[]

Anadilde eğitim

Neden karşısınız?




 
değilim.


  • devilred  (03.03.15 15:49:02) 
almanya'daki, almanca bilmeyen, 3-5 kelime ancak bilen türkler gibi ortada kalmasınlar diye.


  • nawar  (03.03.15 15:51:59) 
ana dil türkçe, verilen eğitim de türkçe. karşı olunan olay ne ki?


  • masa penisi  (03.03.15 15:56:23) 
türkçeye karşı falan değilim başka hangi dil olacaktı ki?


  • sta  (03.03.15 15:58:27) 
beyler bayanlar - çok merak ettiğim bir konu var, herkesin anadili nasıl türkçe ilan edilebiliniyor yahu?

sizin anadiliniz türkçe de, herkesin anadilinin türkçe olmasını getirmiyor ki bu?
  • kulkke  (03.03.15 15:59:33 ~ 16:05:06) 
ana dil türkçe, sizin derdiniz sanırım etnik dil ile alakalı..


  • masa penisi  (03.03.15 16:02:11) 
türkiyenin ana dili türkçedir. ben mi yanlış biliyorum?


  • sta  (03.03.15 16:04:58) 
karşı değilim.

empati yapıyorum hemen;

doğdum, anamdan babamdan bir dil öğreniyorum. etrafımdaki herkes bu dili konuşuyor, sonra okul çağına geliyorum. öğretmen denilen bir adam/kadın değişik bir şeyler söylüyor, anlamıyorum.

bilmediğim yeni bir dilde bir şeyler öğrenmek zorunda kalıyorum, bocalıyorum, geri kalıyorum.

zor bela orta lise bitirip üniversite için batıdaki bir şehre gidiyorum mesela, ya da okuyamıyorum bile işçilik yapmak için çıkıyorum köyümden.

sonradan öğrenmeye zorlandığım ve telafuz hataları yaptığım dili onlar gibi konuşamıyorum diye dalga geçiliyor alay konusu ediliyorum.

zor ve acı bir durum.

not:türkiye'nin resmi dili türkçe'dir, anadil başka bir şey. adı üstünde, insanın anasından babasından öğrendiği dil.
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (03.03.15 16:05:36 ~ 16:06:41) 
sen niye yaşadığın ülkenin dilini öğrenmeye karşı çıkıyorsun? ajitasyona gerek yok yapmaya çalıştığınız şey sosyal algı oluşturup biz onlardan ayrıyız yaşadığımız ülkenin dilini öğrenmek istemiyoruz, ülkenin dilini konuşup insanlarla iletişim kurmak istemiyoruz, bu ülke bizim değil zaten kafası.. bunlar gereksiz hareketler, kimsenin kimsenin konuşmasıyla dalga geçtiği yok ben trabzonlu adamın şivesine de gülüyorum bazen komik geliyor, edirnenin pomaklarıyla takıldım onların konuşması da değişik geliyor, antalyanın yörükleri de.


  • masa penisi  (03.03.15 16:12:52) 
anadil ile resmi dili karıştırıyor olmayasınız? devletin anadili olmaz, resmi dili olur. devlet, sözcüğün gerçek anlamı ile, öğrenen canlı bir organizma mı da anadili olsun?

anadil, kişinin erken çocukluğunda ilk öğrendiği ve/veya kritik döneminde birlikte büyüğü dildir - yahut da dillerdir kişi bilingual yahut multilingual olup birden fazla dille büyüdü ise de. etnik grubuna yahut vatandaşlığına falan da bakmaz bu arada kişinin anadilinin ne olduğu.

etnik dil, anadilden farklı bir kavram ve de - ki etnik dili ile anadili farklı olabilir insanların.

karşı olabilirsiniz, taraftar olabilirsiniz falan da terimlerin içini çok yanlış doldurmuşsunuz.
  • kulkke  (03.03.15 16:13:10 ~ 04.03.15 17:07:11) 
o zaman benim de anadilim bulgarca bana da bulgarca eğitim versinler başkasının yunanca ona da yunanca. bu böyle sürer gider böyle bir şey mümkün mü? ya da gidin başka ülkeye göç edin ama ben türkçe eğitim görücem deyince bakalım kabul ediyorlar mı?


  • sta  (03.03.15 16:20:18) 
verecek cevabı anca ulusalcı bunlar diyen kafa ne kadar da benziyor değil mi bi gruba? hatırlarsınız laf ağzına tıkılınca bunlar ateist bunlar bilmemne diye hönküren beyin yoksununu.


  • masa penisi  (03.03.15 16:22:15) 
ben sanırım şu "faşist" dediklerinizden oluyorum ancak insanların kültürlerini, dillerini, adetlerini, geleneklerini koruma hakkı olduğunu düşünüyorum. dolayısıyla anadilde eğitime karşıyım diyemeyeceğim.

ama "türkiye'ye parazit olan, çocuk yapmak ve huzur kaçırmaktan başka bir şey bilmeyen elektrik kaçakçıları" için niye bu kadar uğraşıyoruz onu da anlamıyorum. tırnak içindeki ifade "kürt" anlamına gelmiyor.
  • der meister  (03.03.15 16:24:34) 
karşı olanlar neden karşı olduğunu açıklayacak mı bekliyorum heyecanla :)
karşı değilim.

  • suspendline  (03.03.15 16:26:29 ~ 16:27:16) 
anadilde eğitime karşı değilim.
anadilde eğitim vb argümanları kullanarak ayrımcılığa sürükleyen sahtekarlara karşıyım.
anasını satayım bir akıllı bunlar zaten. biz gerizekalıyız, anlayamıyoruz amacı.

maksat üzüm yemek olsa eyvallah, o yollarda beraber kolkola yürüyelim ama amaç bağcıyı dövmek hocam.

hani küçük çocuklar olur ve göz göre göre yalan söylenip inanmanı beklerler; bu da böyle bir yalan işte.

ana dilde eğitimini aldıktan sonra ülkesine hizmet edip hıyanet etmeyecekse başım gözüm üstüne ama konu da bu değil zaten
  • velhasilkelam  (03.03.15 16:38:41 ~ 16:41:14) 
elbette değiliz, biz=insan olanlar


  • rygard  (03.03.15 16:41:02) 
bireysel hak olarak tabii ki karşı değilim;
ama mevcut sistemde mümkünati bulundugunu dusunmuyorum. anadilde egitim diyince universiteye kadar olan tum egitimi icine aldigi icin tum sinavlarin ona gore oldugu, mezun olduktan sonra da o dilde bir iş pazarında iş bulunabildigi bir sistemden bahsediyoruz. o dilin çoğunlukla konuşulduğu ayrı bir ülke olmadığı sürece bu mumkun degil.

benzetmenin cok dogru olmadini bilsem de: dünya standartlarında iş veya bilim yapabilmek için ingilizce ogrenmek zorundaysam, ve bu o dile dogustan asina olmayan bir cok non-native için buyuk bir dezavantajsa, ben dunyadaki sistemi degistiremedigim surece yapabilecegim bir sey yok.

benzer sekilde su anda tr'deki sistem bu, birbirine paralel 2 dilli eğitim sürdürülebilir değil ve ancak ayrık 2 devlet modelinde işleyebilir. yani anadilde eğitim ve bölünme birbirinden ayrılabilecek olaylar değil, türkiye'de bölünme karşıtı olup anadilde eğitimi destekleyenler yanılıyorlar. bu durumda bir ulke kendi temellerine darbe vuracak ters bir hareketi neden fonlasın?
  • md hus  (03.03.15 16:47:15 ~ 16:51:46) 
hangi sosyoloji pardon? insanların anadilini öğrenmesinin sosyolojik olarak ne gibi bir sakıncası olabilir veya sosyoloji nasıl herhangi bir durumu sakıncalı ilan edebilir bi anlatıverin hele?

arkadaşlar bireysel faşizminize kılıf uydurmayın rica ediyorum. anadilde eğitim bir haktır, almanya'daki adam almanca öğrenmiyorsa ve bu onu zor duruma düşürüyorsa bu onun problemidir sizi, bizi, devleti -devleti ancak o vatandaşa kolaylık sağlayacak uygulamalar geliştirmesi açısından ilgilendirir tabii ama daha fazlası değil- ilgilendirmez. keza almanya almanca bilmeyenler için kendi anadillerinde kolaylık sağlayıcı birçok yönteme sahiptir. kimse baskı ve zorlama sonucu dili, inançları, yaşam tarzını değiştirmek zorunda değil, olmamalı. ha ben yaşadığım ülkenin dilini de öğrenirim bundan gocunmam, bence kimsenin gocunmaması da lazım, ama üçbeş faşist bunu benden talep ediyor diye de o dili öğrenmek zorunda değilim.
  • bosver nicki  (03.03.15 17:00:27) 
@bosver nicki, ahaha bu nasıl bir mantık ya? yaşadığı ülkenin dilini öğrenmeyecek beyimiz, "bu onun sorunu" diyeceğiz, öyle mi? e iyi o zaman, kendi dilini de öğrenmesin o benim sorunum değil, bana ne? kendi imkanlarıyla öğrensin?

"ulusalcı kafası" diyorsunuz da sizinki de süpermiş. "biz insan olanlar karşı değiliz tabii"ler falan. kimin insan olduğuna da siz karar vermeye başladınız demek. iyiymiş. gına geldi valla bu solculuk kisvesi altında kürtçülük yapanlardan.

ota boka foşist diye ağlıyorsunuz, böyle böyle milleti foşist yaptınız. bu ne lan. yaşadığın ülkenin dilini üç beş faşist istiyor diye öğrenmeyeceksin, ben de sen kendi dilini konuş diye okul yapacağım öyle mi? ciddi ciddi bunun mantıklı olduğunu söylüyorsun sen şimdi di mi?

ulan o kadar adamsanız, üç beş faşistin dediğini dinlemek istemiyorsanız kendi devletinizi kurun, doya doya konuşun foşistlerin baskısı olmadan. türkçe öğrenmeyi faşistlik sayıyor ya dangoza bak. sizin gibiler yüzünden millet faşist de olur, türkçü de olur, her bir halt olur. bu kadar şükürsüz, namussuz, namert bir kafa görmedim ben. bu vatandaşları zaten kürt, çerkes, laz falan diye ayırmıyorum. bunlar böyle internette şekil şükül solculuk falan yapar anca. başka bir türler.

yaşadığın ülkenin dilini öğrenmen istenince "foşist baskı :((" ha? vay anasını ya.
  • der meister  (03.03.15 17:03:03 ~ 17:07:10) 
bu ergen öfkesi ne pis bir şey lan. boru sesiyle kondo olkonozo koron.
ulan doğuruyorsunuz, bari takip edin.

  • rygard  (03.03.15 17:10:46) 
23 yaşına gelip bildiği diller kürtçe ve ingilizce'den ibaret insanlar ortaya çıkmayacaksa olumlu bakılır.

ama türkçe, kürt vatandaşlarımızla aramızdaki bağdır. sen türkçeyi bir şekilde tamam edemezsen zaten yarım olan ilişkilerin tamamen kopar.

özerklik bahsine neden karşısınız? diye bir soruya vakti gelince aynı kişilerin hoşgörüyle yaklaşacağından eminim.
ben anadilde eğitime karşı değilim ama türkiye gibi bir yerde bu uygulanmamalı. hedeflenenler farklı olabiliyor.
  • u  (03.03.15 17:17:50) 
@rygard, bu mu cevap? kondo olkonozo koron? ergen öfkesi eheihi ne oldu, laf mı sokmuş oldun? anana babana söyle de seni takip etsinler. yaşadığın ülkenin dilini öğrenmek sana faşist baskı geliyorsa gidersin kendi ülkeni kurarsın yiyorsa, bu kadar basit. ben anadilde eğitime karşıyım demiyorum. türk olmayanlar gitsin demiyorum. türkleri sevmek zorunda da değil kimse. ama bu memleketin dilini bir zahmet öğrenin.

"yok öğrenmeyeceğiz, bu çok faşistçe!! :((" ya da "ergen :((" diye ağlamak yerine bir cevap vereceksen buyur yaz, merakla bekliyorum. ama saçmalayacağın çok belli. adam lafı boru sese, ergenliğe getirdi ya ahjafsjkl

ulan ben türkçü değilim bi şey değilim, zırlıyorsunuz burda foşist foşist diye. anlatın o zaman. türkiye'de türkçeyi öğrenmemek neden ve nasıl normal, bundan başlayın mesela. abi benim aklım almıyor, kim olursa olsun, yaşadığı toprağın dilini öğrenmemekte nasıl bu kadar ısrarcı olabilir? niye yani? ben ermenistan'a yerleşsem şu gün, ermenice öğrenmemeli miyim? ermenilerin benden bunu talep etmesi foşistlik mi oluyor?
  • der meister  (03.03.15 17:19:10 ~ 17:27:05) 
yok çocuğum, sen denk geldin, vurdum geçtim. refleks yani, kişisel değil, üzülme. şimdi çılgın ergeni bir kenara bırakarak konuşursak.

Bu faşizan, orta seviye altı zekaya sahip büyükçe güruhun neden anadilde eğitim karşısında atıp tuttuğunu bir özetleyelim ki sorunu ortaya koymuş olalım öncelikle.

Kabaca; "Azınlıklara normal şartlar altında doğuştan gelen haklarını verirsek, daha fazla hak talep ederler. Misal kendi toprakları üzerinde nasıl yönetilmek istediklerini kendileri tayin etmeye kalkarlar. Biz onların nasıl yaşaması gerektiğini onlardan daha iyi biliyoruz. Bu nedenle ya bizim dediğimiz gibi yaşasınlar veya biz onları öldürürüz" diye özetleyebiliriz.

Bu da doğrudan söylenince dışarıya gösterilmek istenenden daha öküzce durduğu için. Ortak kültür kaybolur gibi boş beleşbahaneler ardına saklanılıyor. Bu bahanenin boş beleş olmasını ise diğer ülkelerde yaşnan deneyimlerden açıkça görüyoruz.

Sorun şu ki artık bilgiye ulaşmak daha kolay ve bu zeka seviyesi normal insan ortalamasının çok altında kaldı. Daha mantıklı teoriler ve çarpıtmalar ile gelmeniz, daha az saçmalamanız gerekiyor. Sanırım bunun yapılmamasının nedeni de mevcut akp yönetiminin söylemlerindeki zeka probleminin bundan çok daha sorunlu olmasından alınan cahil özgüveni. bir bakıma, "oligarşinin güncel kaymak tabakası çok aptalca konuştuğu için, bizim orta seviye aptalca bahanelerimiz kulağa normal gelebilir" gibi bir mantık yürütmesi.

Uzatmayayım, olmamış. Tekrar deneyin.
  • rygard  (03.03.15 17:29:28) 
der meister mesajının son bölümünü ciddiye alarak cevap veriyorum. Mevzu sen ermenistana yerleştiğinde ermenice öğrenmemen değil, sen ermenistana yerleşirsen Türkçenin sana yasaklanması. Bu konuda ithamlarla karşılaşmanın nedeni ise (ben diye okuma bunu, geniş düşün) tam olarak mesajında belirttiğin biçimde tersten okuyarak bunu bilinçli biçimde bir koz haline getirmek ve halkların haklarını baskı ve yasaklarla boğmak için kullanmak.

öngörülü biçimde "e peki nasıl olacak anadilde eğitim serbest olursa Türkçeyi nasıl öğrenecek bu bebeler?" diye sorarsan da, milli eğitim bakanlığını bana mı bağladınız da ben cevap veriyorum. Benim görevim hak gaspı olduğu noktada başlıyor, devletin işlemeyen her kurumunu düzeltme planlaması yapmakta değil der geçerim.

edit: özüne döndü ergenimiz elbette. hep diyorum, ailenizin veremediği eğitimi ben duyuru üzerinden veremem, öpüyorum.
  • rygard  (03.03.15 17:35:28 ~ 17:57:25) 
"orta seviye altı zekaya sahip" "öküzce" "aptalca"
@rygard nickli arkadaş çok güzel anlatıyor. ben ikna oldum. lütfen daha devam etmesin.

farklı düşüncelere sanki suç işlemiş gibi saldırgan tutumla yaklaşmayın. böyle yaptıkça karşıdakinin fikrine daha körü körüne bağlanmasına sebep oluyorsunuz. birileri yıllardır ekmeği bundan götürüyor halihazırda. aynı düşünceyi paylaşmıyoruz diye insan yerine koymuyor adam.
sonra geliyor "faşist" diyor. edeb yahu!
  • u  (03.03.15 17:43:45) 
ulan 5 paragraf şey yazmışsın 4'ü "düşük zekalısınız" demek için kıvranmakla geçmiş. türkiye'de kürtçe veya başka bir dil yasak da benim haberim mi yok? sen sokağa falan çıkıyor musun acaba? büyük şehirde kaç tane türkçe bilmeyen kürt var, haberin var mı?

ayrıca kürtler "azınlık" mı bu ülkede? ulan 15 milyon belki de daha fazla kürt var. bunların olmadığı alan mı kaldı? ne hakkı eksik kürtlerin? seçemiyorlar mı, seçilemiyorlar mı? esenyurt'a ben bu halimle girmekten korkuyorum. oradaki kürtlere desene "siz azınlıksınız bu ülkede" diye, götleriyle gülsünler sana.

oğlum açık açık söyleyin. deyin ki biz türkleri sevmiyoruz, biz kürtçüyüz, türklerin aq. böyle yavşak yavşak azınlıkmışsınız gibi "bizi eziyürler" edebiyatı yapmayın. gerçekten ezilen, gerçekten hor görülen garibanlarla ilgilenseydiniz şu an memlekette dert yoktu zaten. anca burda şekil yaparsınız solcuyuz ayağına.
  • der meister  (03.03.15 17:44:13) 
hiçbir desteğiniz yok, temeliniz yok, üslubunuz üslup değil gelip burada laf sokmaca, beğenmezsen kalk gitçilik oynuyorsunuz.

bireysel özgürlük kavramından ne anlıyorsunuz allah aşkına, biraz açsanız ya şu konuyu?

bariz bir şekilde avrupa'da bunun örnekleri var ve insanlar anadillerinde eğitim alıyorlar ve yine bu insanlar yaşadıkları ülkelerin dillerini de gayet iyi bir şekilde öğreniyorlar, gidin araştırın, ziyaret edin öğrenin. hepimiz bu dünya'da yaşıyoruz ve bu dünya pislik içinde yüzüyor ve bazıları, hatta birçok kimse, bu pislikten memnun diye kalkıp kimse uzaya falan gidemeyeceğine göre ya bu pislik temizlenecek ya da biz hep tepenizde ayrımcılığınızı ortadan kaldırmaya, anlamsız, mesnetsiz yasalarınızı, kurallarınızı değiştirmeye çabalayacağız.

çok enteresan, hem insanları tartışma olanağı bile verme beğenmezsen kalk git de, hatta kalkıp gitmeyince zorla tepesine bin, öldür, sonra o da silaha sarılınca, terörist ilan et. yok öyle yağma beyler, burası ne kadar sizin ülkenizse, bizim de ülkemiz, ne kadar sizin dünyanızsa bizim de dünyamız, hoşgörü, farklı düşüncelere saygı, özgürlük gibi kavramlar ilkokulda öğrendikten sonra uygulamayı unuttuğunuz kavramlar olmasın, biraz daha beyin jimnastiğiyle hayatınızı girsin, rica ediyorum bak.

bir de azınlık kavramı nedir, ne değildir; yine bakın rica ediyorum literatürüne bakın da öyle gelin. kürtler bu ülkede azınlıktır arkadaşlar, üstelik hakları da gasp edilmiştir. nasıl olduğunu anlayamıyorsanız şöyle düşününün. kadınlar bu ülkede erkeklerle eşit haklara sahip değiller mi, evet. ama aklı başında kimse de çıkıp "ya bu kadınların neyi eksik de böyle ezildik diye ortada geziyorlar ya" demiyor. neden? her neyse bunu diyen birine kadınların ezilmişliğini anlatmak ne kadar zorsa kürtlerin ezilmişliğini anlatmak da bir o kadar zor.
  • bosver nicki  (03.03.15 17:57:51) 
@bosver nicki, kendi içinde ikileme düşüyorsun daha fazla zeki taklidi yapma istersen. git sözlükte iki pkk başlığına foşik tc felan yaz sen baya ter döktün burda. silah alan adamın hakkını savunupta dünyayı düzelticez kuralları değiştiricez barışı getiricez demek nedir allah aşkına, yürü git şurdan. daha fazla rezil etme kendini, witty taklidi yapma.


  • masa penisi  (03.03.15 18:02:33 ~ 18:03:06) 
evet, kabaca sorunun kaynağında zeka eksikliği var. aptal olmak için eğitiliyorsunuz ve genel olarak bunu da başarıyorsunuz. Bu yüzden yukarıda görebildiğimiz trajikomik sonuçlar ortaya çıkıyor.

O ya sev ya terk etleri Türkiye devrimcileri yıllardır yediriyor faşistlere, o noktada bir sorun yok. Benim dileğim kürt hareketinin de faşizmin kökü kurutulmadan barış olmayacağını, özerklik ve benzeri faşizmle barışmayı gerektiren çözüm süreçlerinin anlamsızlığını bir an önce görmesi ve tc oligarşisinin tüm kurumları yok edilinceye kadar kendi kaderlerini tayin hakkını savunmaları.

Faşizmden arındırılmış bir ülkede ne anadilde eğitim tartışılır ne de etnik dil etnik dil diye horozlanan faşist ile uğraşmak gerekir. Aslında sırf "ya göç edin istemiyosanaaaz" diyen lümpen kızımızın ülkeden kaçmak için düşe kalka koşturmasını görmek adına bile değer lan :)
  • rygard  (03.03.15 18:15:48) 
@rygard foşik olcaktı o sanırım. allah aşkına ya hahahah... bütün doğulu olmayanlar salak, bütün doğu hergün einsteinlar yetiştiriyor milletteki triplere bakın yahu komiksiniz..


  • masa penisi  (03.03.15 18:18:54 ~ 18:27:26) 
karşı olmak değil de bazı çekincelerimiz var diyelim. karşıyız diyince linç oluyor sonra.

kürt ve kürtçenin varlığını inkar edecek değilim. keşke insanlar kültürel kimliklerinden dolayı mağduriyet yaşamasalardı, kürtçe konuştukları için çeşitli zulümler görmeselerdi. kürtçe var ise kürtçe sanat edebiyat da vardır bu arada. inkar etmeyelim plz.

şöyle de birşey var, 2015 yılındayız ellerimizde aşırı gelişmiş telefonlar, bilgisayarlar bilmemneler ama biz hala ülke sınırlarının çoğu bölgesine eğitim, ulaşım, sağlık imkanları götüremedik. bilinçli veya bilinçsiz bilmiyorum doğu ve güneydoğuyu allaha emanet ettik, sahip çıkamadık. yani ülkece bütünleşemedik. ve doğal olarak kürtler sosyo-ekonomik anlamda geri kaldı.

eğer ülkedeki insanları en azından dil konusunda birbirlerine entegre edemezseniz bu insanlar nasıl anlaşacak? sanırım 77 milyonuz 10 milyon insan kürtçe biliyor diyelim. 10 milyon insan hukuk, tıp, mühendislik vs vs vs alanlarında ana dilde eğitim gördükleri zaman 67 milyon insanla nasıl ortak çalışacak, üretim yapacak, sosyal ilişkiye girecek? bu esnada türkçe öğrenecekler mi? zannetmiyorum.

şöyle bitireyim; herkesin kamu hizmetlerinden eşit bir şekilde faydalanması gerekir ve bir insan hiç türkçe bilmiyor olsa da pratik yollardan bu problemler halledilebilir. halledilmezse insanlık ayıbı olur. kürtçenin hukuki statü kazanmasının yukarıda yazdığım problemlerin sebebi olacağını düşünüyorum.
  • roy keane ve giggs reyiz  (03.03.15 18:35:22 ~ 18:36:59) 
doğuda anadilde eğitime kısmen karşıyım.
okulda öğretmezsen toplumun kalanından kopacak insanlar.
ama hayatının büyük çoğunluğunda başka dil konuşan insana türkçe eğitim verirsen onu da yapamaz, bu da kötü. aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık.

doğuda çok iyi, çok yoğun türkçe eğitimi olmalı, çünkü devletin dili bu. Her şeyi iki dilli yapacağız desek bile gerekli. zorlanılan bazı dersler çift dilli olabilir (matematik, fizik, kimya, biyoloji mesela).

ama batıda da zorunlu azınlık dilleri dersleri olmalı. bu amerikalıların ispanyolca öğrenmesi gibi. herkes karşısındakini anlayacak kadar da olsa kürtçe öğrenmeli mesela. ek olarak seçmeli ermenice, yunanca, arapça vb. olabilir.

tuhaf geliyor zaten, dünyanın bir ucundaki ingilizi anlamak ama dibimdekiyle konuşamamak. işte bunlar hep globalizasyon.
  • furciferpardalis  (03.03.15 19:03:23) 
Değilim, bunların yanında eşit, parasız ve bilimsel eğitimi de savunuyorum ayrıca.


  • sevgikusunkanadinda  (03.03.15 19:26:19) 
öncelikle tartışmada ana dil ile resmi dil bazı cevaplarda birbirine karıştırılmış, ikisi farklı şeyler. türkiye cumhuriyetinin resmi dili türkçe, anadil ise devletin belirleyebileceği bir şey değil zaten.

karşı olma meselesine gelince, milli eğitim sisteminin zorunlu 12 yıllık eğitim-öğretim süreci kapsamında anadilde eğitime karşıyım. sebebi, pragmatizm. her vatandaşın anadilde eğitim hakkı demek, örneğin lisede anadili farklı her öğrenci grubu için her branşta o kadar öğretmen olması demek, her devlet kurumunda, ülkedeki anadil sayısı kadar memur görevlendirmek demek, her bankada, her iş yerinde, her sağlık kuruluşunda ayrı ayrı personel istihdamı demek. bu gerçekçi değil ve kaos getirecek bir şey.

kürtçe'yi ele alalım. vatandaş, eğitim hayatı boyunca tüm dersleri anadili olan kürtçe görmüş olsun. türkiye de resmi dil türkçe olduğu için, hayatın her alanında türkçeyle işini görecek. doktor türkçe konuşacak, tapu dairesindeki memur türkçe konuşacak, üniversitedeki hocası dersi türkçe verecek (her kürsü için türkçe, kürtçe, lazca, çerkezce hoca mı bulunacak) bu açıdan uygulama kaos doğurur düşüncesiyle karşıyım.

ama okullarda seçmeli ders olarak, ya da bilimum kurslarda talep doğrultusunda ve eğitmen talebi karşılanabildiği takdirde isteyenin istediği dilde eğitim-öğretim faaliyetine katılmasına karşı değilim.
  • wilhelmwasmuss  (03.03.15 19:39:21) 
anadilin eğitimine karşı değilim. nasıl ki italyanca öğretiliyor italyan lisesinde, ya da ingilizce hepimiz alıyoruz, elbette ki adam açtığı kendi okulunda kürtçe öğrenebilir, ya da belirli bölgelerde devlet eliyle okullarda kürtçe öğretilebilir.

anadilde eğitim: karşıyım, zira bu birbirinden kopuk nesiller oluşturur, ayrışmayı körükler. türkçeyi okulda öğrenen insanlar var, ve bu adamların ülkeye entegrasyonunu eğitim sağlıyorsa, elbette anadilde değil, türkçede eğitim devam etmeli.

ha türkçe öğrendiler de atom mu parçaladılar, türkçenin zorlanmasının memlekete bi faydası mı dokundu orası tartışılır. belki de ayrışmak daha mantıklıdır orta vadede. şahsen iki tarafın birbiriyle yaşamayı acayip sevdiğini sanmıyorum, ayrışsak vize falan da olsa gelişmiş ülkeye dönüşüyoruz resmen. dileyen şehir başına düşen toplam gelir - yatırım / kişi sayısı hesabı üzerinden doğu illerini çıkartıp hesap yapabilir. safi zarardayız.
  • roket adam  (03.03.15 23:41:15) 
ben anadilde eğitim'e karşıyım.
ama eğitim'e karşı değilim.
bunun türkçe kürtçe ingilizce çince ayırmadan söylüyorum.

bir toprak üzerinde oturan insanlardan belli özelliklere sahip olan çoğunluk aynı özelliği paylaşmayan kişiler hakkında da karar vermemeli (ya da az olanlar da çok olanlar hakkında). buradaki değişkeni dil,din,cinsiyet,futbol takımı üzerinden genelleyebilirsiniz.
  • rakicandir  (03.03.15 23:52:08) 
ben destekliyorum. türk'üm.
millet boşuna heyecan yapıyor.
serbest bıraksan kürtce eğitim veren okula kim gidecek sanıyorsunuz?
kürtler enayi mi ?
ben cocugum olsa ingilizce eğitim veren okula gönderirim, yemişim türkçeyi.
ibrahim tatlıses sadece kürtce okusa bu kadar ünlü ve zengin olabilir miydi?
yasak olunca kıymete biniyor.
  • titiraprap  (04.03.15 00:04:43 ~ 00:11:40) 
anadilde eğitime karşı değilim.
resmi dilin öğretilmemesinin savunulmasına karşıyım. (bkz. bilingualism)

şurada binlerce karakterlik yazı yazılmış. bir de şu pencereden bakın. (tikat, faşik* entry içerir)

tr.instela.com
  • klassno  (04.03.15 01:19:56) 
pardon ama lütfen anadilde eğitim nedir, talepleri nelerdir, hangi koşullar çerçevesinde eğitime dahil edilir onu bir netleştirin kafanızda. yoksa diğer türlü burada haybeye konuşuyor oluyorsunuz. anadilde eğitim talebinin ardında resmi dilin reddedilmesi veya eş zamanlı öğrenilmesinin reddi falan yok arkadaşlar. üstelik ilkokuldan başlayıp üniversite eğitiminin sonuna kadar da tek dilli okunacağını falan nereden çıkartıyorsunuz gerçekten anlamak güç.


  • bosver nicki  (04.03.15 12:54:39) 
boş laf salatası yapılmış gördüğüm kadarıyla, yahu bir kere adam ben anadilimde konuşucam senin dilini konuşmucam deme lüksüne sahip değil neden?! ulan zaten bu ülkede yaşayacak resmi dili bilmeden ne bokumu yiyecek adam? ortalığı velveleye vermenin alemi yok tabiki türkçe bilecek yanında kendi dilini okullarda öğrenebilecek. bunlar yapılmadığı için bu haldeyiz zaten.


  • gündüz m  (04.03.15 13:15:07) 
@senialanaglasinalsinsikinicaliyabaglasin_yine

adam kendi dilini öğrenmekten bahsetmiyor, diyor ki: ben türkçeyi kabul etmiyorum, ben türkçe bilmek istemiyorum senin ülkeni görmezden gelicem ama senin devletin bana senin ülkeni dilini görmezden gelmem için bana el uzatacak. dil öğrenmek değil konu, türkçe değil de sadece kendi dilinde eğitim öğretim istiyor türkçe ders görmek istemiyor çapsız.
  • masa penisi  (04.03.15 16:31:01) 
@senialanaglasinalsinsikinicaliyabaglasin_yine

anadilde eğitime neden karşısınız diyor. anadilin eğitimine değil. türkçe'nin veya kürtçe'nin ders olarak okutulmasını tartışmıyoruz ki biz burada.
  • u  (04.03.15 18:30:49 ~ 18:31:55) 
almanyadaki türkler almanca öğrendikten sonra talep ediyorlar bunu arada dağlar kadar fark var..


  • masa penisi  (04.03.15 18:34:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.