[]

Hukuksal soru

tam bilmiyorum da, sağda solda duyduklarım doğruysa eğer diye soruyorum:

uyuşturucu, alkol vb. maddeler etkisi altındayken işlenen suçlarda indirim falan mı oluyor? şimdi şu özgecan'ın katili için "uyuşturucu hikayeleri dolaşmaya başladı, ordan da indirim alır" muhabbeti dönüyor da.

gerçek mi bu amk?
uyuşturucu veya alkol etkisi altındayken suç işlemenin cezası kat kat fazla olmalıyken indirim mi veriliyor cidden?

 
Hukukçu değilim ama sanırım madde etkisi altında işlenen suçlar "soğukkanlılık teorisi" çerçevesinde ele alınmıyor.


  • pardonan  (15.02.15 14:45:06) 
ben ömrüm hayatım boyunca bu kadar aptalca bir kanun bir karar bişi duymadım.

adalet gerçekten hiç adil değil amk.
  • kamera motor  (15.02.15 14:48:57) 
madde bağımlılarının çoğu daha kolay suç iişleyebilmek için madde kullanıyorken, bunu hafifletici sebep saymak :)

adalet dediğiniz şeyin amk :)
  • kamera motor  (15.02.15 14:49:43) 
hukukcular daha iyi bilir ama
mesela bir cinayeti uzun uzun planlayıp - hazırlanıp işlemekle,
aniden gelişen bir şekilde işlemek arasında fark var. planladığın zaman daha çok ceza alıyorsun.
uyuşturucu vb. etkisinde işlediğin zaman, planlı cinayet olmuyor. böyle bir fark var sanırım. yani indirim yok ama ağırlaştırmama olabilir.
  • titiraprap  (15.02.15 14:54:47 ~ 14:56:01) 
kendi isteği ile aldığı uyusturucunun etkisiyle islenen suçta ceza indirimi olmaz.

yedigine içtiğine ilaç/uyuşturucu konup suça teşvik edilirse o zaman durum değişir.
  • arma aski  (15.02.15 14:57:20) 
indirim olur. ama böyle bir suçta değil. mesela alkol etkisindeyken yapılan eylem genelde taksirle işlenir. ama burada direk kişiye yönelik bir suç var.


  • hzben  (15.02.15 16:48:35) 
kişinin bilmediği yere susması, en iyi ihtimalle "fav'a atıp beklemesi" iyidir. kişileri yanlış yönlendirmemiş de olursunuz.

tck şöyle der:

Geçici nedenler, alkol veya uyuşturucu madde etkisinde olma
MADDE 34. - (1) Geçici bir nedenle ya da irade dışı alınan alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle, işlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez.
(2) İradî olarak alınan alkol veya uyuşturucu madde etkisinde suç işleyen kişi hakkında birinci fıkra hükmü uygulanmaz.

burada görüldüğü üzere kişinin kendi iradesiyle alkol, uyuşturucu vb. alması halinde kişiye ceza verilmiyor. yani ancak birinin ağzına eterli mendil koklatacaksınız, zorla damarın "höroin yüklemesi" yapacaksınız ve bu kişinin de fiille ilgili davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli ölçüde azalmış olacak.

ikinci fıkra da açık olduğu üzere öyle "ben içki içtim, uyuşturucu aldım, ceza verilmeyecek" diye bir şey deme hakkı yok. anlamamış olanlar için vurgulayayım "ben aslında işmek istemiyordum, kaynım ısrar etti" deseniz de yırtamazsınız. velhasıl öyle kafanıza göre bu maddeden yararlanamazsınız. ancak ya bir epilepsi nöbeti olacak, ya içeceğinize bir şey katacaklar vb. ve bunula da kalmayıp davranışlarınızı (o fiille ilgili davranışlarınız hem de) önemli ölçüde yönlendiremiyor olacaksınız.

insanlar bilip bilmeden şehir efsanesi türetiyor, buradaki kişiler de - belki iyi niyetle - verdikleri cevaplarla işi daha da çetrefilleştirebiliyorlar.
  • microfiction  (15.02.15 17:00:10) 
Ceza hukukunda kusuru kaldıran haller CMK223/3'te düzenlenmiştir. Bunlar cezasızlık kararının verilmesini gerektiren hallerdir. Örneğin yaş küçüklüğü, akıl hastalığı vs. Tabi ki bunların da kendi içinde uygulanma koşulları vardır. Bunun yanında geçici nedenler de düzenlenmiştir. Yani bu İRADİ OLMAYAN alkol ve uyuşturucu kullanımı anlamına geliyor. Somut olayda iradi olup olmadığına bakılarak kusurun varlığı araştırılır. Buna göre karar verilir.


  • turuncu tonlarda  (15.02.15 17:09:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.