[]

Çok karmaşık bir site yaptırmak istiyorum

Şu an değil ama yaklaşık bir 6 ay sonra yaptırmaya başlayacağım. Aşırı komplex bir site olacak.

Böyle bir site için 20-30 bin lirayı gözden çıkardım. Sizce yeterli olacak mıdır? Bu işlerin piyasası nasıldır hiçbir bilgim yok. Ben/biz yaparım diye lütfen özel mesajdan ayrıntı sormayın. Sadece komplex sitelerin kaç paradan yapıldığını merak ediyorum.


 
soruya bak cay demle. senin kafandaki kompleks site fikrini insanlar nereden tahayyul edecek de sana rakam verecek. soruyu "gittigidiyor gibi, eksisozluk gibi" vs diye sorsan anlarim da boyle hic bisi anlasilmiyor.


  • rentts  (03.03.15 05:21:21) 
tamam ekleyim. gittigidiyordan iki kat daha karmaşık bi site diyim o zaman. gittigidiyor kaça yapılırsa iki katı fiyat verin bana.


  • oddyseus  (03.03.15 05:25:19) 
kodlanmasının ne kadar süreceği, yapımı esnasında hangi kaynakların (yazılım, donanım, iş gücü) kullanılacağına göre fiyatlandırılır. Tam maliyet analizini çıkartmak projelendirmek gerekir, onu da beleşe yapmam misal ben.


  • rygard  (03.03.15 05:28:02) 
20-30 bine olmaz o iş. ayrıca dediğin büyüklükteki bir site sipariş üzerine yapılmaz. kendi elemanlarını tutup şirketini filan kurup geliştirmen gerek. hadi sipariş ile yaptırdın sonrası ne olacak? yapıldı bitti diye bir olay yok ki. sürekli geliştirilmesi ilgilenilmesi filan gerekicek.


  • newbie.  (03.03.15 06:01:34 ~ 06:04:07) 
Sari cizmeli mehmet aga olmus sorun.

Simdi komplex dedigin kavram nedir ? Cok fazla icerik, kategori, alt kategori olmasi mi ? Bunlar icin zaten devasa paralar vermene gerek yok. Bugun ucretsiz ve en kullanisli scriptler (wordpress vs..) zaten bunu yapabiliyor.

20-30Bin lira vererek yaptiracagin bir web sitesinin, yeni bir akim yaratmasi lazim.

Bi kere ne sitesi yapacaksin ? Alisveris, Haber, Video ? Nedir yani ?

Bu kafa ile 20-30 bin lira verirsen bosa vermis olursun bu parayi soyleyeyim.
  • MustafaCan  (03.03.15 06:02:08) 
"20-30Bin lira vererek yaptiracagin bir web sitesinin, yeni bir akim yaratmasi lazim" diye bir şey yok.

gittigidiyordan laf açılmışken aklıma geldi şimdi. gittigidiyorun kurucuları 1-2 sene önce şöyle bir işe girmişti: (bkz: youlike)

bu sitenin sırf alan adına 100 bin dolar verdiler. onun dışında 300 bin dolar gibi bir sermaye ile bu işe girdiklerini söylediler. tüm bunları "yeni bir akım yaratması" umuduyla yaptılar ama ben şimdi sitenin adını bile zor hatırladım. yok oldu gitti.

yani adamlar 300-400 bin dolarla akım yaratamadı 20-30 bin dolar nedir allasen.
  • newbie.  (03.03.15 06:19:06 ~ 06:35:29) 
Ben reklam ya da tanitim icin harcanan paradan bahsetmiyorum.

Web sitesinin yapimi ve kodlamasi icin gereken harcanmasi gereken tutardan bahsediyorum.

Ki bunun icinde server alan adi vs.. gibi seyler de dahil degil.

Yazdiklarimi tekrar okursaniz olayin script uzerine dondugunu gorursunuz.
  • MustafaCan  (03.03.15 07:18:04) 
su kadara yapilir demek gayet mantiksiz.

ortada is modeli yoksa, sokaga atilacak bir para var demektir.

gittigidiyordan komplike bir site isteniyor. yani gittigidiyorun sirf duzgun calisabilmesi icin gerekli olan operasyon masrafindan daha yuksek bir mebla gerekli olacak belki de. bunun database lisans parasi, serveri, hardwarei, her gun siteye bakacak system admin'i, web sitesine icerik koyacak elemani, alan adi, hosting masrafi, veri guvenligi sistemleri, siber guvenlik hizmeti derken ucacak gidecek. sonra icerige gore sosyal paylasim yonetimi, alisveris guvenlik hizmeti, reklam seyleri, bankalarla anlasmalar vb

yani kisacasi o site yaptirilir bir sekilde, parasi da neyse verilir. dandik mandik, buglu muglu bi sekilde is gorur durumda olur. ama bunu calistiracak platform hizmeti bambaska bi durum.

edit: site son derece basit ama is yapan bir konumda da olabilir sundugu novel hizmetten dolayi. boyle bir site/sirket de $50k'dan fazla tutmaz gibi geliyor.
mesela: shipyourenemiesglitter.com
  • yirtik foto  (03.03.15 07:36:45 ~ 07:42:51) 
bu tarz işlerde (ne tarzsa onu da bilmiyoruz ya neyse) sitenin yapılması değil o siteyi ayakta tutacak destek ve operasyonel hizmetler daha büyük para tutar.

sana şöyle diyim, çalıştığım kurumda kullanılmak üzere bir sistem satın almak istedik (online iş akışı takibi ve raporlama) adamların aldığı 3 yıllık destek ücreti, sistemi satın alma parasına denk geliyordu. kaldı ki o destek dışında bizim ayrıca deli bir operasyonel giderimiz daha olacaktı.

yani senin daha çok bu işin sonrasını düşünmen lazım.
  • teritori  (03.03.15 07:59:52) 
Yazilim kismi alacagi zamana ve kullanilacak kaynaklara, insanlara gore degisir.
Ayrica size asiri kompleks gelen bir sey 2 satir kodla yapilabilir.
Ornek olarak gittigidiyoru vermissiniz ama gittigidiyor bence kompleks degil. Hayvani bir buyuklugu var ama kompleks ayri bir sey.
ha sifirdan yazilim yaptiracaginiz icjn her turlu 20-30binden fazlasini gozden cikartmaniz gerekir.
  • ay nov kung fu  (03.03.15 08:23:49) 
Çok basit olarak söyleyeyim.
Yola çok yanlış bir mantıkla çıkıyorsunuz.

Karmaşık, gittigidiyordan daha karmaşık vb referanslar ancak 'website admin' ismiyle nitelendirilebilecek köşe başı web developlerlar için bir anlam ifade eder.

Yanlış anlamayın lütfen ama sizin sorunuzun cevabı sen takma kafana biz seni üzmez hallederiz abiiicimdir.

İnternet siteleri (basit kişisel siteler vb hariç) *mühendislik bakış açılarıyla inşa edilir, edilmelidir.
Ve gittigidiyor, karmaşık kelimelerinin bu bakış açısında herhangi bir karşılığı yoktur, cevap verilmemesi sizin için daha yararlıdır.

Sektörün yıllardır içindeyim ve 2 milyon dolar para bağlayan ama sizin bakış açınızla yola çıkmış olan eski patronumun şuan ne halde olduğunu üzülerek görüyorum.
Belki de kar amaçlı bir girişim başlatmak istiyorsunuz. İnternet sektörü ve internet yazılımlarının temel prensipleriyle ilgili araştırma yapmanız mutlaka yararınıza olacaktır.

*mühendis olmayanlar yanlış anlamasın, bakış açısından bahsediyorum
  • velhasilkelam  (03.03.15 09:01:14) 
Gittigidiyor gibi veya sizin tabirinizle daha karmaşık bir sitenin yazılım kısmını piyasada yaklaşık olarak 25 ile 50 bin tl gibi bir bütçeyle yaptırabilirsiniz. Gittigidiyor tarzı sitelerin yazılımlarındaki asıl zorluk çok yüksek sayıda kullanıcının aynı anda siteyi kullanmasından kaynaklanacak performans sorunlarını önceden düşünerek optimize etmek olur. O yüzden böyle bir iş projeniz var ise daha önce bu kapasitede projeler yürütmüş firmalarla çalışmanız iyi olur. Bu bütçeye daha sonra ciddi bir server ve bakım masrafı ilave etmeniz gerektiğini de unutmayın. Ayrıca sürekli güncelleme desteğine ihtiyaç duyacaksınız. Bunun için de aylık bir anlaşma yapmanız uygun olur.


  • creepy  (03.03.15 10:57:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.