[]

Trink para vs Ortaklık

Şimdi şöyle bir kafa karışıklığım var. Diyelim ki ben X kişisine bir website hazırlıyorum. Bu websitede X kişisi kendi ürünlerini satmayı planlıyor.

Bilgiler:
* X kişisi bir esnaf, dükkanında sattığı ürünleri siteden de satarak mahalli satış bölgesini çok çok daha geniş hale getirmek istiyor.
* X kişisi en nihayetinde bir esnaf olduğundan bu sitenin tanıtımı/ürün reklamları için hayvani bütçe ayıramaz.

Bu X kişisi websiteyi tasarlamam için şöyle iki seçenek sundu:
A: Siteyi tasarla, bana kullanmayı öğret, paranı al (diyelim ki bin lira).
B: Siteyi tasarla, sürekli olarak gelişimini sağla, bütçeyi ben sağlayayım reklamcılık ve online satış işine sen bak; siteden satılan her üründen 10% payını kap. (Kâr üzerinden değil, direkt satış üzerinden)

Yukarıdaki bilgiler ışığında sizce hangisi benim açımdan daha mantıklı?
B seçeneği tüm ekstra zahmete rağmen hem maddi hem de kişisel gelişim/tecrübe kazanma/iş öğrenme açısından bana ne kadar daha faydalı olur? Değer mi?

 
A) sitenin yazılım/tasarım mevzusu sizin için bin lira ise paranızı alıp işinize bakın.
B) site üzerinden satılan malzeme nedir? ürünlerin satış rakamı nedir? bu işler için fatura kesilecek paket yapılacak zart zurt bu işleri biliyor musun?

adam senden 1000 liralık siteyi alacak, sen o 1000 lirayı diğer seçenekte 3 ayda bu işlerin tamamını çekerek kazanacaksan çok büyük salaklık olur. 1000 lirayı adamın ortalama sirkülasyonuna bakarak 1 ayda çıkartabileceksen çok mantıklı. yani adam 10bin liraya iş makinası kiralayıp %10unu sana veriyorsa ve ayda 10 defa kiraya verebiliyorsa elbette onu yap
  • mrvengeance  (28.02.15 23:09:18) 
mrvengeance, cevabın için sağol. biraz daha net bir şekilde açıklayabilir misin acaba: siteyi teslim edersemki ücret olan diyelim ki bin lirayı, %10 pay alarak 3 ayda alabileceksem mi zararda olurum? Sonuçta site iş yaptığı sürece bana pay vereceğinden daha kârlı olmaz mıyım? Demek istediğin şey "harcayacağın emeğe/iş yüküne değmez" mi?

Fatura/kargo vs. işleri X kişisine ait. Ürünler ayakkabı, 80-150tl civarı falan olması lazım satış fiyatları.
  • krater  (28.02.15 23:14:59) 
yani şunu demek istiyorum, 1000 lirayı adamın %10 hesabı ile 2-3 ayda çıkartacaksan bence çok mantıklı değil. senden 'siteyle sen ilgilen' kısmındaki iş nedir? zaten adamlarla aynı yerde olmadan iş nasıl yürüyecek? müşteri stok sorunca sen cevap verebilecek misin? kargo takip işleri nasıl olacak?

yani sen soruyu biraz daha net anlatırsan daha iyi olur. ha her şeyi bir kenara ayırıp, işim gücüm yok evde de izdivaç izlemekten bezdim az aksiyon olsun dersen denenebilir elbette
  • mrvengeance  (28.02.15 23:18:39 ~ 23:19:15) 
piyasayı araştır. ayakkabı konusunda çok kampanya oluyor. haliyle esnaflarda bu kafa yok. indirim yapmaz veya piyasadan pahalı satarsa, aylarca hiç satamayabilirsin.

eğer piyasaya göre uygunsa değerlendir derim
  • ceycey e  (28.02.15 23:22:01) 
@mrvengeance "siteyle sen ilgilen" derken SEO'sudur, Facebook'a reklam vermesidir, sitedeki yazılımı güncel tutmaktır vb. Müşteri desteğine falan zaten o bakacak.

@ceycey evet öyle bi durum da var. Site sonuçta yeni açılmış olacağından potansiyel müşteri kovalama, reklam vs. derken ilk satışı yapmak için aylarca beklememiz gerekebilir.

duyuruyu açana kadar ortaklıktan yanaydım şu an trink paraya doğru kayıyorum. hadi bakalım.
  • krater  (28.02.15 23:39:44 ~ 23:41:24) 
-Esnaf dediğin kişi güvenilir mi?
-satılacak mallar nedir,piyasada gidiş hızı nedir?
-trink para yerine ; yukarıdaki sorumlulukları kabul ettin diyelim bir kere düzeni oturttuğunda aylarca düzenli satış yapabilecek misin? (küçük rütuşlar illa ki olacaktır)

online satış'da iyi para var gerçekten,altından kalkabiliyorsan ve trink alabilceğin para +5binden fazla değilse denemeye değer.
Ama dikkatli de olman lazım; bir iki ay sonra adam tam sistem kurulmuşken sana "şöyle böyle yap" diye yeni şartlarla gelip seni zor durumda bırakabilir.

atıyorum 5000 tl trink para alacak iken işe girip ilk 1 ayda 2500 tl kazanıp adamın ekstra istekleri yüzünden rest çekip gidersen aslında zarar etmiş olursun ;)

yeniliklerini tek seferde yapıp bitirme o yüzden. Adamı kendine bağımlı kıl,esnaf kısmına güven olmaz.
  • bialo czerwoni  (01.03.15 10:50:44) 
aslında yapılan teklifi şu şekilde düşürsen daha akılcı olur. sen siteyi yaptın adam sana 1000 liranı ödedi, cebinde 1000 TL var. Diyor ki: sen o 1000 lirayı bana ver, site üstüne emek harcamaya devam et cirodan yüzde 10 ortağım ol. İnternet sitesi üzerinden 10000 liralık satış yapıldığı zaman sen koyduğun parayı geri alıyorsun. 10000 ciroyu 3-4 ayda yapar ve gelecekte aylık 5000 liralara çıkıp bana 500 lira ek gelir sağlar diyorsan güzel iş.


  • pofudukayi  (01.03.15 11:02:34 ~ 11:05:40) 
bence trink parayı al.
öteki türlü adam çeşit çeşit bahanelerle seni başından savabilir, ortaklık için sözleşme yapmayacağınız için sıkıntı olabilir
mesela baktı ki satışlar iyi 6 ay sonra xsoft firmasıyla anlaşıp sistemi oraya taşı sana da kratercim sistemi xsofta taşıdık kar ortaklığı bitti der sende 1000 liranı almış olursun ama parça parça aldığın için para piç olur bir de paranın tamamını çıkarana kadar satıldı satılmadı payım gelecek mi stresiyle yaşamış olursun

ha tabi satışlar müthiş gider %10 pay ile normalde alacağından daha fazlasını almış olursun ama yine de emeğini alamamış olursun, niye?

sen siteyi yapıp teslim ettikten sonra SEO, Facebook'a reklam verme, sitedeki yazılımı güncel tutmak vb işleri kendisi yapmalı veya bu iş için bir adam tutmalı
bu işleri yapacak adamı asgari ücretten aşağı çalıştıramaz, dışardan destek alıp yaptırmak istese verimli olmaz ve -bence- pahalı olur.

bu işleri sen yapacaksan o aldığın %10 pay sana her ay minimum asgari ücret getirmeli ki normalde asgari ücrete o iş gel yap dese yapar mısın bilmiyorum

yani sen bu teklifi kabul ettiğin anda yaptığın sitenin ve verdiğin emeğin karşılığını alabilmek için satış yapmak zorunda olacaksın ki yanlış hesaplamadıysam %10 pay ile ayda +900 lira kazanabilmek için 9000 lira ciro yapman lazım ayda ortalama 60 çift ayakkabı eder.

tezgahtar olsan en kötü durumda satmıyorum amına koyim sikerim yapacağın işi deyip çıkıp gidebilecekken içeride paran olacağı için mecbur çalışacaksın ve onun için yeni müşteri bulmak için kendi işin gibi çalışacaksın

e güzel kardeşim madem bunu yapabileceğine inanıyorsun o zaman kur bi şirket, bir site de kendine kur sonra da bir arkadaşına bu site yaptığın adamı aratıp konuştur fiyat al o ayakkabıları alıp satmak istediğini söylesin fiyat alsın xml ile ürünleri çek sat?

adam derse ki al sana 1000 lira sitenin parası ama ben aynı zamanda bu site için bana destek vermeni istiyorum fakat bu iş için bütçem yok o yüzden sana site satışından %10 verebilirim, böylece site ne kadar gelişirse sen de o kadar alırsın beraber kazanırız

işte o zaman mantıklı hale gelir.

edit: hızlı hızlı bölük pörçük yazdım ama idare et, umarım anlatabilmişimdir
  • azizakin  (01.03.15 11:17:37 ~ 11:23:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.