[]

Ev yoğurdu vs. Market yoğurdu

Eskiden annemin yaptığını ağzıma bile süremiyordum ama son zamanlarda her gün yiyorum diyebilirim. Şu an market yoğurtlarını yiyemiyorum. Tatsız geliyor.
Siz hangisini seviyorsunuz?



 
Ben ev yogurtlarini yiyemiyorum ya. Annen yillardir yapar ki herkes cok güzel oldugunu soyler; ben yiyemem. Yoksa tabii ki ev yogurtlari daha sağlıklı.


  • fraise  (25.02.15 11:36:04) 
benim yediğim ilk yoğurt ev yoğurtudur, evde hep ondan vardı ona alıştım; o yüzden ev yoğurdu seviyorum. onu yerken hazır yoğurt sevmezdim hiç ama sonra evden ayrılınca hazır yemeye alıştım, onu da yiyorum. tercihim ev yoğurdundan yana ama, ekşi ekşi negzel.


  • baba jo  (25.02.15 11:40:22) 
ev yoğurdunu daha çok seviyorum ama 1 kere denedim beceremedim cıvık oldu mayası tutmadı sanırım.market yoğurdu resmen şekerli gibi geliyor bana, tatlı hissiyatı alıyorum.
şuraya bi de yoğurt tariflerinizi yazsanız ne güzel olur :(

  • neferkitty  (25.02.15 11:41:12 ~ 11:42:14) 
marketten aldığımız günlük sütlerden yapıyoruz. daha lezzetli geliyor. annem mayalayacağı zaman bunu fırında yapıyor (fırın çalışmıyor tabi, sadece ısıyı hapsetsin diye kullanıyor). yoğurdumuz cıvık da olmuyor.


  • zgrydn  (25.02.15 11:47:36) 
@neferkitty
Benim bildiğim normal mayalıyor. Yalnız mayası önemli. Mesela market yoğurtlarından koyuyor annem. Bazen hafif market yoğurdu tadı olabiliyor. O yüzden her markayı kullanmıyoruz.
Süt ise market sütü değil. Bizim fırıncının oğlunun inekleri var. Ondan alıyoruz büyük ihtimal sütle de alakalı.
  • mornie  (25.02.15 12:06:48) 
@Sour
Bir sefer öyle denedik çok ekşi oldu. Market yoğurduyla gerçekten harika oluyor. Senin dediğin gibi de denedik kalan yoğurt ekşiyince olmadı. Birde haftada iki kere alsakta bazen süt gelmeyebiliyor öyle olunca eski yoğurdu bekletemiyoruz. Ekşiyor. Yani süt olunca senin dediğin gibi. Eski yoğurt ekşirse market yoğurdu.

  • mornie  (25.02.15 12:19:43) 
ev yoğurdu tercihim. birkaç kez yapmayı denedim çoğu tutmadı 1-2 tanesi tuttu. çoğunluğu tutmayınca vazgeçtim yapmaktan :( şimdi yörsanın ev tipi yoğurdu var ondan alıyorum.

yorsan.com.tr
  • sta  (25.02.15 12:33:47 ~ 13:40:50) 
anne yogurdunu sevmiyorum. 2-3 aydir pazardan "kese yogurdu" aliyorum. yemeden once sulandirilip yeniyor, tadi cokeyi


  • fallopian  (25.02.15 12:35:20) 
Ev yoğurdu... Hem mis gibi sağlıklı :) (Ama üşeniyom bi süredir)


  • lcha  (25.02.15 12:53:20) 
annem yapıyor kendisi bizde iken, cıvık oluyor sevmiyorum. yarım yağlı market sütünden yapıyor, günlük süt alalım ondan yap diyorum olmaz diyor. market yoğurdu alıyorum ben de.


  • inheritance  (25.02.15 12:58:23) 
ben market yoğurdunu ilk kez 14 yaşında yurtta "gördüm" daha önce yoğurdun marketten alınan bir şey olduğunu bilmiyordum :P yiyemedim de
31 yaşındayım hala yiyemiyorum, farklı denediklerim de oldu yine yiyemiyorum belki bazılarını çok az
anlaşılacağı üzere ev yoğurdu forever
  • niye ama  (25.02.15 13:27:03) 
Süt iyiyse ev yoğurdu 10 numaradır. Marketten alınana yoğurt demek hata.


  • arnold schwarzeneger  (25.02.15 13:29:21) 
ev yoğurdunu ağzıma sürmem, kıvamsız, ekşi çirkin birşey. market yoğurdu her türlü kazanır bu karşılaştırmayı.


  • kuzey li  (25.02.15 13:30:07 ~ 13:33:43) 
ev yoğurdu akar, düzgün süt alabileceğin bi sütçün varsa tabii. markettekilerin adı yoğurt.


  • bay b  (25.02.15 13:38:47) 
@sour birkaçı düzelttim. diğerlerinde anlaşılmayacak bişi yok senin anlayışsızlığın olmuş.


  • sta  (25.02.15 13:41:20) 
hadi canım git işine :)


  • sta  (25.02.15 13:44:46) 
tabi ki de ev yogurdu.
konusu acilmisken sorayim, ben de deneyecegim de. yogurdu dinlendirirken kullanacagimiz kap, cam yayvan kap mi olacak? vakumlu kapakli soyle bir sey olur mu? www.a101.com.tr
yoksa kapakla cam kap arasindan hava girebilmeli mi?
  • jimicik  (25.02.15 13:49:38) 
Ev yoğurdu yapılırken kullanılan süt bildiğiniz market sütüyse çok da fark etmiyor esasında hangisini yediğiniz.


  • angelus  (25.02.15 14:00:16) 
@jimicik
Benim annem kavanozlara bile koyuyor. Hatta onlar daha da güzel oluyor diyebilirim. Büyük kaptaki yoğurt bir süre sonra sürekli kaşıklanıp kullanıldığından sulanıyor. Kavanozda öyle bir sorun olmuyor.
Soruna gelirsek bence olur. Benim annem her şeyi kullanıyor. Yalnız iyice sarman lazım. Annem kat kat kocaman bir yumak yapana kadar sarıyor.
  • mornie  (25.02.15 14:31:33) 
kendi yoğurdunuzu yapmanın üstünlüğüne inanan birisi olarak ben de araya kaynamak istedim bir konuda belki bilen cevaplayan güzel linklere-videolara vs. yönlendiren olur.

Şimdi, market-hazır yoğurtların içinde çeşitli maddeler var deniyor süt-yoğurt mayası haricinde. Markette elimi hangi yoğurda atsam o maddelerden hiç biri yazmaz, inanın hangi maddeler olduğunu merak ediyorum, bir markanın yoğurt yapım aşamalarını anlattığı şeffaf bir video falan varsa paylaşın da biz de öğrenelim. İkinci olarak daha önce bu ortamda ben de sormuştum şu köy tipi yoğurtları, diğerlerinden farkı ne oluyor ya da tava yoğurtları falan, bunların arasında yapım aşamasında hangi farklı maddeler kullanılıyor ya da hangi farklı süreç işliyor da o hali-o adı alıyor.

EK: şöyle bir yabancı örnekle soruyu biraz somutlaştırayım, İngiltere'nin bilinen marketlerinden Tesco'da bizim yoğurdumuza yakın Greek Style yoğurda baktığımda www.tesco.com içindekilerin neler olduğu ve 100 gr içeriğinin yağ oranı falan belli, şimdi böyle bir market yoğurdunda sadece süt kullanılmadığını mı düşünmemiz gerekiyor içindekilerde sadece süt yazmasına rağmen, bunun denetimi zartu zurtu oluyordur muhtemelen, bizim ülkemizde de bu kadar detaylı bilgilendirme olmasa da süt ve yoğurt mayası göruyoruz içindekilerde, bununla ilgili denetimlerin yapılmadığını tüketicinin kandırıldığını falan mı düşünüyorsunuz ya da düşünmemiz mi lazım her ürünü bu şekilde?
EK2: market-ev yoğurdu arasındaki farkı sadece sütün işlenmesi sırasındaki pastörizasyon-homojenizasyon-UHT indirgemek mümkünse ve tek bu sebeple market yoğurdu tukaka ise içerisinde herhangi bir şekilde süt bulunduran her ürünü tukaka yapmamız gerekmez mi başta peynirler olmak üzere?
  • candanag  (25.02.15 15:03:36 ~ 15:21:49) 
babam çok meşhur bir süt ürünleri zincirinin kurucusu ve sahibi, markette satılan şeyin ismi yoğurt ama yoğurtla alakası yok emin olabilirsin, yiyen varsa da derhal bıraksın


  • docrivers  (25.02.15 15:11:55) 
ev yoğurdu, eskiden annem yapardı, şimdi kendi evimde kendim yapıyorum. yapması inanılmaz kolay, kendi evime çıkana kadar hiç yemek yapmayan biriydim ama yoğurtta hiç problem yaşamadım.
market yoğurdu iğrenç geliyor.

  • mesgul ve huzursuz  (25.02.15 20:04:01) 
koyun ve manda yoğurdu alıyorum muhtelif tedarikçilerden.


  • kayranin kedisi  (25.02.15 22:52:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.