[]

Ailevi durumlar, durumumuz yoktu diyecekler okumasın uzun çünkü

Merhaba,

Benim bir adet 96'lı kardeşim var. Göz göre göre serseri ve berbat karakterli bir insan oluyor. Şimdi size 3 olay anlatacağım ve fikir soracağım.

Olay 1:

Henüz 17 yaşında, doğumgünü sebebiyle David Guetta konserine gitmek istediğini söyledi. Baktık çok istiyor annem babam uçak biletlerini ve oteli ayarladı, ben bilet aldım ve kendi elimle esenboğa havaalanına bıraktım. Aynı gece, daha ben uyuyalı 1 saat olmuşken saat 1 gibi karakoldayım diye aradı. Doğal olarak şok oldum, kız meselesi falan herhalde diye düşündüm ama yüksek miktarda uyuşturucuyla yakalandığını öğrenerek bir şok daha yaşadım. Mecburen olayı annemin yüreğine indirmemeye çalışarak anlatarak, arabayla apar topar İstanbul'a gittim onu da alıp. Narkotik, çocuk büro, adliye, vs derken çıkardık getirdik Ankara'ya. Anneme yol boyunca olayı anlayalım dinleyelim haksızsa sakın bağrına basma biraz soğuk dur dememe rağmen adliyeden çıkarır çıkarmaz sanki 20 sene hapisten çıkan oğlu çıkmış gibi hemen koşarak sarıldı etti. Daha sonrasında da bu olay hiç yaşanmamış gibi davrandılar (Babam Kıbrıs'taydı ve en yakın uçak sabah olduğu için ona sonra haber verdik, o da bir şey yapmadı). Sonrasında annem odasında esrar bulmasına rağmen bitki çayı olduğuna inanmayı tercih etti ve hiçbir şey yapmadı. Alkol zaten gırla gidiyor, hemen hemen her gece mekanlara gitmeler, sabaha karşı eve gelmeler, henüz ehliyet almadan annemin ya da babamın arabasını almalar, izin vermezlerse saçma sapan tavırlar. Bu sırada okuduğu liseden kibarca atıldı ve başka bir liseye geçirdik. Orada da okula gitmek hamallık diyerek kaydını sildirdi ve ite kaka açık liseyi bitirdi. Bu arada her sene dershanelere, özel derslere binlerce lira harcandı ama doğru düzgün dershaneye gitmedi. O sırada ben Bilkent grafikte asistandım, o da kolay gördü herhalde; "ben matematik falan yapmak istemiyorum, Bilkent grafik istiyorum" dedi, çizim kursu bulduk ama doğru düzgün gitmedi. En baştan hiçbir şekilde kendi kardeşim diye kayırmayacağımı söylemiş olduğum ve etik bulmadığım için değerlendirme komisyonunda olmama rağmen alınması için bir şey yapmadım çünkü çok daha iyi çizen insanlar varken kimsenin hakkını yemek istemedim. Aynı gün Gazi Görsel İletişim bölümünün başvurusunun son günüydü, aradım Bilkent olmayacak evraklarını hazırla Gazi'ye başvuralım diye (Gazi'de de hem çalışıyorum hem yüksek lisans yapıyordum, benimle gider gelirsin seneye de istersen Bilkent'in sınavına tekrar girersin derslerini saydırırız dedim ama Gazi'de ortam yok Bilkent olmazsa gitmem deyince zorla yazdıramayacağım için 1 sene yandı).

Olay 2:

Annemin arabasıyla gecenin bir yarısı kaza yaptı. Bize haber vermedi ve polis çağırıp tutanak tutturmadığı ve habersiz şekilde arabayı çektirdiği için kasko sıkıntı çıkardı. Airbagler falan açılmış zaten, aracı neredeyse pert olarak satacağız. Tabii ki annem ve babam bu olay karşısında da seslerini bile yükseltmedi. Sadece araba yapılana kadar araba yok sana dediler. Ben de kendi aracımı hiçbir zaman başka birine vermediğim ve vermeyeceğim için net bir şekilde kasko bile yaptırmadığımı, kendimden başka kimsenin sürüşüne güvenmediğimi ve hasarsız aracımı sene sonunda hasarsız şekilde satmak istediğimi söyledim ve tamam dedi. Arabamın anahtarı hep çantamda olur ve çantamı da yanımda bulundururum gece, ancak kendisi yedek anahtarımı bulup geceleri arabamı kaçırmaya başlamış. Bunu da tez danışmanım arabamda viski şişesi bulduğu zaman anlayabildim. Yani hem benden habersiz arabamı alıyor hem alkollü araba kullanıyor. Hayır arabayı, kardeşimi falan geçtim birine çarpsa vebalini nasıl ödeyeceğiz? Viski şişesi sonrası kendisine sordum arabamı benden habersiz aldın mı yakın zamanda diye. Yalan söylerken kılı bile kıpırdamadı, viski şişesini önüne atınca bir gece aldım uzatma falan dedi. Bunun üzerine kendi evimde kendi arabamın anahtarını kasaya saklamak zorunda kaldım. Cüzdanımdan para çaldığından şüphelendiğim için bankadan para çekmiyorum, maksimum 50 lirayla geziyorum ama açık açık çalıyorsun diye itham edip rencide etmek istemiyorum. Kendime küçük hediyeler almak için her günün sonunda cüzdanımdaki 1 liraları kumbaraya atardım, kumbara şu an bomboş. Annemden babamdan zaten harçlık alıyor, üzerine babam her hafta Kıbrıs'tan istediği içkiyi getiriyor satacağım diye üsteliyor olduğu için ama hala bir para versen üzerini getirmiyor, böyle şeyler yapıyor, satılabilir bir şey bulsa hemen satıp parasını yiyor. İlerde anneme babama şiddet uygulamasından ve zorla paralarını almasından, malı mülkü sattırıp yemesinden ya da anneme babama zarar vermesinden endişe ediyorum çünkü para vermezlerse çılgına dönüyor.

Olay 3:

Babam Kıbrıs'a gittiği için Türkiye'deki arabasını sattı ve evde sadece annemin ve benim arabamız var. Dün de annemle babam annemin arabasıyla dışarıdaydı, bana geldi rica etti sevgililer gününde kız arkadaşımı yemeğe götürmek istiyorum. Sen de evdesin nasılsa, arabanı alsam olur mu diye. Çok üsteleyince "Babamı ara, herhangi bir kaza ya da hasar durumunda zararımı karşılama teminatı veriyorsa vereyim" dedim. Babam evet deyince verdim. Evden çıkmadan bir şişe de Absinth alıp çıktı, ben de alkollü kullanma sakın o ne diye sorunca hediye dedi ve gitti. Bugün çalışmak için arabadan kitaplarımı alayım dedim ve dışarıda arabam yok, kardeşim de evde yok. Annem arkadaşlarında kalacağını söylemişti, kahvaltı yapıp geleceklermiş deyince rahatsız etmek istemedim. Saat 14.00'e kadar bekledim ve mesaj yazdım, çalışmam lazım arabayı getirir misin diye. Yazdığı mesaj aynen şu: "Dün önüme araba çat diye çıktı bahçelide bende ona vurmamak için kaldırıma çıktım lastik patladı falan adamın suçu tamamen bişey yok arabada merak etme, yaptırıyorum şimdi arabayı (hani arabada bir şey yoktu?), müsait olunca arıcam (tabii ki aramadı) çok özür dilerim kaza kaza dedin geldi buldu :( (hala kendinde kabahat yok paşamın)", ben de sinirle hiçbir şeyi haketmiyorsun, ben sadece bu kadar söylüyorum yazdım. Şu an arabanın akıbeti ne bilmiyorum, anneme söyle de fotoğrafını çekip yollasın dedim ama yollamadı ve ben yurtdışına gideceğim için bu arabayı satacaktım yaza, her ay eşek gibi kredi ödüyorum, günde 100 km yol yapıyorum iş ev arası ve daha arabada 1 tane park çiziği bile yoktu.

Bu çocuk bu saatten sonra adam olur mu? Ne yapabilirim kendi adıma? Cidden annem babam yaşlanınca onlara fiziksel şiddet uygulamasından ya da bir şekilde bizden mal kaçırmasından endişe ediyorum. Ya da ömür boyu diğer kardeşime ve bana yük olmasından (Diğer kardeşim İngiltere'de, o yüzden hiç bahsi geçmedi). Bu kadarını okuduysanız teşekkür ederim, cidden sinirden elim ayağım titredi. Ne yapacağımı bilmiyorum.

 
öncelikle çok sıkıntılı bir durum, geçmiş olsun diyerek başlayayım. tam da yaşları, şu an yapılacak yanlış bir şey tamamen ters tepebilir fakat anne ve babanızın tutumu çok yanlış. naçizane önerim önce özellikle annenize aynı burada yazdığınız gibi durumu anlatmanız, hatta duyuruyu cevaplarıyla birlikte direk okutun. anladığım kadarıyla maddi rahatlık onun böyle istediği gibi at koşturmasına sebep oluyor. harçlığını tamamen kesin ve sürekli gözünüzün önünde, elinizin altında olacağı, ne öldüren ne onduran bir işe sokun. gerekirse 300 500 liraya ona bir ev tutun, evi ayırın tamamen. bir iki ay kirasına gıdasına abartmamak koşulu ile yardımcı olduktan sonra tamamen kendi haline bırakın, ama dediğim gibi bir şekilde elinizin altında olsun. göreceksiniz üç beş ay sonra ''ya ben bi bok yedim'' diye çıkıp gelecektir. 17 18 yaş çok ufak. bu kadar azgınlık hayra alamet değil. anne babanızın tavırlarını acilen değiştirmesi gerek. tekrar geçmiş olsun


  • hailtothethief  (15.02.15 15:34:23) 
kusura bakma da bu tamamen anne ve babanin hatasi; onlar tavirlarini duzeltmedikleri surece bu cocugun duzelmesi pek mumkun gozukmuyor. kardesinle ayni yasta benim de erkek kardesim var, inan bazi durumlarda benden bile olgun. bunun sebebi de annemin ona karsi olan tutumu. 18 yasindaki cocuga verilen taviz biraz fazla bence. biraz sorumluluk almasini, kendisini bilmesini, olgunlasmasi gerektigini acik acik soyleyin annenize.

dedigim gibi anne baba duzelmedikce sen bir sey yapamazsin; en fazla ilerde iletisimini kesersin ki boyle bir durumda da annenin, babanin ahlanmaya vahlanmaya haklari olur mu bilemiyorum.
  • fraise  (15.02.15 15:36:13 ~ 15:37:11) 
yuşturucu yüzünden tutuklandıktan sonra bile aileniz bi'şey demiyorsa sizin yapacak biseyiniz yok. Kusura bakmayın ama ses etmedikleri surece kardesinizle ne kadar ugrassalar az. Siz kendinizi kurtarın. O çocuk bu hali ile sizin sorumluluğunuzda değil.


  • elorelia  (15.02.15 15:39:13) 
Anne baba otoritesi hak getire, aşırı şımartılmış otoriteyi sağlamanız artık zor sağlasanız dahi takmayacağı kesin temelde siz bu çocuğa güzel insan olmayı öğrettiyseniz kendi doğru yolu bulabilir diye ümit ediyorum


  • gündüz m  (15.02.15 15:43:57) 
bu çocuğu bu yaşına kadar bu hale getirmek tamamen anne babanızın suçu. yani ağır kelimeler kullanmak istemiyorum ama, benim de tam olarak bu şekilde yetiştirilmiş bir kuzenim var, bir adım geriden bakınca tamamen anne babanın suçu olduğu daha net görülüyor. kardeşiniz eve gelince açık açık kendisinin karaktersiz, hırsız ve yalancı olduğunu, kendisiyle bütün bağlarınızı kopardığınızı, bir daha eşyalarınızı alması, kullanması halinde suç duyurusunda bulunacağınızı ve bu şekilde yaşamaya devam ederse zaten bir kaç sene içinde hayatının geri kalanını gerçirmek üzre cezaevine gideceğini söyleyin. bu dediğinizi de uygulayın, ailenizden ayrı bir evde yaşama şansınız varsa, kardeşinizle aynı evde yaşamayın, aradığında da uzaktan tanıdık gibi davranın. zira kimse burnunu sürtmemiş. ailenizle de konuşun, bu çocuğa para ve olanak sağladıkça adım adım çocuğu hapise ve uyuşturucu bağımlılığına itiyorsunuz. bir anne baba çocuğuna bu kötülüğü yapmamalı, bu şekilde okumayacak meslek edinmeyecek, araba ile birinin çocuğunu ezip hapse girecek ve ya yarın öbür gün, uyuşturucu satıcılığından gelip sizinle birlikte yaşadığı eve baskın yapılacak, öyle hapse girecek. gözünüzün önünde çocuğunuzun böyle bir hayata yürümesine destek oluyorsunuz.


  • alice practice  (15.02.15 15:44:42) 
o öyle itlik serserilik yaparken siz niye kıt kanaat geçinmeye çalışıyorsunuz. aldırın babanıza arabayı. çeşitli harcamalarınıza da destek olsunlar. yaşları bilmiyorum ama babanlar çok yaşlanmadan da güzel bir mal bölüşümü olayı hazırlasın bu çocuk çok bela olur başınıza daha. benim sülalede de vardı böyle tipler.


  • tescillimarka  (15.02.15 15:46:48) 
anne-baba çok şımartmış. çocuk 17 yaşında, babasında alkol istiyor, babası da kıbrıstan istediğini getiriyor, çok ilginç bana göre.

uyuşturucu olayı tamamen felaket, açıklanacak yanı yok.

sizin arabanızı resmen çalmış, ki buna da hırsızlık denir.

3. olayda sizin de duruma pasif kaldığınız sonucunu çıkardım.

yani bence, sizin bilmediğiniz neler neler vardır onda. bu saatten sonra düzeleceğini düşünmüyorum ben açıkçası. aile de salmış durumda görünüyor. o gence yapacağınız en büyük iyilik ileride başkalarının canına, malına zarar vermesini engelleyebilecek tedbirler almak olacaktır...
  • nucleon  (15.02.15 15:52:26) 
kayra çok sıkıntılı bir durum ama böyle şımartılmış erkelerle dolu bir ailede yetiştim..lanet olsun diyesim geliyor çoğu kez. onlar borç yaptı kızlar ödedi, onlar çalışmadı kiraları kızlar karşıladı. siz sosyo-ekonomik olarak biraz daha yukarıda duruyorsunuz ama yine de olayın temeli benzer.
ve 2 kuzenim maalesef sonunda biri alkollü şekilde, öbürü kavgaya karışıp adam öldürmekten içeri girdi.
girdi bu sefer yine seferberlik, avukat tutulacak, içeride bakılacak.
çıktılar iş yok, okudukları okullar dandik dandik bölümler
dertleri bitmiyor..vallahi bitmiyor ben 1 değil 3 değil kaç vaka gördümse hepsi it kopuk oldu başımıza bela. bir de tafralar, bir de kendine toz kondurmamalar sanırsın alemin en mert delikanlısı...üstelik kızlar da bu arıza adamları mı seviyor anlamadım etraflarında her daim bi sürü de hatun.
bi temiz dövecek bir büyüğü -şimdi hümanist arkadaşlar gelip beni taşlayacak iyi biliyorum--ekmeğini suyunu keseceksiniz (ama bunu çok katı yapacaksınız) seve seve öğrenmiyorsa, sike sike öğrenecek bunun başka yolu yok.
  • niye ama  (15.02.15 15:57:38) 
simdi ailevi meseleler olunca biraz da hassas ama madem sormussunuz, yazalim:
oncelikle allah islah etsin. biz allah kimseyi evladiyla imtihan etmesin diye dua ederiz. can parcasidir. birsey yapilamaz.
anladigim kadariyla maddi durum iyi. en azindan ortalama ustu. sorunun kaynaklarindan biri bu. bir digeri de sizin, anne babanizin tutumu. uyusturucu orneginden hareket edersek, eger 18 in uzerinde olsa kardesiniz epeyce hapiste yatardi. buyuk bir suc neredeyse tum devlet kanunlarina gore. buna karsi ikaz bile edilmemis kardesiniz. bundan ala cesaret/ tesvik olmaz. bir an evvel mevcut arkadas ortamindan (belli ki kendisini bozan etmenlerden biri de bu) uzaklastirilip bir is/okul gibi mesgale edinmeli. yasi artik o kadar da genc degil. baska turlu zor gorunuyor. kolayliklar dilerim.
  • manimani  (15.02.15 16:02:55) 
umarım başına daha büyük bir bela gelmeden düzene girer hayatı. böyle devam ederse bir yerde patlayacağı aşikar. ya birinin canını yakar ya da kardeşinin canı yanar.

o yaşlarda biz de haşarıydık ama bu kadar maddi imkanımız yoktu tabi.
  • cannibal corpse  (15.02.15 16:09:34) 
Şimdi eve geldi. Alkollüymüş tabii ki kazayı yaptığında. Bir de benlik bir şey yok diyor. Üzerine anneme bağırdı çağırdı odasına çıktı. Parasız bırakmayı, gerekirse eve kapatmayı, vs daha önce teklif ettim bizimkilere ama daha yeni geçen hafta iphone 6 almışlar, 5'i vardı elinde, onu da satıp parasını yemiş. Harçlık desen bizden çok harcıyor. Annemi babamı falan zaten kaale almıyor. Üzerine bir de kendini haklı görüyor. Atsan atılmaz satsan satılmaz. Rezil etti haftasonumu.


  • kayranin kedisi  (15.02.15 16:33:34) 
aile olarak birlikte davranmanız çok önemli bence, tek başınıza hnagi yolu denerseniz deneyin, ister tamamen bağınızı koparın ister huyuna gitmeye ve yakın davranmaya başlayın bu saatten sonra sizi dinlemeyecektir, aileniz iyilik yaptığını, düzeleceğini düşünüyordur ama çok acayip şeyler anlattıklarınız, sınırı olmayan biri gibi geldi kardeşiniz, anne ve babanızı karşınıza alıp konuşmayı deneyin bence, ve de 1-2 tane kötü örnek verin ve gözlerini korkutun, yarın öbür gün belki farklı bir uyuşturucu deneyecek ve çok daha kötü şeyler olacak. geçmiş olsun


  • bcdhms  (15.02.15 17:11:16) 
Oha ben ne kadar iyi evlatmışım lan dedirtti anlattıkların, ehliyetim olmasına rağmen evdeki 3 arabanın 1 ini bile alamadım izin vermedikleri için çok fazla tolerans göstermiş aileniz bu saatden sonra değişmek zordur bence kendim için söylüyorum aynı yaştayım kardeşinle, kendi kardeşim böyle şeyler yapsa ben o kadar nazik olamazdım


  • topraam  (15.02.15 17:42:01) 
Ailenin tutumunun yanlışlığı burada dile getirmiş ama 17 yaşından sonra "Birdenbire biz her şeyi kestik" ile olacağını sanmıyorum. Çünkü kardeşiniz araba kullanıyor, bir sene sonra reşit olacak ve aileden alamadığı parayı uyuşturucu satarak ve daha sonrasında da kimbilir ne yaparak kazanacak. O zaman daha beter zıvanadan çıkacak. Başı sıkışmadığı sürece evi aramayacak. Ya da ailenizden zor kullanarak para isteyecek. Bu şekilde iflah olabileceğine inanmıyorum.

Babanız Kıbrıs'ta ise annenizi bir psikoloğa yönlendirebilirsiniz öncelikle. Ya da bu tür durumlarda kimler profesyonel oluyorsa onlara. Dolayısıyla önce o çocuğa nasıl davranacağını, bu yaştan sonra nasıl yavaş yavaş eğiteceğini öğrenecek. Bir yol bulunursa buradan bulunabilir. Bugünden yarına ya da birkaç seneye çözüm ummamak gerek ama ilerisi için ailenizin bir yerden başlaması gerekiyor ondan önce.
  • aychovsky  (15.02.15 17:46:30) 
Konuyu diğer kardeşinize de açıp ne yapabileceğinizi sormakla başlayın. Hani belki küçük kardeşiniz üzerinde etkisi vardır, bilmiyorum.

Sonra da kardeşinizin dışarıda olduğu bir zaman, ailenizle konuşun ve işin artık başka insanlara zarar verme boyutuna geçtiğini söyleyin. Yani ailesine olan saygısını yitirmiş, alkol ve uyuşturucu kullanan bir çocuk gerçekten büyük problem. Askere gittiğinde (ki herhalde bu yıl da kazanamazsa gidiyor) aklı başına biraz olsun gelir. Şu dönemde de yapılacak şey bence ailenizi bilinçlendirmek ve çocuğun maddi imkanlarını kısıtlamak, mümkünse bağımlılıklarından kurtulması için bir merkeze yatırmak. Bu merkezlerden de nasıl davranmanız gerektiği konusunda bilgi alabilirsiniz.

Acil eylem planını devreye sokun, çünkü cidden tünelin sonunda bir ışık görünmüyor.
  • pozzecco  (15.02.15 17:47:21) 
siz abla olarak ne yapabilirsiniz bilmiyorum ama anne ve babanınz bu kadar yüz vermemeli bence. anlattıklarınız bayaa filmlerde olan olaylar yahu. şımarık erkek kardeş, ona her şeyi her şeye rağmen veren anne ve baba.
çözüm önerilerim:
1) alkolü bir şekilde bırakması lazım. sağlıklı hareket etmesine engel.
2) çok fazla para sarf ettirmemeniz lazım. ben istediğimi yaparım algısı oluşmuş.
3) böyle olmasının sebebini araştırın. belki derinlerde bişiler vardır.
4) alkollü araç kullanması çok tehlikeli. yahu kendisini bırakın, başkasına zarar verir ya. alkollu araç ne demek!

ama sonuç olarak bir şeylerin değişmesini istiyorsanız bunun yolu tatlı dil ve güler yüz.
bu yaşta bir adamın hiçbir davranışını bağırarak, çağırarak değiştiremezsiniz. hatta ters teper ergenlerde bu bağırma, çağırma, yasaklama olayları. sabırlı olan ve tatlı dili güleryüzü ihmal etmeyin.
  • aklimdakisorular  (15.02.15 17:53:11) 
acemi'nin ilk cevabı beni çk güldürdü.

kardeşinizi bir psikiyatr a ya da bir psikoloğa götürün öncelikle.

ayrıca, alkollü bir şekilde birine çarpıp, o kişiyi öldürebilir. keza kendi de zarar görebilir. bu çok ciddi risk taşıyan bir durum...

son not: "her şeyin fazlası zarar."
  • mza  (15.02.15 17:58:09) 
Bilmiyorum ne kadar haddime ama yukarıdaki cevaplardan da biraz cesaret alarak, anne babanızı suçlu bulduğumu yazmak istiyorum. Yarın öbür gün bu çocuk yanlışlıkla da olsa birini öldürecek, yaralayacak, ya da hepsini geçtim tek bir çocuğa 'kötü arkadaş çevresi' olup uyuşturucuya başlatacak olsa bile, bunun vebali anne babanızın üzerine olacak. Siz bunları düşünüp üzülürken, o yaşta ve o sorumlulukta insanların böyle şeyleri düşünmüyor olması çok üzücü. Kesinlikle anne babanıza bu konuda sizin yol göstermeniz ve üçünüzün oturup bir çözüm planlaması gerekiyor.

Ve yukarıda biri daha demiş. Ne yazık ki ailem kardeşinizin yaşlanmış versiyonlarıyla dolu. Olaya şimdi müdahale edilmezse, gerçekten üzülerek söylüyorum ki anne babanız oldukça kötü bir yaşlılık geçirecekler ve siz de bir yandan anne babanız için üzülüp bir şeyler yapmaya çalışırken, bir yandan hakkınız yenecek. Tek kuruş miras da alamayacaksınız. Çünkü vakit geldiğinde ya hepsi yenmiş olacak, ya da bir sürü dolandırıcılıkla olan da elinizden alınacak. Benim ailemdekilerin de sorumlusu anne-babalardı ama son yıllarını kötü yaşasalar da gittiler, hep kardeşler çekti. Dilerim ki aynısı sizin de başınıza gelmez. Kimin açısından bakarsan bak, çok kötü bir durumla karşı karşıyasınız. Umarım bir an önce çözüm bulabilirsiniz.
  • equine  (15.02.15 18:01:28) 
Psikolog veya bu tarz olaylarda tecrübesi olan profesyonellerden yardım almakta fayda var.


  • maxim gorki  (15.02.15 18:20:28) 
kardeşin psikopat falan olabilir.


  • namus ninjası  (15.02.15 18:33:08) 
Tek yol hapis. Cok degil 3-5 aylik yatacagi bir cezasini ispikleyip iceri tiktirin.


  • rayde  (15.02.15 18:54:32) 
Allah sabır versin. Anne babanın bu tavrı olduktan sonra ne yapsan boş.
şöyle 6-7 aylık bir cezaevi macerası olsa aklı başına gelir.

  • gotic  (15.02.15 19:11:40) 
olay çok ayrıntılı hepsine hakim olup da hakkıyla cevap verebileceğimi sanmıyorum. kusura bakmayın.

ancak dikkatimi çeken kardeşinizin sizin kumbaranızdan, cüzdanınızdan ve daha kim bilir bilmediğiniz nerelerden para çalması, eski telefonunu satması. bu uyuşturucu ya da kumar alışkanlığını gösterebilir. yani bu davranışların hiç biri normal değil.

ailenizin bir profesyonele danışarak ciddi bir müdahalede bulunması gerekiyor. yoksa bunun önünü alamazsınız. aşırı derecede bir şımarıklık oluşmuş durumda.
  • mea maxima culpa  (15.02.15 20:50:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.