[]

hiit yapmak kalbe zararlı mı?

Gerek bisiklette gerekse koşu bandında kendimce belirlediğim bir hiit çalışmam var. Bisikletteyken 6 dk. Normal tempo 4. seviyede pedal çeviriyorum. 7.Dk dan itibaren aynı seviyede 1 dk çok hızlı 1 dk normal tempo şeklinde 15. dakikaya kadar devam ediyorum.

Koşu bandında ise 5 dk. 6 km hızla yürüyüş yapıyorum. Sonra 15.dk'ya kadar 1 dk 15 km hızda depar 1 dk 6 km hızla yürüyüş şeklinde devam ediyorum.

Beni bayağı bir yoruyor ama acayip ter atıyorum ve rahatladığımı hissediyorum. Merak ettiğim şey ise başlıkta belirttiğim gibi bu değişken tempo kalbime zarar verir mi? Kalp ritmleriyle bu kadar oynamanın bir sakıncası olmalı diye düşünüyorum. aklıma düştü bir anda tırsmadım değil. Yılların futbolcuları bile ani kalp krizleri sonucu yaşamını yitirdi. Ben ise sadece 1 senedir düzenli spor yapıyorum. Ailemizde herhangi bir kalp rahatsızlığı olan da yok bu arada belirteyim.

 
Sıfırdan başlayan biri ilk birkaç hafta hiit yapamaz; kalp yeteri kadar güçlü olmadığı için dokulara oksijen taşıyamaz, nefes nefese kalırsınız çökersiniz. Bu vücudunuz sizi koruma mekanizmasıdır esasında. Yani "Dur amk yapamıyorsun sen" demek istiyordur. Ölmezsin ama egzersizi de bitiremezsin. Kondisyonun arttıkça, kalbin güçlendikçe. Yani daha şiddetli antrenmanlarda kalbin daha yavaş çalışıp daha çok kan pompaladığında kalbiniz güçlenmiş demektir. Bu dönem ilkine göre daha az risk içerir fakat kimse kalp krizi geçirip ölmeyeceğinizin garantisini veremez ne yazık ki. Bu risk her zaman herkes için her antrenman türü için vardır.


  • angelus  (20.02.15 12:20:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.