[]

programlamaya hangisinden başlamalı

selamlar,

makina mühendisiyim. kuzenim demişti yıllar önce 'benim en iyi yazılımcılarım makina mühendisi' diye. makina ve yazılımı birleştiren bir şirket sahibi. geçen o geldi aklıma bu aralar da vaktim var programlamaya giriş yapayım diyorum.

bilgim üniversitedeki yazılım dersinden ibaret yani über yabancı değilim ancak hiç deneyimim de yok. piyasada yaygın olan hangi programlama diliyle başlangıç yapmamı tavsiye edersiniz?

 
Bu işin klasik girişi "programlamaya giriş ve algoritmalar" denen ders/kitaptır. Programlama mantığını anlatan kitaplarla işe başlayabilirsin, bu aşamada herhangi bir programlama dilini de ufaktan öğrenirsin. İlk öğrendiğin programlama dili zor/kolay olabilir, sınırları dar/geniş olabilir, önemli olan kabul görmüş ve öğrenme aşamasında senin yapabileceklerine cevap verebilecek bir dil olması. Sonrasında ihtiyacın olan dili öğrenmek, programlama mantığını öğrendikten sonra çok zor değil günümüzde.

Kitap olarak da algoritma konusunda(ingilizcen varsa): Introduction to Algorithms
  • osurdum  (19.02.15 13:13:10 ~ 13:14:18) 
ruby yahut python idealdir başlangıç için.


  • Yehova  (19.02.15 13:13:58) 
Mantığa bak benim en iyi yazılımcılarım makina mühendisi. Zaten bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümlerini kapatmak gerekiyor bence de. Yine tepem attı. Sürekli aynı mevzu. Biraz saygı duysalar şu işe her şey güzel olacak.

Gelelim sizin olayınıza. Başlayın visual basic veya vb.net'le. C#'da olabilir. Büyük ihtimal C# veya vb kullanıyorlardır kuzeninizin şirketinde.

p.s : işşiz kalan yazılımcı oluyor arkadaş.
  • bedbed  (19.02.15 13:16:04) 
bedbed az otur soluklan.

kuzenimin şirketi birtakım makinalara yazılım üretiyor. kimsenin kimseye saygısızlık ettiği yok. her iki branşta da bilgi sahibi birini istihdam etmesi sence de en mantıklısı değil mi? ben programlama öğreniyim piyasanın nmna koyim diye girişmiyorum işe. yarın obür gün plc'ydi zırttı vırttı iş yaparsak az bilgi sahibi oliyim istiyorum. ayrıca yüksek lisans yapıyorum o yüzden vaktim var.
  • KidLazer  (19.02.15 13:42:18) 
"@osurdum" ne dediyse harfiyen katiliyorum. Programlama önce "algoritma" ögrenmekle baslar. sonra "veri yapilari", "object oriented programming" ve "design patterns" ile devam eder. Bunlari ögrenmesi ilk basta eglenceli, matematik sevenler icin bulmaca cözmek kadar zevkli. Daha sonra uzmanlasmasi ise zordur. ögrendikten sonra, uzmanlasma asamasina gelmeden önce zaten bir sekilde bir dile giris yapmak gerekiyor.

Dil olarak C/C++ temelli dilleri tavsiye ederim. Bu dilin "object oriented" oldugundan emin olun, makina mühendisi olarak anlamaniz da zor olmayacak (cünkü fonksiyon temelli degil tam tersine objeleri ve objeye bagli fonksiyonlari el alir). Bu dillerden en önemli bazilari Java ve C#.

Dillerin popularite indexlerini de dikkate alabilirsiniz
www.tiobe.com
langpop.com
redmonk.com
spectrum.ieee.org

Visual basic ile baslamanizi tavsiye edemeyecem cünkü diger dillerden cok farkli klasmanda. O nedenle C veya C++ dillerini temel alan C# veya Java bilen bir kisi yine ayni dil ailesinden farkli dilleri daha rahat ögrenir. Bunun yanida Ruby ve Python da algortma ögrenmek icin güzel diller.
  • emrahday  (19.02.15 13:43:45) 
Algoritma mantığıyla.


  • Cursed Chico  (19.02.15 14:48:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.