[]

Fatura nedir?

Merhaba,

Faturanın tam hükmü nedir? Direkt olarak borç yerine mi geçer ? Mesela gözle görülür elle tutulur bir hizmet satın aldığımızda parasını ödüyoruz, faturasını alıyoruz fakat örneğin internet hizmetleri için durum farklı. Birçok hizmet önce faturayı çıkartıyor bir dahaki ay için, ödemezsen iptal ediyor vs.

Bu durumda "Faturası vardı ödemedi it" diyip bir takip başlatabilirler mi ? Yoksa zaten fatura ödendiğinde karşıya verilmesi gereken bir şey midir ve bu yüzden bi şey olmaz mı ?

Bilenler aydınlatırsa sevinirim :)

 
Fatura yasal süresi olan zaman aralığı içinde itiraz edilmediği takdirde direkt borç yerine geçer. Fatura türü ne olursa olsun verilen hizmetin yasal karşılığıdır. Yaşadığınız belirli bir sıkıntıysa anlatın, o yönden cevaplayalım. Sırf meraktansa durum bundan ibaret.


  • uuth  (02.03.15 12:50:37) 
Fatura her zaman bir borcun ödendiğini gösterir bir belge değildir. Tarafların arasındaki anlaşmaya göre değişir ve fatura daha çok muhasebesel bir konuyla ilgilidir.

Örneğin siz alacaklıyla "faturanın kesilmesinden itibaren x gün içinde borcun ödeneceğine ilişkin anlaşma" da yapabilirsiniz, "ödeme yapıldıktan sonra x gün içinde fatura kesilecektir" diye de anlaşabilirsiniz.

Faturaya dayalı takip başlatılabilir, hatta hiç bir belge olmadan dahi başlatılabilir ancak bu durumda borcunuzu ödediyseniz ya da hizmeti düzgün almadıysanız, borcunuz yoksa vs. gibi sebeplerle 7 gün içinde icra müdürlüğüne itiraz edersiniz ve icra takibi durur. Alacaklı bu itirazın kaldırılması ve takibe devam edebilmesi için itirazın iptali davası açmalı ve iddiasını kanıtlamalıdır. Bu durumda da fatura tek başına borç yerine geçmez, yani hakim fatura varmış bu kesin alacaklıdır demez, ticari defterler vs. inceleyerek gerçekten borçlu olup olmadıgına kanaat getirmelidir.

Ancak burada önemli bir nokta var ki o da şudur. Ticaret kanunu uyarınca faturanın size ulaşmasından 8 gün içerisinde faturanın içeriğine 8 gün içinde itiraz etmelisiniz ve aynı gün içinde faturayı noter vasıtasıyla karşı tarafa iade etmelisiniz öncelikle, aksi takdirde faturanın içeriğini kabul etmiş sayılırsınız.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
  • medusa  (02.03.15 12:58:10) 
faturanın iade edilmemesinin mal veya hizmetin tesliminin kabulü anlamına geldiği, ancak fiyat konusunda başkaca bir anlaşma olması gerektiğine dair bir yargıtay kararı okumuştum, ama tarih/sayısını hatırlamıyorum.


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (02.03.15 14:11:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.