[]

İş Görüşmesine Olumsuz Döndüler - Sebebini Sormalı mıyım?

Yaklaşık 1-2 senelik iş hayatım var kısacası hala oldukça gencim ve az tecrübeliyim diyebilirim. Durum şu, yaklaşık 3-4 hafta önce bir iş görüşmesine gittim. Hem İK hem de proje müdürü ile görüştük. Görüşme de bence oldukça iyi geçti. Bugün mail yoluyla olumsuz bir dönüş yaptılar. Biliyorum olumsuz dönüşlere pek alışkın değiliz bu yüzden yine de çok kötü hissetmiyorum.

Henüz daha yüksek lisansım devam ettiği için ve askerliğimi yapmadığım için alınmamış olabilirim. Veya proje uzun süreli, masterım bittikten sonra askere, yurt dışına giderim vs diye düşünmüş olabilirler. Ama CV'm ellerindeydi ve yine de çağırdılar. Bu sebepler de olabilir veya aklıma gelmeyen başka birşey de olabilir. Hatta benden daha tecrübeli birini almış olmaları da çok büyük ihtimal.

Sizce güzel ve kibar bir dille dönüşün olumsuz olma sebebini sormalı mıyım? En azından eksik yönümü görmek isterim ve düzeltebileceğim birşeyse onun üstüne gitmek isterim. Bunu da anlatan kibar ve nazik bir dille sizce dönüşün olumsuz olmasının sebebini sormam racona ters midir? Yoksa çok doğal karşılanır mı sizce? Bilemedim.

 
Evet zaten en mantıklı açıklama da o. Ama benimle alakalı bir durum da olabilir, bu sebeple sormam kötü karşılanır mı karşılanmaz mı? Eğer eksik bir yönüm varsa tamamlamak istemem de en doğal hakkım bence. Sonuçta iyi niyet çerçevesinde sormayı istiyorum. İstemezlerse tabi ki cevap vermezler.


  • laplace in hicbir sey bilmeyen oglu  (02.03.15 21:20:26) 
düz bir cevap verirler fakat sorabilirsin sakıncası yok. "farkli adayin su anda sizden daha uygun oldugunu gorduk" tarzi politik bir cevabi vardir bunun.

yine de 10 başvurudan 2'sine çağrılmaya alış. yani reddedilmeye alış. bazen seçim yapan algoritmayı bile geçemeyeceksin.
  • Lorik Cana  (02.03.15 21:22:57 ~ 21:23:41) 
"Sana ne?" olur mu, adam bizzat kendini geliştirmek amaçlı öğrenmek istiyor olabilir.

Sebep sorulması normalde pek rastlanmayan bir şey ama sorabilirsin bence. Kibar bir dille ve çok uzatmadan, salt eksiklerini öğrenmek amacıyla olduğunu ve sakıncası varsa cevaplayamayabileceklerini belirterek sor. İK'cı değilim, iş hayatında senden çok daha eski de değilim, ancak benim düşüncem böyle.

Not: Muhtemelen sadece "Bize daha uygun olduğunu düşündüğümüz bir adayda karar kıldık" diyecekler ama sormaktan bir şey kaybetmezsin.
  • long live rock n roll  (02.03.15 21:23:03 ~ 21:24:53) 
@Lorik Cana;

Keşke 10'da 2 olsa :) O oranı bile yakalamak güç. Kimilerine göre Türkiye'nin en iyi üniversitelerinin birinden mezun olmuş olmak çoğu zaman çok da etki etmiyor. Hem master yapıyor olmam hem de askerliğimi yapmamış olmam zaten başlı başına başvurularımın %50'sini havaya uçuruyor. Gerçi zaten 1,5 senedir çalışıyorum halen de çalışıyorum. Ama daha iyisini aramaktan kim ölmüş.
  • laplace in hicbir sey bilmeyen oglu  (02.03.15 21:32:04 ~ 21:33:29) 
10'da 2 iyimser bir tahmindir evet. ama önemli olan amansızca aramak. iyi bir üniversite asıl işe girdikten sonra faydasını, farkını gösterecek. onun dışında referans şu bu...birçok etkeni var kabul edilmemenin. hatta bir piyasa araştırmasının bile parçası olmuş olabilirsin. yani kabul edilmeyeceğin veya olmayan bir pozisyon için - hatta birinin seçildiği bir pozisyon - için.

alışmak lazım bunlara. yılmadan hep daha iyisine odaklan.

soruna tekrar gerı donmek gerekirse, elbette sorabilirsin fakat açık veya çok yardımcı bir cevap bekleme.
  • Lorik Cana  (02.03.15 21:34:49 ~ 21:39:33) 
askerliğini yapmadıysan hiç sorma adamlara, başka sebebi olsa da askerlik diyip geçerler, ayrıntıya inmezler. askerlik yaptıktan sonra iş görüşmesine çağırılma oranı %500 falan artıyor bu arada, şirketler bayaa kafaya takıyor bu askerliği.


  • benim adim kerim hepinizi severim  (02.03.15 21:41:56) 
Sor gitsin zaten işi almamışsın kaybedecek bir şeyin yok. Herkes merak eder böyle şeyleri.


  • fauxlivia  (02.03.15 21:48:25) 
Kardeşim sen milletin tırı-vırı geyiğini dinleme.
Muhtemelen sana IK bölümünden geldi o cevap değil mi?
Eğer o görüştüğün IK'cı ise maili atan "gayet kibar" bir mail ile geri dön ve aynen burada yazdığın gibi "eksik yanlarım neler onları öğrenmek amaçlı soruyorum ki, kişisel gelişimime katkıda bulunsun" gibibir detayla rica et.
Adam gibi cevap verirlerse ne ala, koy cebine +1 olarak, yok vermezlerse hiç görüşmemiş kabul et kendini onlarla. Bu işin doğrusu bu olur eğer çok istiyorsan.
Başarılar.
Not:Muhtemelen askerlik, askerliği gözardı ettilerse bile +1 olarak başka daha iyi bir adayı seçtiler seni eleyerek.
  • gece lampulu  (02.03.15 21:52:57) 
Bence sorun. Nazik bir şekilde tabii. "Eksikliklerimi görebilmem adına olumsuz geri dönüşünüzün sebeplerini öğrenabilir miyim acaba ?" tarzında bir şeyler sorabilirsiniz.

Ben bu şekilde attığım bir mail sonrasında olumsuz geri dönüş aldığım işe alınmıştım.
  • dessy  (03.03.15 07:48:27) 
bu sorunun gerçekten de "senden daha iyisini bulduk"tan farklı bir cevabı olacağını sanmam. eksiklerini kendin saymışsın, seni bağlayan şeyler var. bence sormana gerek yok.


  • freya  (03.03.15 08:34:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.