[]

Kaynak gosteremiyorum

Daha once de sordum ama tatmin edici bir cevap alamadim. Oncelikle belirteyim derdim bibliografya nasil hazirlanir degil, okulumuzun o konuda durumu belli zaten. Derdim metin icerisinde kaynak gostermek.

1. Bir kurumun, sirketin tanitimini yapmak icin websitelerinden faydalandim. Sayfa Ispanyolcaydi, Ingilizceye ceviri yaptim. Bu durumda nasil kaynak gostericem, yani mesela onlardan direkt aldigim cumleler de var, kafama gore cevirdiklerim de. Her cumlenin sonuna parantez icinde kaynagi mi yazicam? Yoksa butun o bolumun en altina mi? Yani toptan kapsayacak sekilde...

2. Bakanliklar tarafindan hazirlanmis bir rapordan alinti yaptigimda kaynak olarak bakanligin adini mi yazicam uzuuuun uzun, yoksa raporun adini mi?

Uff...

 
1. her 3/5 cumlede bir kaynak gosterebilirsin. ama 5 cumleden fazla referanssiz gecme. (aldigim bir derste hoca kesinlike vurguladi bunu) direk cumle de almamak iyidir, onu kendin bir sekilde uyarlayarak yazmalisin. her paragrafta en az 1 kaynak gostermelisin. paragraf komple o kaynaktansa yine paragraf sonuna tek kaynak yazip gecebilirsin. ama paragraf uzunlugu onemli. atiflarin fazla olmasi yazdiginizin degerini dusurmez, aksine dayanaginiz oldugunu iskembeden sallamadiginizi gosterir.

2. rapor vs kullaniyorsan referans olarak, atiyorum mesela icisleri bakanligi bilmemne raporu 2008 agustos, cumle su sekilde olabilir;

yapilan arastirmalarda ulasilan bulgular ... ... vs. ... ... vs. [icisleri bakanligi, 2008] ... ... vs. ... ... vs. ... ... vs. [mahmut et al., 2003]

referanslarda da acik olarak

bilmemne raporu, icisleri bakanligi, 2008.

gibi. zotero kullanirsan cumle sonuna referansi dedigim gibi verebilirsin.
  • fdegir  (21.08.09 12:53:49 ~ 12:55:59) 
1- Bilmiyorum. Lakin soyle bir sey buldum;

Presenting exact quotations Short quotations are fewer than 30 words. They should be written in single quotation marks (‘….’) and as part of your own sentence. They are accompanied by an in-text reference including a page number. For example:
A recent report showed that ‘the levels in the soil were at critical levels’ (Ang 2005, p.6).

Long quotations are more than 30 words. They should be written without any quotation marks, indented (using Tab key) at the left, and introduced in your own words. A smaller type size can be used. They are followed by an in-text reference including a page number. For example:
Australians have developed:
an emerging interest in values, vision, meaning and purpose which is the common characteristic of societies facing the end of a chronological era …each new decade is approached as if it holds some new promise (Mackay 1993, p.231).
The three dots after the word ‘era’ show that a word or words have been left out .


2- Metin icinde "Saglik Bakanligi (2005) bu sonuclarin tutarli oldugunu belirtmistir", referanslar kisiminda, Saglik Bakanligi, 2005, [i]Turkiye'de Mevsimsel Grip Vakalari[/i], (Hamdi Yilmaz, Saglik Mufettisi), Grip Calisma Komisyonu, Turkiye

HARVARD bunlar.
  • dahicocuk  (21.08.09 13:04:56 ~ 13:07:09) 
ben 2.ye cevap vereyim. geçenler de proposal yazmıştım. orda da kullandım. bir rapordan alıntı yapılıyorsa ve de internetten alındıysa (eğer ingilizce yazıyorsan):

......... ......... ......... taken from eksiduyuru.com şeklinde yazıyorsun. yani:

T.C. Başbakanlık Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü (2000) Avrupa Birliğine Giriş Sürecinde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Kadın – Erkek Eşitliği Politikaları. Ankara: Beyda Ofset taken from eksiduyuru.com

ayrıca kaynağı orjinal adında belirtiyorsun. ben de ikileme düşmüştüm. Nilüfer Göle'nin kitabına baktım. kitap ingilizce yazılmıştı ama farklı dillerdeki kaynaklar çeviri yapılmadan referans olarak gösterilmişti.
  • quaresma metternich  (21.08.09 18:23:15 ~ 18:25:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.