[]

Sürekli elektrik çarpması

Galya'mın kahramaları, bana yol gösterin;

Artık bir yerlere dokunduğumda "çat" "çut" sesleriyle elektriğe çarpılmaktan veya çarpmaktan deli gibi sıkıldım.
Resmen fobi oluştu son 1 yılda; kapılara, elektronik aletlere dokunamıyorum.
İnsan dirseğiyle asansör tuşuna basmak zorunda kalır mı ya?
Laptopu açıcam yine çarpıldım. Camdan ışık gelsin diye storu açıcam, metal bilyelerdne oluşan ipini çekmeye tırstığımdan açamadım.
Çarpılma anında can da yakıyor olay. Basit çıt-çıt "ay çarptım" olayı değil.

Napayım ben ya?

 
1-) fazla yünlü kazak veya süeter giyme
2-) Lastik tabanlı ayakkabı giyme
3-) Haftada 1 veya 2 gün çıplak ayakla toprağa bas 30 dk falan çimende yürü
  • 1tam1ayran  (04.03.15 13:13:50) 
Giyim kuşamla alakalıdır. 2 ayakkabım ve 1 montum var ne zaman giysem çarpılıyorum.


  • lcha  (04.03.15 13:13:51) 
Giyim kuşam meselesine birşey diyemiyorum. Yaz kış böyleyim. Yazın giydiğim kıyafetlerle kışın giydiklerim doğal olarak çok farklı.. (Yün eşyam da yok fazla.. Hatta şu an üstümdeki %50 pamuk - %50 akrilik)

Çimde yürüme meselesini de denicem.. Ama kış vakti biraz zor..
  • quaker  (04.03.15 13:18:19) 
bende de var bundan :/

metal bir cismi tutmadan önce elimi minicik dokunduruyorum, bir şey olmuyorsa tamamen tutuyorum artık ya da doğrudan ten teması olmadan tutuyorum kapı kollarını, dolap tutamaklarını filan. toprakta yürüyemiyorsan duvara sür elini, ben de buradan öğrendim bu yöntemi. duvar iyidir.
  • devilred  (04.03.15 13:22:44) 
toprakta yürümene gerek yok elle de temas etsen yeterli.


  • master of orion  (04.03.15 13:33:38) 
Geçen sene bende de vardı. Kapı bile açamıyordum korkudan.
Buna sebebin iş yerindeki bilgisayar olduğunu buldum daha sonra, elektrik kaçırıyormuş. Kablosuz klavye ile çözdüm. Buna benzer bir durum olabilir belki diye yazmak istedim.

  • ir10  (04.03.15 13:40:44) 
çalıştığın yerle çok alakalı olabilir, plazada çalışırken her yer ayrı yüklüyordu beni bütün gün çatır çutur dolaşıyordum. villa tipi ofiste çalışmaya başladığımdan beri sıfır elektrik.

minik aletler vardı bi yere dokunmadan önce onunla dokunursan sen çarpılmadan ona atlıyordu ama adını hatırlayamadığımdan bulamadım.
  • freya  (04.03.15 14:00:25) 
Duvar meselesini de denerim.

Sabit bir yerde çalışmıyorum. Ofisim yok. Bundan dolayı belli bir yerden yüklendiğimi de söyleyemiyorum.
Eve gidince çime yüzümü sürücem artık.
  • quaker  (04.03.15 14:04:10) 
Çarpma diye bahsettiğin şeyler yeri geldiğinde binler mertebesinde volt olabilir. Sebebi de elektrostatik yüklenme.

Bunu engellemek için yalıtkan ayakkabı giymekten vazgeçebilirsin. Yün kazaklardan uzak durabilirsin. ama en güzel önlemlerden biri belirli vakit aralıklarında elinizi, yüzünü imkanın varsa ayaklarını da yıkamaktır.

Bir yerde elektrostatik yükün insan psikolojisini negatif anlamda etkilediğini, strese sebep olabileceğini de okumuştum. Bu fikir ise tam olarak doğru mu onu bilmiyorum.
  • emiter  (04.03.15 14:13:27) 
Bi ara bende de vardı bu. hatta ben kendimi değil başkalarını da çarpıyodum :) musluk varsa onu tutabilirsin. Öyle bişey duymuştum sanki. Çimde yürü hava soğuk deme...


  • nickimi yermisin  (04.03.15 15:26:22) 
Sert şekilde çarpılınca vücuda zarar bile verebildiğini duymuştum. Hatta halı sahadaki kalp krizlerinin bir kısmını zeminden ötürü yaşanan elektrik yüklenmesine bile bağlayanlar var, uzmanı değilim ama şöyle bir düşününce çok da kötü bir teori değil.

Engellemek için bileklikler var diye duymuştum, bir bakın isterseniz. Hatta bana da haber edin, bende de oluyor zaman zaman çok aşırı şekilde :)
  • sevgikusunkanadinda  (04.03.15 15:26:27) 
Antistatik bileklik cozum olabilir. ama kullanmadigim icin yorum yapamayacagim.

surada tartisilmis:
forum.donanimhaber.com
  • jimicik  (04.03.15 15:43:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.