[]

Schengen vs. İnsanların hareket özgürlüğü

Merhaba,

Avrupa Birliği hakkında geniş çaplı bilgisi olanlara bir sorum var. Şimdi bildiğiniz gibi Schengen alanı ile bir Fransız vizesiz rahatça İspanya'ya, Almanya'ya, Belçika'ya, Lüksemburg'a gidebiliyor. Fakat Avrupa Birliği'nin "İç Pazar" sebebiyle yarattığı 4 temel özgürlükten biri de İnsanların hareket özgürlüğü de var. (Böyle mi çevriliyor Türkçeye emin değilim; İngilizce orijinali "free movement of people")

Şimdi bu insanların hareket özgürlüğü sebebiyle bir Bulgar'ın rahatça Fransa'ya girme hakkı var, bir Hollandalı'nın Birleşik Krallık'a girme hakkı var. Madem böyle bir özgürlük var, Birleşik Krallık ve Bulgaristan'ın Schengen alanında olmasının ne anlamı var? Schengen sadece İsviçre, Norveç gibi AB üyesi olmayan Avrupa ülkelerini de vizesiz seyahate katma amaçlı bir olay mı? Free movement of people ve Schengen arasındaki farklar neler? Biri bana bunları açıklayabilir mi?

Şimdiden teşekkürler.

 
"free movement of people" AB'nin kuruluş felsefelerinden biri. Herhangi bir düzenleme olmadan bir anlamı yok. Düzenlemesi de Schengen.


  • protector  (23.02.15 23:59:02) 
schengen ab vatandaşı olmayanlar için bir düzenleme daha çok. isviçre ab üyesi olmayıp şengene tabidir. bu nedenle şengen vizesi olan isviçreye giriş yapabilir. ama şengen vizesiyle bulgaristana giremezsin. romanya'dan transit geçiş yapabiliyorsun sanırım.

ha ab vatandaşları kimlikleri ile tüm ab ülkelerinde gezebiliyor zaten. onlar için şengenin bir önemi yok.
  • siradisi00  (24.02.15 00:03:28) 
siradisi00, schengen vizesiyle bulgaristana girebilirsin. Ayni sekilde cek cumhuriyetine de girebilirsin.

Schengen vizesi verememelerine ragmen, schengen vizesi kabul ediyorlar. schengen tam uyeligi gibi dusunebilirsin. UK schengen dolasim alaninda degil, avrupa birligi gumruk, ticari vb anlasmalarina tabi.

www.schengenvisainfo.com
  • kobretti  (24.02.15 07:34:50 ~ 07:36:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.