[]

kırmızı ışıkta 1. viteste beklemek vs boşta beklemek

ilk başlarda 1'de ve debriyaja tam basılı olarak beklemek baskı balatanın ömründen yer diye hep boşa atıyordum, sonra yılların şoförü eniştemin arabasındayken fark ettim o da 1'de duruyordu kırmızıda. sordum işte zararlı değil mi diye, yok dedi bir şey olmaz.

ondan beri 1. viteste bekliyorum yeşilin yanmasını. çünkü kalkışlarda zaten kağnı gibi hareket ettiğim için süreyi uzatmayayım diyorum. tabi süreli olan lambalarda boşa atıyorum, 5-6 saniye kala atıyorum 1'e. arabaya zarar verir mi bu 1. viteste debriyaja tam basılı halde bekleme olayı?


 
boşta bekle sen, yersin balatayı. ama yokuş aşağı boşta inme sakın.


  • prompter  (16.02.15 17:11:33) 
ben de hep boşta bekliyordum. yeni arabamda da start stop olduğu için zaten boşta bekliyorum ki araba dursun. tam emin olmamakla birlikte viteste beklemek iyi değil diye biliyorum


  • sta  (16.02.15 17:16:13) 
ilk sıradaysam 1 de, değilsem boşta beklerim.


  • screamshot  (16.02.15 17:17:25) 
İlk kullandığım dönemlerde bende hızlı kalkmak için 1. viteste bekliyordum ama baskı balata olayından dolayı ve o döneme göre daha seri olduğum için artık boşta bekliyorum ve diğer yöndeki ışıkları veya öndeki (bir veya birkaç öndeki) araçların stop lambalarını takip ediyorum..


  • EkimBebesi  (16.02.15 17:25:38) 
bildiğim kadarıyla sistem şöyle.

debriyaj balatası her iki yüzünde de balata malzemesi olan bir disk. araç ilerlerken bu diskin bir yüzü motorla, bir yüzü şanzımanla temas halinde.

debriyaj pedalı basılı iken bu diskin motorla temas eden yüzü motorla temas ediyor ve motor çalışırken sürekli döndüğü için motorla birlikte dönüyor. sıyıra sıyıra dönmüyor. aynen yolda ilerler gibi laps diye yapışık vaziyette dönüyor. ama öteki yüzü vites kutusu ile temas etmediği için araç ilerlemiyor.

debriyaj basılı değilken ise debriyaj balatasının şanzıman tarafındaki yüzü şanzımanla temas ediyor. ama pedala basılı olmadığı için dönen motor ile herhangi bir teması yok, dönmüyor, öylece duruyor.

debriyaja bastınız. balata motor tarafına geçti, oraya tutunarak hareketi aldı. ayağınızı debriyajdan yavaş yavaş çekerken balatanın şanzıman tarafındaki tarafı da yavaş yavaş değip sevişmeye başlıyor. tam çektiğinizde ise balatanın her iki yüzü de motorla ve şanzımanla temas ederek motor hareketinin tümünü şanzımana aktarıyor.

balatayı asıl aşındıran sevişme aşaması. yanı ne tam basılı, ne tam çekili olduğu kısım. çünkü bir taraf tam dönerken öteki taraf baskı az olduğu için azar azar dönüyor. sürtünüyor.

araba dururken viteste debriyaja basılı tutmak, araba giderken aşındığından daha fazla aşındırmaz. ama boşta beklerken debriyaj balatası zaten herhangi bir faaliyette olmadığı için debriyaja basılı tutma ile kıyaslandığında aşınmaz.
  • kibritsuyu  (16.02.15 17:35:56) 
vitesde beklemek bence hatalı bir davranış,debriyaj her ne olursa olsun aşınır bekleme durumunda + olarak ayak debriyaj dayken dikkatinizin dağıldığı bir anda ayağınızı bilinçsizce çekersen debriyajdan araba fırlar ve birini altına alabilir.


  • jamswety  (16.02.15 17:44:08) 
alışana kadar viteste bekle. aşınsa bile niye düşünüyorsun ki? sarf malzemesi baskı balata. araç kullanıldığı sürece aşınacak. 100.000 gitmez, 90.000 gider. alışana kadar bu farkı göze al. alışınca bi süre sonra 'la niye ağrıtıyom ayağımı' der boşa atar etrafı kesersin. şimdilik nasıl rahatsan öyle kullan. sarf malzemelerinden kaçınma.


  • icim urperiyor  (16.02.15 17:52:44) 
kıbrıtsuyu net ıfade etmıs.


  • bryan fury  (16.02.15 18:22:16) 
meslek lisesinden mezun olalı 25 sene oluyor değişmediyse ya da ben unutmadıysam çalışma mantığı şu şekilde oluyor.

baskı balata vitese bağlı bir mil (prizdirekt) üzerinde durur. pedala basmadığınızda motordaki volan denen metal diske oturup aktarımı sağlar. pedala bastığınızda ise volandan ayrılır neticede hiçbir yüzeye temas etmez.
www.youtube.com
2:10'dan itibaren izleyin.
  • lazpalle  (16.02.15 18:22:50 ~ 18:26:21) 
her zaman bosta bekle bence. balatayi yemekten ziyade, o an onunden yaya gecebilir ya da ayagini bir sekilde debriyajdan cekersen kontrolsuz sekilde one firlar. can yakmak yerine bosu tercih et.


  • exlibris  (16.02.15 18:37:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.