[]

Felsefe okuyacağım

Şimdi, felsefe tarihi üzerine yaptığım okumada Descartes, Kant, Hegel, Darwin, Marx ve Freud ilgimi çekti. Sırasıyla okumak istiyorum, dolayısı ile Descartes ile başlama planım var.

1) Descartes'ın hangi kitabını okumalıyım?
2) Descartes ve empiristleri (Hume, Locke vs) atlayıp bunları birleştiren Kant'a geçsem nasıl olur?
3)Kant'a geçersem onun hangi kitabını okumalıyım?

Şimdiden teşekkürler.

Edit: Yapmak istediğim bu kişilerin düşünceleri hakkında biraz daha fazla bilgi sahibi olmak.

 
Felsefe hakkında genel bilgin yoksa birinci ağızdan kitapları okuman hiçbir işe yaramayacaktır. Oldukça iyi bir altyapı ile geçmeni öneririm.

Ek olarak belli bir disiplin dahilinde okuma yapmaman da bir işe yaramayacaktır. Saydığın isimler çok bağlantılı değil.
  • protector  (02.03.15 21:43:16) 
1 - metafizik üzerine düşünceler

2 - bir şey olmaz.

3 - saf aklın kritiği (kant ağırdır, bu nedenle kant'ı anlatan kitapları da okuyabilirsin)
  • antikadimag  (02.03.15 21:44:37) 
1) Tartışmasız ve kesin olarak: Meditasyonlar.
2) Cık, olmaz. 1) Kant'ın niye bu kadar tatava yaptığını anlayamazsın, 2) Kant'ın niye bu kadar tatavasının yapıldığını anlayamazsın, En azından Hume'u okumaya çalış.
3) Kant'ın olayı Saf Aklın Eleştirisi, dolayısıyla önce onu oku. Pratik felsefe tarafı için de Ahlak Metafiziğinin Temellendirilmesi'ni okuyabilirsin. Pratik Aklın Eleştirisi'nden uzun bir süre uzak dur derim.

Tüm bu süreç için de yardımcı bir kaynak da takip edersen okuma işin büyük ölçüde kolaylaşır. Yani demem o ki, diyelim Kant okuyorsun, bir de Kant üzerine yardımcı bir kaynak oku paralel olarak. Son olarak felsefe detay meselesi, kitapları hızlı bitirmeye çalışma o yüzden, üzerine düşüne düşüne ilerlersen tad alabilirsin.

Kolay gelsin.
  • negatype  (02.03.15 22:04:11) 
Ama bence bunlardan önce Russell'ın Batı Felsefesi Tarihi'ni okusan çok daha hayırlı olur..


  • negatype  (02.03.15 22:06:59 ~ 22:08:58) 
Platon/Eflatun ve Aristoteles'ten başla bence.
En azından Devlet (Eflatun), Metafizik (Aristo) ve Aristo'nun başka eserlerinde Sokrates'ten alınıtladıklarına dair de bir şeyler okuman iyi olur. Sonra Rendekar/Kant geçişleri yap derim ben nacizane.

  • gece lampulu  (02.03.15 22:12:25) 
Bence önce felsefe tarihi oku. Sonra bu adamlar şeyolur zaten. Hocalar da böyle öneriyorlar. Antik Yunan zamanı vs onlardan başlayıp gelin diyorlar.


  • wibbly wobbly timey wimey stuff  (02.03.15 22:24:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.