[]

ütopik olaylar varan-1

şimdi bugün işe giderken o trafiğin ortasında şöyle bir şey düşündüm. metrekare hesabı yaparsak bir ego otobüsünün kapladığı alan şahsa ait özel otomobillerden (zorlasak) üç tanesine denk geliyordur. o otomobillerde ortalama 2 insanın olduğunu hesap edersek toplamda 6 kişi eder. ama 1 ego otobüsünde her gün muhtemelen 70 kişi (hatta 423 hat numaralı ego otobüsünde her sabah 100 kişi oluyoruz bence)bir A noktasından B noktasına hareket ediyor.

özel mülkiyete tamamen karşı çıkmıyorum da sadece şahsa ait otomobillerin şehir içi trafiğine çıkmalarının yasak olduğunu düşünün. sadece otobüsler olacak. mesela 10 dakika içinde bir otobüs bir duraktan 2 kez geçiyorsa benim düşündüğüm sistemde 4 kez geçecek. ve böylece yollarda trafik olmayacak. otobüs güzargahları daha da fazlalaşacağı için insanlar neredeyse evlerinin önünden otobüse binebilecekler. herkes temiz temiz, huzur içinde, kavga dövüş olmadan istediği yere gidecek.

bunun haricinde taksiler de olmayacak tabi. ama ambulans, polis vb. araçları olacak tabi. Ne diyorsunuz? iyi olmaz mıydı?

Edit: bir avantaji da buyuksehirlerin aslinda kic kadar olan sokaklarina sagli sollu park eden araclar olmayacak, yollar genisleyecek. Ozel araci olanlar kalirsa hala kendilerine ait garajlara koyabilcekler sadece.

 
oyum sistem enkazına!

edit: holding ceo'sunun da amk.
  • justinho26  (13.02.15 16:36:22 ~ 16:36:47) 
sürekli değil, ama mesai başlangıç ve bitiş saatinde özel otolar yasaklanmalı bence de.

atıyorum mesela sabah 07-10 arası, akşam 17-20 arası hususi otomobillerin trafiğe çıkışı yasaklanmalı.

böylece büyük şirketler servis ağını genişletir, elemanlar şirket arabaları ile eve gidemez. 15 eleman 15 otomobil ile işe gidip geleceğine 1 servis ile iş çözülür.

kendi işini yapan ya da servis imkanı olmayan küçük çaplı işyerlerinde çalışanlar da ya toplu taşımayı kullanır, ya da belirli güzergahlar için belediyenin organize ettiği tur şirketlerinin servislerini kullanır.

hem daha ekonomik olur hem de daha hızlı, benim gibi arabasız hiç bir yere gidemeyen hatta toplu taşımada 1 km gitse midesi bulanan götü rahatlar da belirlenen saatler dışında çıkar trafiğe.

büyük şehirlerin trafik sorununun bundan başka çözümü yoktur, yol yapmayla bitmez trafik.
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (13.02.15 16:43:04) 
O benim en büyük hayalim zaten!

Sabahları TEM'de baktığımda gördüğüm manzaranın çoğunda şirket arabaları var. Çoğunda "Filo" ve "Rent A Car" yazıyor. Şirket arabalarının vergisi köklense veya vergiden düşmeseler, o bile trafiği büyük ölçüde rahatlatacak gibi.

Oyum sistem enkazı'na. Yanına danışman olarak cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam'ı da alsın. Altyapısız olmaz ama bu işler. Zaten dolu olan metrobüse 350 milyon insan daha vermek anlamlı değil.

Bisikletle dolaşılacak bir şehirde de değiliz ki! Elalemin CEO'ları bisikletle işe gidiyor. Biz onu da teşvik edemeyiz.
  • aychovsky  (13.02.15 16:48:55) 
hali hazırda evden işe gitmek için (8 km) önce 5 dk yürüyüp, otobüse binip, metroya binip, 15 dk yokuş yukarı yürümem gerekiyor. bu nedenle aracımla gidiyorum.

karşıya geçmem gerektiğinde aracım ya da otobüsle metro, marmaray, otobüs yapmam gerekiyor.

bunların konforlaşması durumunda aracımla çıkmayı düşünmem bile.
  • la noix  (13.02.15 17:17:05) 
@vonkhar, eger bu sekilde olsaydi otobusler sayica cogalacakti ve daha sık sefer yapacaklardı. Dolayisiyla zeke'nin de dedigi gibi kimse kimsenin teyzesine yapismayacakti. Kaldi ki o ceo'nun da pazadan donen bir ananin evladi oldugunu unutmayalım.

Ben bakanlar kurulunu olusturuyorum o zaman millet. Bu ülke ne yasa taslakları gördü, benimkinin nesi varmış.
  • sistem enkazı  (13.02.15 17:57:04) 
bak senin kafa tam köle zihniyetinde çalışıyor. bu mantıkla herkes saat 3 te kalkıp işe yürüyerek gitse hiç trafik olmaz, bu daha mantıklı değil mi? insan ne için yaşar? düşünsene o otobüste kim bilir ne tür mikrop taşıyan insanlar var, pislik mi, virüs mü taşıyor, otobüsün her yerine dokunuyorlar, her yer bakteri mikrop dolu, ben mecbur muyum her gün bu adamlarla aynı otobüse binmeye? trafik çözülecek diye bunun cefasını ben mi çekeceğim? aracımla giderim işe, o kadar vergi kesen zihniyet benim rahatımı bozmadan gidip bir çözüm bulsun. bulamıyorlarsa da siktirsin gitsinler.


  • hzben  (13.02.15 19:46:45) 
Hiç kimseye arabasını kullanmayı yasaklayamazsınız. o işi bir geçiniz.

bunun yolu eğer çok trafik sorunu olan yer varsa, o bölgede toplu taşımayı ucuzlaştırıp, konforunu arttırmak ve arabalara giriş ücreti koymak. bunu taksim bölgesi ve kızılay için düşünüyorlardı ama bu işi türki insanına anlatmak çok zor.
  • godsparticle  (13.02.15 19:50:09) 
Kafam köle zihniyetiyle calismiyor bilakis herkesin eşitliğini savunuyorum bence. Ayrica sinir yapmayin arkadaşlar başlığa odaklanin.ütopik bir seyden bahsediyorum ben, beyin firtinasi yapalim istedim. Ayrica insanlarin sabah 3'te kalkip yürüyerek işe gitmeleri onların refah seviyelerini düşüren bir olay ama benim ileri sürdüğüm bu olayda insanlarin refah seviyelerini düşüren bir şey yok. Hem paradan hem zamandan tasarruf. Hijyen noktası çözümü olan bir husus bence. Zaten böyle bi sistemi uygulacak yerlerde eğitim seviyesi, toplum bilinci, saglıklı yaşam farkındalıkları vs. en üst noktada olur senin ileri sürdüklerin yaşanmaz diye düşünüyorum. Samim'in Simeranya'sı gibi bir şey..


  • sistem enkazı  (13.02.15 20:41:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.