[]

yunanca bilenlere gramer sorusu

kelime sonunda ς / sigma harfi bazen yazılıyor bazen siliniyor. bunun kuralı nedir? neden düşüyor bu harf.

Mesela bazen Κώστας yazılmış bazen de Κώστα. Bu basit olayı bana anlatana 10 puan


 
birisine seslenirken düşüyordur belki. emin değilim sadece tahmin


  • burya  (16.02.15 12:42:29) 
@burya sadece seslenme değil sanırsam zira şöyle bir örnek vereyim:

Yunanistan yeni maliye bakanının soyadı "Βαρουφάκης"
Ama mesela şöyle bir haber başlığı verilmiş "Δύσκολη αναμέτρηση για τον Βαρουφάκη"
goo.gl

Burada sondaki sigma harfi niye düşüyor anlayamadım.

edit: yine aynı haber içinde iki farklı paragrafta adamın soyadının sondaki sigma harfi düşmüş diğerinde düşmemiş:

"Δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει ότι κατά τις συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που οδηγεί σε μία δύσκολη αναμέτρηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους ομολόγους του σήμερα το βράδυ.

«Πρόσωπα που μετείχαν στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, και είχαν ως στόχο να ορίσουν και να συγκρίνουν τις θέσεις των δύο πλευρών, δήλωσαν ότι η Αθήνα ήγειρε πολύ περισσότερες αντιρρήσεις στους όρους του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης από το 30%, στο οποίο είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βαρουφάκης» σημειώνουν οι FT, προσθέτοντας:"
  • razvan rat  (16.02.15 12:45:33 ~ 12:49:58) 
hocam cevab veremeyeceğim ama bildiğim kadarıyla freekara yunanca biliyor. buna cevap verecek kadar biliyor mudur bilmem ama biliyor yani yunanca. ona sor istersen. zamanında bana yunan elleriyle ilgili başka bir konuda çok yardımcı olmuştu sağolsun, pırıl pırıl bir adamdır.


  • der meister  (16.02.15 12:46:55) 
για τον Βαρουφάκη yazıyor ya..
burada accusative yani ismin i hali var. o yüzden düşmüş olmalı.

  • burya  (16.02.15 12:56:06) 
Güncelleyeyim


  • razvan rat  (16.02.15 19:05:50) 
yunanca'da vokatif denen bir sey var. yani birisine seslenirken bunu kullanirsin. o zaman sondaki sigma harfini düsürürüz, genelde maskülen isimler olur bunlar.

κώστας -> κώστα!
γιαννις -> γιαννι!

ayni sekilde de mesela "beyefendi" anlamina gelen
κυρια -> κυριε!
  • scandiacus  (16.02.15 22:43:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.