[]

müzik videoları

Chili Peppers'ın otherside'ı gibi yoğun sembolizm içeren ve gerçekten de hani "sanat bu" diyeceğiniz müzik videolarından aklınıza gelenleri şuraya bir listeler misiniz?

otherside'da elemanı aşağı çeken karganın bağımlılığı simgelemesi, hani sözleri* fark ettiğiniz an bunun dank etmesinin verdiği "aha" anı ve hazzı var ya, onu yaşamak istiyorum ben.



do the evolution, fitter happier gibi şeyler ama semboller o kadar bariz olmasa. sözler kriptik olsa ya da hiç olmasa, sonra o söz ve görüntü böyle lönk diye bulmaca parçası gibi örtüşse, yerleşse. anladınız işte.

* it's not my friend, i tear it down, i tear it down and then it's born again (yıldızlı bkz sadece cevaplarda mı verilebiliyor)

 
Hah, soru haline gelmiş :)

Öncelikle tam bir örnek vermeyim de, önden aperitif olarak şunu önereyim. Devamı dandik çünkü.
listverse.com

"Acaba melekler kefaret ödeyip hayata yeniden başlamak anlamına mı geliyor" kadar sembolizm yok ama Cranberries'in Zombie videosundaki birtakım şeylerin anlamları varmış, sonradan okumuştum.

November Rain, Don't Cry ve Estranged'i birleştirince ortaya çıkan hikayeye her seferinde şaşıyorum.

Tam dediğin gibi değil de Alanis Morisette'in Hands Clean'i klip ile şarkı sözleri birleşince anlam kazanıyor. İlk başta "Hmm, evet", kısa bir süre sonra "Aaa, vaay" diyoruz.
  • aychovsky  (05.03.15 13:49:41) 
o dedikleriniz de olur. ayılma anı içeriyorlar. daha geniş tutabilirmişim soruyu aslında. teşekkürler. ilk top ten listenizden başlayacağım, teşekkür ederim (şimdi quiz gibi oldu, zombie'yi açıp önce tahmin yürütmezsem olmaz :D )


  • godoşu beklerken  (05.03.15 14:03:45) 
valla sözü kriptiği bilmem ama acayip bikaç klip var, onları vereyim belki seversin.

www.youtube.com

www.youtube.com (bu istediğine uyuyor aslında)

vimeo.com

www.youtube.com

www.youtube.com (çok subliminal)
  • bruceandwayne  (05.03.15 14:07:20) 
spiderman'i tarifinin ardından pencereden gelen yine kendisi. aslında kendi zihni yiyor kendisini.
www.youtube.com

fate up against your will'le ölümü çağrıştıran biri geliyor görüntüye.
www.youtube.com
sonlara doğru soğuyor ortam. ay ortadan kayboluyor. ölüm (ya da yaşam heh) klibi de alıp gidiyor.

bu sembolikten ziyade metaforik:
www.youtube.com

öyle doğrudan doğruya sözle bağdaşacak imgeler yok, ama şarkının (hatta albüm için çekilmiş kısa filmin fragmanı gibi bir şey olduğundan albümün de denebilir) duygusunu içeren metaforlar var. tabii bu klip ve kısa film içime siniyor mu emin değilim. yakın bir arkadaşımın ailesi ırak kökenli. daha önce hiç görmediği kuzeni lösemi olmuş. istanbul'a getirildi geçenlerde. başka bir ülkede tedavi olmak zorunda kalıyor. bir başka kuzeni daha gelmişti kanser tedavisi için. o yaşayamadı. bunu onlara izletsek ne düşünürler? tabii bunda amerika kıtasında doğan bir çocuğun suçu var mı bilmiyorum, ama o çocukların suçu neydi diye düşünüyor insan. neyse bunlar benim kendi dertlerim. insanların kafalarını dağıtmak için girdiği bir sitede, belki de kimsenin elinden bir şey gelmeyecek konularla moral bozmak doğru olmayabilir.

şunda da öyle yoğun bir sembolizm yok, ama dinleyince muğlak olan şeyler izleyince yerine oturuyor:
www.youtube.com

şunlar da geldi aklıma söz ve simgesel görüntülerin uyumlu olduğu, ama bunlar daha bir "makinalaşmak istiyorum / tik-tak" doğrudanlığında. o yüzden altta verdiğiniz örneklere dahil edilebilir ancak:

www.youtube.com

www.youtube.com

soruya tam cevap olamadılar ve genelde izlenmiş olması muhtemel örnekler geldi aklıma, ama soru güzel geldi. belki başka birisi de yanda görüp cevaplar diye soruyu hoplatmak istedim.

soruya cevap değil ama bir de şu geldi aklıma:
www.youtube.com
"can't"ı dudak biçiminde yapıyorlar eheh.
  • John Finn  (06.03.15 03:46:09 ~ 03:51:28) 
önceki cevaplarda verilmiş linkleri açıp bakamadım, aralarında chemical brothers var ise üzgünüm.

uzun zamandır video klip izlemiyorum açıkçası ama izlediğim dönemlerde tekrar tekrar bu abilerin videolarına dönüp duruyordum. the test favorim. let forever be, believe, out of control hakları yenmeyecek diğer videoları.
  • givemesomesubstance  (13.04.15 14:22:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.