yani. Bir de istanbulda alacaksaniz deprem yasasi gectikten sonraki evlerden alin. (2001 miydi neydi, simdi unuttum)

Yatirim yapmadiginiz icin yatirim tavsiyesi degildir demedim ama ben de diyeyim bari :) Yatirim tavsiyesi degildir.
  • ruhi mucerret  (05.03.15 21:04:38 ~ 21:05:56) 
Dostum sahsi algilama pitango sana patladi ama
Yahu arkadas bi dolar muhabbetidir gidiyor napcan sen dolarin kac para oldugunu? Neden yukseldigini indigini sanki 60milyar dolar surecek piyasaya da rahatlatacak piyasayi...
Arkadas gote giren girmis 12 yildir bi sevilmedik kulagimizin arkasi kalmis sen dolar biye yukselio nolcak diosun.
Ne olcak amk. Sana bana bisey olmicak mrk etme 12 yildir ne oluosa o olcak giren cikan bize dolarla stok yapan parasina para katacak.
Sen ben fakirlesecez ayakkabi kutularina yenileri eklenecek..
Babacim eritemedik diodu ya, hah simdi sittin sene eritemez artik. Hani dioduk ya wallaha ben olsam eritirdim, artik nah eritiriz dicez..
Bi bok olacagi yok yani sen bak dalgana
Dedim ya gote giren girdi bi kere dolarla falan cozulmez bu is zorlama. Ne sende o para var ne burdaki digerlerinde nede bende.
Tekrar soyluyorum dostum cok sikildim bu muhabbetten sen degilsin hedef ;)
Anlayisin icin sagol simdiden...
  • erty_ksk  (05.03.15 21:08:06) 
Muhtemelen haziranda, ötelemeyi başlarabilirlerse yaz sonunda artık kontrol edilemez bir duruma gelecek kriz ve başlangıç noktası emlak olmak üzere olanca şiddetiyle patlayacak. Özellikle istanbulda ev fiyatlarının şiddetle düşmesini takiben ameirkanın büyük buhranına benzer durumlar gözlenecek.

Ardı sıra tahminim bu durumdan çıkılması için savaş ekonomisine geçileceği yönünde. Duruma göre Suriye veya Kürtlere yönelik geniş çaplı katliam ve imha politikası ile durumu çözmeye çalışacak. İç güvenlik yasasında bu derece ısrarlı olunması da buna hazırlık zira az buçuk çıkış yolunun kalmadığını görebiliyor iktidar da. Ucu yıkım, ölüm.

Ev, araba, pahalı herhangi bir şey alınmamalı. Kıtlık koşulları için hazırlık yapılmalı.
  • rygard  (05.03.15 21:11:56 ~ 21:14:00) 
yeni evlenecek arkadaşıma verdiğim öneriler:

1. krediyle gireceksen hiç girme ev işine. 1.5 kira ödeyeceğimize 2.5 kredi öderiz diyordu da, kendisi çalışmıyor, müstakbel eşinin bi şirketi var ama olası bi krizde gümler. daha önceden de iş batırmış biri. peşin paran varsa al

2. bu arkadaşlar daha önceden kendi evlerinde yaşamadılar. ev aldığında en az 10-15 sene içinde oturacağın bi yeri alman lazım. evde yaşamadıktan sonra bi evin ihtiyaçlarını bilmiyorsun. istanbul'da ultra süper lüks rezidans yapmışlar, yatak odası baştan sona cam kaplı, dolap koyacak/yaptıracak yer yok. fiyatı da 2 sene önce 1 milyondu. bu dairelerden alan gerzekler oldu. şimdi o koca rezidansa bakıyorum, 3-5 ışık anca yanıyor. yaşayan yok içinde

3. 1.5 sene önce ben evlendim. emlakçılar götveren olduğu için ev alamadık. 2 kere noterden döndü iş. satmadı hayvanlar. neyse...1.5 sene önce 450bin denilen evler şimdi olmuş 650-700bin. ev durduğu yerde yenilenmedi, hatta eskidi. neyse biz hala kafamıza göre ev arıyoruz ama bu fiyatlarda gerçekten çok zor
  • la noix  (05.03.15 21:15:23) 
kahve muhabbeti yapan arkadaşlara benden çay. çok sıkıldıysan yazma dostum. ciddiyete devam.


  • 0dy  (05.03.15 21:25:34) 
Bu arada, o rezidansları elden satmak için yapmıyorlar aslında.

rezidansların mantığı genel olarak şu şekilde işliyor. Diyelim 10 daire var (rakamlar farazi) ve dairenin gerçek ederi 500k, maliyeti ise 100k. bu daireler 1.5 milyon etiketi ile pazarlanıyor ve bir veya ikisi dahi satılsa maliyetleri karşılıyor. dairelerden ikisi elde tutuluyor ve daha normal sayılabilecek kiralarla konsolosluklar vb gibi gerçekten o daireye ihtiyaç duyabilecek müşterilere kiralanıyor.

Geriye kalan fiyatı şişirilmiş ama asla satılamayacak daireler ise rüşvet birimi olarak kullanılıyor. Bu sayede normal şartlar altında verilen rüşvetin maliyeti sadece 100k*7 iken, doğrudan para değil o rezidansın rüşvet olarak verilmesi ile sağlanacak fayda 10x oranında artmış oluyor.

Alında reel bir pazarı yokken bu kadar fazla yapılmalarının ve mülkiyet değiştirmelerinin nedeni genel olarak bu. Uzun zamandır zengin olan insanlar içinde gerizekalı oranı daha az olduğundan(özellikle maddi konularda), başka çare de yok zaten o fiyatlarla.
  • rygard  (05.03.15 21:28:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.