[]

Tavuk çiftliği

Merhaba duyuru. Karlı bir gün İstanbul için. Hepimiz mobilden hayata devam ediyoruz :)

Babam yeni emekli oldu. Hayatını devam ettirmek için yine bir işe girme çabasında su sıralar. Ben de 30 yıldan sonra tekrar benzer bir işe girip cok az bir miktara çalışmasını oğlu olarak istemiyorum ama elimden de bir şey gelmiyor.

Duyuru; bugün eşim anlattı. Kayınpeder tavuk çiftliği kurmayı düşünüyormuş ama kayınvalide pek sıcak bakmıyormuş. Kendisi de ilçe tarımla görüşmüş. Devlet 2014'ten beri hibe veriyormuş. Anahtar teslim iş kuran firmalar biraz da arada birşeyleri fazla gösterip yüzde 70'e kadar hibe alabiliyorlarmış. Kısacası 100 bin tavuk için 10 bin dönüm yere ihtiyaç varmış ve 250-300 bin tl ile arsa hariç bu iş kurulabiliyormuş.

Çok güzel kârlardan söz etmiş kayınpeder. Bu iş için 2-3 sigortalı çalışana ihtiyaç oluyormuş. İşin başında da birinin olması işlerin yürümesi için şart demiş ilçe tarım müdürü. Babam işi denetleyen gidip gelebilecek birisi oldu artık. Bir meşgalesi yok. Bir miktarda ikramiyesi ve fazladan bir evi var.

Sizce bu işin üzerine gitmeli mi? Siz bu konu hakkında ne düşünürsünüz?

Size iyi eğlenceler dilerim. Biz kayan arabaları izliyoruz :)

 
tavuk çiftliğinden kastınız et tavukçuluğu mu, yumurta tavukçuluğu mu?


  • kibritsuyu  (18.02.15 12:59:33) 
vallahi canlı hayvan, hele ki tavuk zor iş. çok çok çok iyi araştırmadan riske girmeyin derim. bunun hastalığı var, iklimi var yani tavukları korumak kolay iş değil. hadi onu geçtim, ucunda insan sağlığı var. bana kalırsa riski (ve haliyle getirisi) daha düşük bir sektör arayın. sıfır tecrübe ile "iyi para varmış" diye girilecek iş değil zira.


  • orient blue  (18.02.15 13:40:33) 
Arkadaşım izmir'de büyük firmalara yem katkı ürünleri satıyor, bir kere ben de gittim onunla. İçeri girerken araçlar ilaçlı sudan geçiyor, ayakta galoşsuz dolaşılmıyor.

Tecrübeniz yoksa ucuza yem bulamazsınız, yem katkı bulamazsınız, ürünleri satacak adam bulamazsınız. Olası bir salgın durumunda tecrübeniz olmadığı için hayvanlar telef olur.

Özetle akı bokunu kapamaz, para mundar olur. Kağıt üstünde görünen giderlerin tamamını yazsın, %30 görünmeyen gider hesaplasın. Sonra maliyetini hesaplayıp toptan fiyatlarıyla kıyaslasın. "La ben yaparım nolacak" diye girilecek bir iş değil, dünya kadar batan adam var.
  • kimlanbu  (18.02.15 14:20:48) 
evet tavuk çiftliği çok karlı bir iş.
yalnız öyle gidip de kafanızdan tavuk çiftliği kurarsanız hayal kırıklığı yaşarsınız. tavuk çiftliği kurmak için mnce bir tavuk firmasıyla anlaşmanız (banvit, şenpiliç vs) gerekiyor.
çünkü tavuk çiftliği demek, piliç firmasının taşeronluğu demektir. yani siz bir firmayla anlaşırsınız, çiftliği kurarsınız, çiftlik size civciv verir, yem verir ve "al bunları büyüt 40 gün sonra senden tavuk olarak alacağım" der. yemini de ben vereceğim, bana teslim ettiğin her "canlı" tavuk içinde sana şu kadar ödeme yapacağım der. çiftliğin işleyişi bu şekildedir. sen bir firmayla anlaşmdan çiftlik kurarsan civcivi nereden alacaksın? hadi aldın diyelim tavuğu nereye satacaksın?
bu arada finansman kısmında da şöyle bişey söylim;
devlet sana hemen parayı vermez. inşaatı bitirirsin, bütün harcamalarının faturalarını toplarsın devlete götürürsün, bbu çiftlik bana bu kadara mal oldu dersin, devlet te sana 5-6 ay sonra ödeme yapar.
daha da fazla açıklardım ama zamanım yok. araştırırsan bulabilirsin.
  • etna  (18.02.15 14:22:31) 
tavuk çiftliği çok karlı bir iş, ancak işi kurallarına göre oynarsanız. öncelikle tavukçularla (banvit, erpiliç vs.) birlikte çalışırsanız hem yatırım öncesi hem de sonrasında büyük destek ve know-how veriyorlar, pilicin hazır alıcısı da olmuş oluyor böylelikle.

size şimdi mesaj yazıyorum, lütfen okuyunuz

not: mesajdan bir şeyler yazma nedenim bu işle uğraşan bir arkadaşımın iletişim bilgisini verecek olmamdır, evrenin sırrını açıklamayacam, merak edenlere duyrulur.
  • yemrem  (18.02.15 14:29:08) 
Omer abi seni hatirliyorum sen araba kiralama isine girmistin ben kazin ayagi oyle degil demistim yasadin gordun.iste tavukta boyle.

Kisaca bilgi aktarayim.oncelikle rakamlariniz yanlis.10000 donum yerin olsa zaten tavukla ugrasmazsin.ataturk havalimani kadar yerden bahsediyorsunuz.

100k tavugu 2-3 adamla mumkun degil idare edemezsin.anca kapiyi tutarlar,bu tavuk kardeslerimizi ordu gibi bolusturmen lazim.100 k tavuk birarada panikleyip havaya kalktiginda indiklerinde geriye 50k kalir zayiyi toplarken bi 10k daha olur.panik dedigimizde sabilerden birisinin araba kornasina basmasi.bunlari 500 lu 1000 li boluklere ayiracaksin.olabilecek alanlari sen tahmin et.sonra yer korunakli olacak.iceri bi gelincik girer sabaha kadar tozunu attirir ciftligin.kuluckalarin,damizliklarin,yemliklerin,civcivlerin.

Soyle olur ,keyifli olur.gidip bir ciftlik kiralasinlar.cok para degildir.hatta ben size bi tane veririm.hazir mevsimide geliyor gidip guzel cins yumurta tavugu,et tavugu,cins tavuklar,bildircin,bittabi horozlarini alsinlar.devleti hic kariatrmayin.o ayri bir tezgah.bosuna harcayacagin parayi alip devlete borclaniyorsun.odemeyecek olsan neyse ama siz odeyeceksiniz farkiniz bu.bu dediklerimi alsinlar 3-5 k hayvan o zaman 2-3 isci yeter.civciv cikarsinlar yumurta alsinlar,kesimi geleni gondersinler.super ugrastir.baksinlar oluyor mu olmuyor mu.ok dediklerinde ellerindeki para bu isi buyutmeye yeter.isi ogrenip buyuturler.bilmezsen gidip civicivi alirsin,o yumurta verene kadar 2 ay yemi verirsin,2 ay verdigin yemi tavuguda yumurtayida satsan odeyemezsin.yemi dokme almayla cuval alma arasindaki fark 2 kat.dokmeyide her yere dokemezsin silo lazim.

Fabrikanin malini alip konsinye bakma islerini anlatmama sanirim gerek yok.durum boyle.

Az evvel arabayla bir spinoer bir driftler yaptim aklin durur,geceyi bekliyorum yeniden cikmak icin.:)
  • cizgilipijama  (18.02.15 14:35:12) 
10bin donum mu arazi istiyormus. Turkiye'de 10bin donum araziye sahip kisi cok azdir.


  • zizounij  (18.02.15 20:29:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.