[]

Önce duygular mı oluşur düşünceler mi?

merhaba, bilimsel olarak kanıtlanmış olan hangisidir?
öznel olarak gözlemim önce düşüncelerin ve bunun sonucunda da duygu-davranışların oluştuğu yönünde.
bilimsel açıdan doğru olan hangisi?


 
o zaman duyguların tek kaynağının kafamızdaki düşünceler olduğunu söylemiş oluruz, bu da hormonlar, beyindeki sinirsel bağlantılar, vs. fiziksel süreçleri yok saymak olur. bu kadar basit bir bağlantı yok bence, çok daha fazla faktör var.


  • lily briscoe  (03.03.15 14:54:43) 
mutlaka çok daha komplik: duygu-düşünce-hormonlar-davranışlar ve bedenimizdeki olumsuz veya dengeleyici etkiler(psikosomatik) ben en yalın haliyle öğrenmek istiyorum. hormonlarla duyguların ilişkisi bile başlı başına bir konu.
ama en basit haliyle öncesi hangisidir meraktayım. internette okuduklarım hep farklı yorumlar getiriyor..

  • gadlemler  (03.03.15 14:56:54 ~ 14:59:36) 
bununla ilgili bir sürü psikolojik teori var bir kısmı kabul edilmiş bir kısmı hala teori halinde kalmış, birazdan bilgili arkadaşlar daha uzun cevap verirler.
fizyolojik olarak duygularımız ilk planda kalsa da düşünceler ile bunları şekillendirebileceğimizde karar kılınıyordu en son.

Teorinin adını hatırladığımda editleyeceğim.
  • neferkitty  (03.03.15 14:59:12) 
sallama olacak ama sallayayım;

id > ego > süperego

içgüdüler ve duygular önce oluşur. vardır.

düşünceler, bu duygu ve içgüdüleri hizaya sokmak veya yolundan saptırmak üzere sonradan gelirler.
  • calligrapher  (03.03.15 15:00:16 ~ 15:33:39) 
kanıtlanmış bir şey yok. bunlar hala hipotez seviyesinde.
hayatta iki gerçeklik var, serotonin ve dopamin, gerisi yalan.
bunun haricinde, somatik imleç hipotezini araştırabilirsiniz. derli toplu yakışıklı bir deneme.
  • kargn  (03.03.15 15:01:20) 
okumakta olduğum "iyi hissetmek-david burns" kitabında yazar düşüncelerin duyguları oluşturduğundan bahsetmiş ve düşüncelerimizi kontrol ederek,örneğin daha olumlu bakış açıları geliştirerek duygu durumumuzu düzenleyebileceğimizi söylemiş.bana da mantıklı geldi açıkçası.


  • crx4  (03.03.15 15:18:40) 
merhaba, once duygu diye okudum ben de. Hatta @compadrito bana guzel bir kitap onermisti, beynin isleyisi ile ilgili kisimlari da var kitabin. Merak ettigin konulari ele aliyor.
Adi duygusal zeka

  • fallopian  (03.03.15 15:21:26) 
Bilimsel olarak her ikisi de mümkün


  • psmstc  (03.03.15 21:00:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.