[]

Hangi Fotoğraf Makinesi ?

Şimdi efendim ben fotoğrafçılığa ilgisi olan ya da olduğunu düşünen, lakin kompakt makineler dışında eli başka makinelerin deklanşörüne değmemiş bir insan evladıyım. Yalan söylemiş olmayım eski bir Yashica Electro 35 im vardı ama detaylarını çok bilmem . Zaten uzun bir süredir de kullanmıyorum bozuk olduğu için. 2005 senesinde aldığım Sony Cybershot W7 isimli kompakt makine ile olan münasebetim kendisinin bu sene kaybolmasıyla sona erdi.

Her kompakt makine alan yurdum insanının yaptığı gibi bende önceleri 1 gb lık hafıza kartının yaklaşık 700 MB ını kendi ayağımın resimleriyle, kalan 300 ün 200 ünü düğün bayram resimleri ile doldurup kalan data kırıntılar ile boynu bükük facebook resimleri çekerek fotoğrafçılığa başladım. Sonra makro çekim yapıp "eki eki şuna bak hacı sineğe makro yaptım kıllarını say valla" modundan öteye gidemedim. Kısacası bu esnada ISO nedir? AF nedir? Diyafram nedir? Makinede yanan kırmızı lazerimsi ışık nedir? (AF Illuminator) CMOS nedir? Hiçbirini öğrenemedim. Çok kurcaladım ama bir sonuç alamadım. Sanırım biraz da ilk başlarda çok şahane sandığım makinemin artık benim fotoğrafçılık yeteneklerime cevap veremediğini anlamaya başladım. Artık çektiğim makrolarda sineğin kılları yerine gözlerindeki detayları yakalamak istediğimi anladım. Arının ağzındaki polen zerrelerini görüntüleme, hayvanlar gibi gece manzaraları çekme ihtiyacı hissetmeye başladım. Kısacası sanırım benim bir SLR makine almam gerekiyordu.

Sanırım bu işte 3 marka başı çekiyor, Nikon ve Canon çok iyiler, Sony ise onlarla arayı kapatıyor izlediğim kadarıyla. (tamamen net yorumlarına göre hareket ediyorum) Benim için büyük bütçeli bir iş olduğu için hemen karar verip pişman olmak istemiyorum. Her çektiğim fotoğraftan sonra fotoğrafa bakıp keyif almak çok önemli benim için. Makinenin karmaşık olması çok umrumda değil, gelişime açık biriyim ama ayırabileceğim max. bütçe 1200 bilemedin 1500 TL civarında. Sanırım fotoğrafçılığın neresinde durduğumu ve yeteneğimi!! az buçuk tarif ettim. "Profesyonelliğe geçiş yapanlar için ideal" cümlesi hevesimi kırıyor, makineyi gözümde küçültüyor anlamsız bir sebeple. O yüzden soruyorum dostlar: hangi makineyi almalıyım?

NOT: 2.el de alabilirim

 
pentax!
özellikle nikon'dan daha hafif olması, çantaya atılıp çıkılabilmesi, ancak lensleri ve çekim kalitesi ile nikon ile de canon ile de yarışabilecek bir makine. üstelik daha uygun fiyatlara bulabilirsiniz.

  • balik kraker  (17.08.09 17:50:32) 
pentax!
kendiyle ayni fiyattaki diger markalarin makinalarindan cok daha iyidir emin olabilirsiniz.

  • 1001gecemasallariyla1002gece  (17.08.09 18:53:41) 
canon 450D


  • makineci  (17.08.09 19:17:24) 
fotoğrafçılıkla alakam yok, fakat çevremde aynen sizin gibi yeni başlayan kişiler var. onlardan gördüğüm kadarıyla şunu söyleyebilirim, sırf makro çekim yapmak arının gözünde polenin yansımasını yakalamak için gidip bin lira para döküp makina almayın hemen.

fotoğrafçılık dediğimiz şey bir tek çiçeği böceği makroyla çekmek mi? öncelikle elinizdeki makinanın size sunduğu birtakım olanaklar var mesela, makrodur, diyafram ayarıdır vs. bunları keşfedin kurcalayın, ve çicek böcek haricinde de yaratıcı fotoğraflar çekmeye uğraşın. national geographic'in yeni başlayanlar için temel bilgi cd'leri vardı onları eminim bir şekilde edinebilirsiniz.

zaten şu ilk aşamada çektiğiniz her fotoğraftan keyif alacak durumda olmamanız gerekir, onlarca yüzlerce fotoğraf çekeceksiniz, içinden "işte bu!" dediğiniz sadece birkaç tane çıkacak. elinizde kompakt makina varsa önce onun bütün manuel ayarlarını öğrenmeye çalışın, o makinanın çekebileceği en iyi fotoğrafları yakalamaya uğraşın derim.

hemen çok pahalı bir şey alıp sonra hayal kırıklığına uğramaktan veya ekstra masraf yapmak zorunda kalmaktansa, önce elinizdekini değerlendirin böylece tarzınız ve ihtiyaçlarınız kafanızda şekillendikçe daha doğru bir makina seçimi yapabilirsiniz.
  • quasiromantic  (17.08.09 19:18:59) 
Herhangi bir DSLR makine işinizi görür ama Pentax dendiği gibi uzun süre kafanızın rahat olmasını sağlar. Nikon gibi Canon gibi her gün yeni lens standardı çıkarmadıkları için çok eski lensleri bile en yeni makineye takabilirsiniz - çok nadir uyumsuzluk yaşandığı söyleniyor. Fiyat açısından da meşhur markalara nazaran çok daha ucuzdur. Ayrıca Sony'yi komple akıldan çıkarın.

Alacağınız makine ne olursa olsun yapabileceği şeyler hep aynıdır. Elle netleme yapabilen, objektifi değişebilen herhangi bir makine işinizi görecektir. Önemli olan sizin fotoğrafçılık bilginizi nasıl kullanacağınız. Sirkeci'den makineyi alan her allahın kulu Eminönü, Galata gezip, Balat'ta siyah beyaz çocuk fotoğrafları çekmekten ileri gidemiyor. Oturup fotoğrafçılık üzerine bir şeyler okumalı, beğendiğiniz fotoğrafların exif bilgilerine bakıp "demek adam böyle çekmiş" deyip kendinizi geliştirmeniz daha önemli. Fotoğraf makinesi bunların hepsinden sonra gelen teknik bir unsur kanımca.
  • guzelmarmara  (17.08.09 19:25:26) 
yazdığım gibi kompakt makinem ev taşıma esnasında kayboldu. madem makine alacağım, bende SLR piyasasına gireyim dedim. Tabi ki gidip sırf makro çekimle uğraşmam, Ara Güler tarzı da sevmiyorum :) Tarz konusunda sıkıntı yaşayacağımı sanmıyorum. Ama şu an makinem yok ve dediğim gibi almışken kötü bir makine de almak istemiyorum. Ayrıca nette aldığım çoğu resimde de exif datasına ulaşamıyorum.

peki pentax tavsiye edenler, duyum üzerine mi tavsiye ediyor. yoksa kendileri de kullanıyor veya kullanmışlar mı? tavsiye edenler hangi modelleri tavsiye ediyor?
  • fatihdr  (17.08.09 20:06:20) 
Bence,
otomobillerle özdeşleştirirsek
canon; mercedes
nikon; bmw
pentax, sony vs; diğerleri şeklindedir.

Şahsi tavsiyem Canon Eos 20d satın almanızdır.
Size Eos 20d'nin yetmediği gün zaten fotoğrafçı olduğunuz gün olacaktır.
  • mhm  (17.08.09 23:13:02) 
eşim ve ben makine almaya karar verdiğimizde pentax ve nikon d 200 arasında kararsız kalmıştık. pentax'a karar verdik ve almak üzere yola çıktık. ancak eve nikon d 200 ile döndük.makine çok güzel, lens uyumu fazla v.b ancak çok ağır, hantal bir makina. sürekli yanımızda taşıyamıyoruz. özellikle uzun süreli çekim yaptığımda bileklerim ağrıyor. gece çekimleri esnasında ağır olduğu için için titreme daha fazla oluyor ve kendimi tripod taşımak zorunda hissediyorum. bu yüzden makinayı tamamen eşime devrettim.
şimdi pentax k100d super alıyorum. (ikinci el)
şuradan inceleyebilirsiniz.

www.photographyblog.com
  • balik kraker  (18.08.09 09:53:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.