[]

duyuru açarken bir şeye sataşacaklar korkusu

sizde de oluyor mu? bir lafını, bir mevzuyu çekip sataşacak, saldıracak bir yer buluyorlar. başıma çok gelmedi açıkçası ama görüyorum. bu korkuyla ya yazmaktan vazeçiyorum ya da buna buna laf etmeye yer arayanlar olacaktır böyle böyle böyle diye açıklıyorum.

mesela korkuyla demişim. şimdi 'neden insanların ne düşündüklerinden korkuyorsun kie??' diye kişilik analizine girip bir şekilde seni x fobili, y kompleksli ilan edebilirler. herkes kadar çevremdeki insanların bir durumuma verdiği tepkiyi önemsiyorum, öz farkındalığım sağlıklı bir insanda olması gereken düzeyde gelişmiş. ayrıca korktuğum şey de insanların şiddeti, birbirini hor görmeye yer araması, linç aşkı. bu şiddetten ürküyorum ben, kişinin ne düşündüğünden değil.

sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? özellikle sosyal platformlarda insanların birbirine sataşması, bir konuda hakir görme ihtiyacı, fikirlerini eleştirellik kisvesi altında eksiğini arayan bir bakışla analiz etmesi vs. artmıyor mu? ben hep sebepsiz bir rakiplik hissiyatı seziyorum insanların arasında. adı konmamış bir savaş ortamı gibi.

 
Açıkçası olmuyor. Çünkü karakter ve kişilik olarak oturmamış insanlar anonimlikten faydalanarak tabiri caizse yazıp çiziyorlar. Sen cevap vermeyince giderler :)

Burada düzgün insanlar da var. Sohbetleri hoş yada gerçekten yardımcı olabilen insanlar. İşte o yüzden burayı her gün takip ediyorum.
  • Northern Mariner  (28.02.15 21:05:46) 
eskiden oluyordu bana, 12 yaşımdan beri bu ortamlarda sürttüğüm için çok karşılaştım. hiçbir şey demiyorlarsa ergen diyorlardı. sonra alıştım ama. normalde çok uslu bi tiptim geçen sözlükte mesajla birine küfrettim falan kasfhnjk. gelişine vuruyorum artık bi şey diyen olursa da ya iplemiyorum ya kavga ediyorum.


  • der meister  (28.02.15 21:07:53) 
@Northern Mariner

ya şöyle, kesinlikle düzgün insanlar var. ben ise dediğim gibi insanların içindeki şiddetten, sataşma dürtüsünden korkuyorum. çok duyarlıyım bu konuda. bir insanda şiddet hisseder hissetmez geriliyorum. o gerginliği çekmek istemiyorum üzerime. aksi gibi insanlarda da bu git gide artıyor gibi hissediyorum.
  • çaykovski  (28.02.15 21:08:28) 
Hayır, veririz cevabını nedir ki?

Ancak kişisel bilgilerimi ortaya dökmemeye, hakkımda gereğinden fazla veri vermemeye dikkat ediyorum. Tutup hayatımın herhangi bir mahrem alanını, ilişkimi, ailemi vs elin adamının ağzına sakız etmem elbette.
  • rygard  (28.02.15 21:11:48) 
oluyor :/ bunlar hep ezilmişlik, bastırılmış, pasif agrasyon.


  • damdanakan  (28.02.15 21:12:10) 
@çaykovski

Dediğim gibi önemseme, cevap yazınca habire yazma isteği geliyor ve tartışma büyüyor. Her yerde sataşma ve şiddet prim yapıyor ülkemizde. Trafikte, sokakta, markette kasa sırasında bile böyle insanlarla karşılaşman muhtemel.
  • Northern Mariner  (28.02.15 21:12:54) 
Haters gonna hate. Çok var bunlardan, adama "şu konu hakkında fikirlerinizi bekliyorum" diyorsun, bambaşka yerden eleştirmeye çalışıyorlar. Ben alıştım.

Beni kızdırıp canımı sıkan şey de genellikle ben (saçma veya değil, saçmaysa cevap vermezsin olur biter) x hakkında soru sorarken bana "x olmaz, y olsa neyse, yanlış, çogayıp, püh kahretmesin, böbrekleri gasteye sar, inanak mı panpa" türünden yaklaşım sergileyen, sanki y hakkında fikrini sormuşum gibi bana akıl vermeye çalışan kılçıklar. Onlara fitil oluyorum.

Açtığım duyurudan ötürü veya bir duyuruya verdiğim cevaptan ötürü tepki gösterecekler hiç umrumda değil, çekinmiyorum.
  • yirmisantim  (28.02.15 21:15:16) 
Hiç endişelenmemiştim o konuda. Dalga geçen birkaç kişi olacaktır illa ki, o kadarı sorun olmaz da, linç edilsem üzülürdüm sanırım. Kavgalı başlıklara ya kendi düşüncemi/bilgimi yazıp çıkıyorum ya da girmiyorum bile. Israr ettiğim birkaç kere olmuştur. Yine de birkaç trollük müessesesi dışında, ortalık hiç fena değil buralarda.

Bir şey de itiraf edeyim mi: Bazen sen bir duyuru yazdığında ya da cevap verdiğinde, "Ben ne zaman bunu yazmışım" diyorum nick'lerin yakınlığından :)
  • aychovsky  (28.02.15 21:15:38) 
@rygard

evet bu enerjiyi üstünüze çekip çekmeme üzerine sordum ama benim tanımını koyduğum mevzu hakkında ne düşündüğünüzü de sordum? yani cevap verebilirsiniz, ama danıştığım/merak ettiğim daha çok böyle bir kitle yok mu sizce de ? ya da insanların içinde artan bu tarz bir yarış. bana yazdıklarında ben de cevap veriyorum, fakat bu olmalarını değiştirmiyor.
ve de işte en çok ikinci paragraftaki olaya takılıyorum. kendin hakkında bir detay vermediğin halde, kişiliğin hakkında bir yafta analiz görüyorsun çoğu zaman. yani bu kanım tamamen takip ettiğim yazılarda gördüğüm, benim pek başıma gelmedi açıkçası. ama adam düzgün düzgün yazmış/sormuş x y z ilan edilmiş falan. mesela bir satış vardı. adamı şark kurnazından ilanın detaylarında belirttiği özelliklerine kadar tefeye koydular. hiçbir şahsi/özel vaziyeti söz konusu olmadığı halde. nasıl bir linç, hor görme dürtüsü şaşırdım kaldım açıkçası.
  • çaykovski  (28.02.15 21:17:02) 
Burada sataşan yorum sahiplerinin dışarıda pısırık olduğunu düşünüyorum. Orada veremediği tepkiyi bilgisayar başına saklıyor, geliyor buraya kusuyor falan.. Tartışmayı da beceremiyor. Okuduğunu anlamıyor nefretten. Alakasız cevap veriyor, vs..

Açıkçası çok da ciddiye alınacak bir ortam değil. Ürkmen yersiz, salla bosver.
  • mandalina kokusu  (28.02.15 21:18:40) 
@mandalina kokusu işte ben de cevap verenin ne kadar kıymetlı / kıymetsiz bir kişilik olmasından önemsiz, içindeki o şiddetten ürküyorum. yani mesela aşırı dindar bir adamın, giyindiğin şey hakkında yorum yapmasını onun ideolojisinde olmadığın için konuşssun dursun en fazla bir sanane derim diye algılayabilirsin, ama onun bunun hakkında sesli bir şekilde yorum yapma arzusunda yatan şiddet ve nefretten canın sıkılır. onun gibi bir şey.


  • çaykovski  (28.02.15 21:21:57) 
olmuyor. sikimde değil çünkü o tipler.


  • sckxyss  (28.02.15 21:24:52) 
Zaten toplasan 7-8 duyuru açmışımdır herhalde (hep mobil olduğumdan bakamıyorum istatistiklere). Ona rağmen her duyuruya gelip tip tip cevap veren biri vardı. Cevap vermesem de nickini öğrendim. Sonradan açtığı duyurularla 100 kilo, odasından dışarı çıkmaya korkan, kimseyle iletişim kuramadığından yakınan, sokakta gördüğü bi kız için yaa sizce peşinden gitse miydim' diye soran bir tip çıktı. Hepsi öyle emin ol.

Dediğin çekinmeyi ben de yaşıyorum bazen duyurularda. Cevaplarda daha rahatım, istediğimi yazıyorum. Ama duyuru açacaksam mümkün olduğunca azalta azalta yazmaya çalışıyorum, millet bi yerine takılıp asıl soruyu takmayacak diye. Yalnızca dikkat çekmemek için yapıyorum. Ama takılmamak lazım aslında. Kendi ezikliklerini senden çıkarıyorlar sadece. Sen bildiğini oku, hiç takma bile.
  • equine  (28.02.15 21:28:23) 
Yalniz çok hoş tespit ve çok iyi ifade etmissin. Ellerine saglik demeden gecemiycem :)


  • damdanakan  (28.02.15 21:30:04) 
E var elbette, hatta daha tehlikelileri de var. Son 10 yıldır haftada 3 ila 4 ölüm tehdidi alırım ben misal, e daha ölmedim. Bu tip durumlarda da daha gri alanlara geçerek mücadele ediyorum. Kişisel verilere ulaşıyorum, araştırma yapıyorum, kimlik deşifre ediyorum, kişinin gerçek hayatına dokunabiliyorum ve bunu yaparken motivasyonum olan adalet duygusu da beni mutlu ediyor.

Yani bir bakıma senin rahatsız olduğun o şiddeti, motivasyonumlka meşrulaştırarak karşıdakine uyguluyorum.

Öncelikle internet biraz öyle bir yer. Doğuşunda da böyleydi, gelişirken de böyleydi, sonucunda da çok farklı olmadı. Ki anonimliğin getirdiği özgürlüğü ucu bana dokunsa bile korumak adına hayli bedel öderim ben. Bir takım güvenlik önlemlerini aldığın takdirde herhangi bir insan yapımı yasanın işlemediği alanda rahatlıkla varolabilmeyi ben seviyorum genel olarak.

Benim önemli motivasyonlarımdan biri de, nefret edenimde yarattığım öfke aslında. Hemen her yazdığım entryden sonra yarım sayfa küfür geliyor ama karşıdaki faşist güruh ne online ne de gerçek hayattaki hareketlerim üzerinde etki edemiyor misal.

Tüm bu örneklerin getirdiği pozitif duygular, beraberinde gelen negatiflerden hayli üstün durumda. İnterneti içerdiği pislikle seviyorum ben. Hani kötü bir koku gelir burnuna, rahatsız eder ama aynı zamanda koklamadan da duramazsın, rahatsız ettiği ve edeceğini bildiğin halde kendi isteğinle onu koklamaya devam edersin, öyle biraz.

Trolsüz, faşistsiz, itsiz, serserisiz elit ve temiz bir internet istemiyorum ben. Kaotik olandan ve baş edebildiğim pislikten rahatsız değilim.
  • rygard  (28.02.15 21:32:07) 
Olmuyor. Zaten kimin ne diyeceği, nasıl sataşacağı belli, keyfimi bozmuyorum.


  • [silinmiş]  (28.02.15 21:33:15) 
hiç tanımadığın insanlar benle dalga geçecek ya da sataşacak diye niye endişeleneyim ki? elinden geldiğince cevap verenlere teşekkür ederim dalga geçenleri de duruma göre ya takmam ya da hakettiği gibi konuşurum. takma.


  • justinho26  (28.02.15 21:38:43) 
Bende de oluyor. Ne kadar güzel ifade edersem edeyim kendimi, eleştirel ve çok bilmiş bi edayla takılıyor insanlar ana fikrin kıytırık bi köşesine.
Çok açıklamaya gerek yok çünkü siz zaten mükemmel anlatmışsınız durumu. Teşekkürler:)

  • innatedesire  (28.02.15 21:39:54) 
@rygard

şimdi çok daha yakınlık kurdum, empati yapıp anlayabiliyorum bahsettiğinizi :)
yok ben de tertemiz bir ortamdan bahsetmiyorum zaten, trollerin içerisinde nice sui generis, ne yaptığını farkında olan insanlar var. sözlükte bile en çok takip ettiğim iki kişi troll listelerinin başını çekenlerden. protest bir tavırları oluyor, dikkatimi de çekiyor. fakat troll olmayıp da bu yarış hissiyatıyla hareket edip beni hayretlere sokan insanlar var gerçekten. mesela o ilan duyurusunda adamın üzerine gidenleri hiç unutmuyorum. epik bir olaydı yani. hiçbir şey yok, adam kendini böyle böyle düşündüm ve böyle bir fiyat koydum kimseyi kazıklama gibi bir derdim yok diyip açıklıyor. fakat ısrarla adamın ilan detaylarıyla dalga geçiliyor, yarısı aptal muamelesi yapıyor yarısı şark kurnazı diye saldırmaya devam ediyor falan. artık aklıma yemin ediyorum bu sahne geldi :D www.youtube.com



overall comment:
yav bir de anlatamıyorum ya da okunmuyor galiba. birinin benimle/onunla neden dalga geçiyor olmasından, kötü bir şey yazmasından, yazdığı şeye takıyor olmaktan, içeriğini dikkate almaktan, kişinin ne kadar önemli olup olmadığından bahsetmiyorum. ŞİDDET VE NEFRET CÜRRETTİNDEN, YARIŞ HİSSİYATINDAN BAHSEDİYORUM. dört reply'de belirttim bunu, tekrar açıklamayayım diye büyük puntoylan yazıyorum, sevgiler :)
  • çaykovski  (28.02.15 21:41:50 ~ 21:46:21) 
Bir de aklıma geldi söylemeden edemiycem. Biri daha var. Neredeyse her duyuruda görüyorum. Birine bile mi adam gibi cevap vermez bi insan ya? Her duyuruda ayrı saçmalıyor. Okudukça, duyuru sahiplerinden çok ben sinir oluyordum belki. Dayanamıyorum resmen o tiplere. Ve tam senin tarifine uyuyor. Dalga geçme değil gibi ama, böyle alakasız alakasız cevaplar. Benim duyurum olmadığı için bir şey de diyemiyordum.
Ama geçen gün biri (duyuru sahibiydi) en sonunda 'bi siktir git ya' dedi. Içimin yağladı eridi resmen. Ay sonunda biri bir şey dedi yaşasın' dedim. Daha çok kişi bunlara bi siktir git dese, belki azalırlar.

  • equine  (28.02.15 21:46:07) 
hiç acımam hemen silerim pislik yaparlarsa. eskiden böyle değildi burası, sonra bozdu.


  • Lorik Cana  (28.02.15 22:00:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.