[]

Mimarlık yüksek lisans başvurularında puanlar mı daha önemli portfolyo mu?

İTÜ, Yıldız ve Mimar Sinan için soruyorum (Tezli mimari tasarım için özellikle). Nasıl oluyor bu işler? Bir de ÖYP dışında ben direkt bu okulların araştırma görevliliğine ve yüksek lisansına başvurabiliyor muyum?




 
İTÜ ve Mimar Sinan adına konuşabilirim, Yıldız'a hakim değilim.

ALES ve YDS için bir baraj mevcut, öncelikle bunları geçmiş olmanız lazım. Sonrasında, transkript - portfolyo - mülakat bir bütün olarak değerlendiriliyor diye düşünüyorum. İTÜ başvuru esnasında niyet mektubu, mülakatta teslim edilmek üzere iki adet de referans mektubu istiyor. Mimar Sinan'da Mimari Tasarım'a karşılık gelen Bina Bilgisi için eskiz sınavı yapılıyor.

Tüm bunların yanı sıra, mülakat sırasında en çok dikkat edilen şey yüksek lisans yapmayı gerçekten istiyor olmanız, neden istediğiniz, ilgi alanlarınızın olması ve tez konunuzu düşünmüş olmanız. Tüm bunları düzgün bir dille ifade edebiliyor olmanız da önemli.

Yüksek lisansa elbette başvurabilirsiniz, araştırma görevlisi kadrosu içinse Mimar Sinan ve İTÜ'nün ÖYP ile alım yaptığını görmedim. Yıldız yaptı ama sanırım. YÖK'ün sitesinden kadro ilanlarını takip edebilirsiniz.
  • gmzo  (27.02.15 22:29:37) 
Bilgim olmadan sallayacagim fazla dikkate almayin ama bu konularda turkiyede ozerk, nitelige ve is gecmisine gore secim yapan bir komite oldugunu sanmiyorum. Sonucta yok'ten gelen kurallar da var. Portfolyo, hocalari etkilemede ise yarar belki ama eninde sonunda ales bilmem ne sinavlarina gore siralama yapacaklarini dusunuyorum. Yani istenilen her sinava, not ortalamasina ve mulakat oranlarina verilen birer yuzde vardir, hesaplanip toplanir.


  • f_d  (27.02.15 22:30:43 ~ 22:48:23) 
itu'nun basvurusu cok kalabalik oluyor. garip sorular soruyorlar. (bana sence mimarlik araytici midir diye sormuslardi, ben de e yani diye cevap vermistim.) seni begenirlerse aliyorlar. (ales puaninin cok dusuk olmadigini varsayarsak.) portfolyoya da soyyle bir bakiyorlar. br de mimari tasarmi ilk secenek olarak yazmazsan almiyorlar.

digerlerini bilmiyorum. ama genel olarak bir mulakata aliniyorsun ve asil belirleyici olan o oluyor. ilgilerini cekecek br iki konu yaratirsan (mesela degisik bir ulkeye gitmissen, degisik bir workshopa fln katilmissan, unlu bir mimarla fln tanismissan vs) bir sekilde farketsinler, akillarinda kalirsin.
  • goldentitan  (27.02.15 22:34:04) 
ytü icin yildizz.com a sor hemen cevap alirsin


  • kimse  (27.02.15 22:35:30) 
öyp dışında araştırma görevliliği için şuradan ilanlar görülebilir:

yoksis.yok.gov.tr

şu an çok saçma sapan bir zaman olduğu için ilanı bile yok bazı yerlerin. ama dönem sonlarında vs. oluyor.
  • ron dennis  (27.02.15 23:28:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.