[]

ev satın almak

-Evin değeri diyelim ki 250 000 TL ama tapuda daha az harça ödemek için 50 000 TL gösterdin ..Alıcı ve satıcı boyle anlastığını tapu memuru önünde bunu böyle belirtti ..Bu sonra sıkıntı olur mu ?

-Diyelim ki evin bedeli 100 000 TL ama arkadasınız size evi bocra karsılık vermek istiyor tapu da bunu 10 000 TL ye sattım dedi o zaman ne olur ?

-X şahsı Y arkadasına kredi çıkmadığı için X şahsı arkadasına iyilik yapıp kendi adına evin kredisini çekti ve sonrasında ona nasıl devredebilir ? Diyelim ki X şahsı Y ye tapu harcından az ödemek için 1000 TL ye sattım diyebilir mi ?

 
sadece 1. soruya cevap vermek istiyorum: Tapuda kimse size kaça aldın kaça sattın diye sormuyor, evi aldığınız bölge için rayiç değerler var, o rayiç değerin altında zaten satış yapılamıyor, anladığım kadarıyla da hiç kimse de rayiç değerin üzerinde yani gerçekten sattığı rakamı söylemiyor.


  • delicevat  (18.02.15 08:17:27) 
tapuya gitmeden önce belediyeden rayiç değer alıyorsunuz zaten.

bu o evin belediyece belirlenen asgari değeridir, her belediyeye ve eve göre değişir.

delicevat'ın yanlışı var, tapuda başvuru yapınca mülkün kaça satıldığını soruyorlar. çünkü bu değer üzerinden harç çıkıyor.

özetle rayiç değerden daha düşük satış yapamazsınız, çektiğiniz krediden de düşük satış yapamazsınız.

aslında yaparsınız ama maliye tepenize biner ve ceza yersiniz, hiç kaçarı yok.

atıyorum evin rayici 80 bin TL, siz 100 bin kredi çektiniz. en az 100 bin tl göstermeniz lazım, ki doğru olan kredi miktarında biraz daha fazla göstermektir.

son sorunun ise daha kolay çözümü var, yanlış hatırlamıyorsam krediyi başkası çekip tapuyu başkası üzerine alabiliyor. en nihayetinde banka tapuya ipotek koyuyor ve borç ödenmezse hacz ediyor.

EK:

aldığınız mülkü 5 sene içinde satma ihtimaliniz var ise değerinde gösterip harcını yatırın.

çünkü atıyorum evi 250 bine aldınız aslında, ama rayici düşük 90 bin mesela. siz de tapuda az harç ödemek için 100 bin satış gösterdiniz diyelim, 4000 TL harç ödersiniz. (750 tl gibi de döner sermaye masrafınız olur, bu sabit bir rakam değere göre değişmiyor)

yani noldu? 250 bin tl gösterseydiniz 10 bin tl harç öderdiniz, 6 bin kardasınız di mi?

kazın ayağı öyle değil işte, mülkü 5 sene içinde başkasına satarsanız, ki o zamana kadar daha fazla değerlenecektir. ve bu satış değerinde yapılırsa aradaki farktan gelir vergisi ödersiniz.

bu da tabiri caiz ise kol gibi olabilir :)

tek kurtuluş yolu 5 sene içinde satarsanız, sizin aldığınız (tapuda yazan) fiyata yakın bir değerde kredi çekecek alıcı bulmak zorundasınız.
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (18.02.15 08:38:19 ~ 08:44:29) 
konut kredisini devredebilmeniz için X'in çektiği kredinin bir şekilde kapanması lazım. Üzerinde ipotek olan evi X kişisi istediği paraya satar satmasına da, mevcut borcunun kapanması lazım ipoteğin fek edilebilmesi için. sakın bir başkası için kredi çekmeyin.


  • orient blue  (18.02.15 08:45:21) 
eve gelip değerini tespit ediyorlar zaten. ayrıca düşük rayiç göstermenin babalar gibi cezası var. krediyi kim çekerse ev onun üzerine oluyor. evi daha ucuza alsan bile rayiç bedelini değerinden ödemek durumundasın.

ev krediyi çeken kişinin üzerine oluyor sadece. mesela biz en son 650 bin liraya bir ev aldık ve sadece 100-150 bini krediydi ama buna rağmen evin tamamı krediyi çeken kişi üzerine şu an (babam). banka da kredi karşılığında teminat olarak evi ipoteklediği için krediyi ödemeden devredemez kredi çeken kişi.

hangi taraf sizsiniz bilmiyorum ama kişiye kredi çıkmıyorsa kişinin o krediyi ödeyebileceği şaibelidir ya da daha önce düzensiz ödemesi vardır. açıkçası ben kardeşimin yerine bile kredi çekmem, teminat almadan kefil olmam.
  • kayranin kedisi  (18.02.15 09:23:04) 
  • merhum  (18.02.15 10:43:48) 
kredi çekilmiyorsa, evi en düşk rayiç bedelden gösterebilirsiniz.
işin içine kredi girdi mi, evin değeri kafadan 10000 tl artar zaten, ev sahibi daha çok vergi verecektir çünkü.

  • joe dalton  (18.02.15 10:51:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.