[]

bana basit ekonomi anlatabilir misiniz?

Merhaba,

Ekonomiden hiç çakmıyorum, böyle matematik bilen biri için dünyanın ekonomik dengelerini anlatan basit bir kitap var mı ?

mesela şunu basitçe anlatabilir misiniz?

Türkiye için konuşursak, dolar yükselince-düşünce ithalat-ihracat dengesi nasıl değişiyor, noluyor yani ? Cebinde 100 dolar olan bir Amerikalı iş adamıyla 50 tane elmasını şuan 1 lira üzerinden satan bi adamı düşünürsek, noluyor yani?

Bi anlatıverin?

 
matematik biliyorsan bunun denklemini kendin kurabilirsin zaten.
1 dolar = 2 TL için;
50 elma=50 TL= 25 dolar
1 dolar = 2.5 TL için
50 elma=50 TL= 20 dolar. fiyat ucuzluyor talep artıyor.
ancak bu arkadaş elmayı dolar üzerinden satıyorsa yani 1 dolar=1 elma ise 50 elmayı 50 dolara satacak her halükarda. Bu durumda ilk durumda 100 TL kazanırken diğerinde 125 TL kazanır. 25 tl daha fazla para kazanır.
  • accorbite  (11.02.15 14:31:47) 
kur=1.00 usd/tl
elma fiyatı=1.00 tl
cebinde 100 doları olan bir abd'li işadamı 100 elma alır.

kur=2.00usd/tl
elma fiyatı=1.00tl
cebinde 100 doları olan bir abd'li işadamı 200 elma alır.

öte yandan kur yüksekken daha kolay satarsınız, zira adam için daha ucuz.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (11.02.15 14:35:03) 
şöyle bir şey işini görür mü acaba?
www.dummies.com

türkçe ve yabancı dilde çokça bilgi bulabilirsin aslında google'dan. temel olarak fiyat nasıl oluşur, arz-talep nedir ne değildir, kaynakların sınırlı ancak ihtiyaçların sınırsız oluşu gibi konuları araştırırsan mutlaka yalın bir dille yazılmış kitaplar çıkar karşına diye düşünüyorum.
  • orient blue  (11.02.15 14:38:21) 
malı mulku sat dolar al tl bozuk para bile bulundurma. umarım yeterince basit olmustur.


  • bryan fury  (11.02.15 14:39:50) 
tl’nin değersizleşmesi (dolar kurunun yükselmesi) yurt içindeki malların yurt dışında yaşayan birine göre ucuzlaması demektir. çünkü artık 1 dolara - avroya daha fazla türk malı alabilir. aynı şekilde yurt dışındaki mal da tr’de yaşayanlar için pahalılaşır; çünkü 1tl daha az değerlidir artık ve 1tl ile yurt dışından daha az şey alabilirler. bu tr’nin ihracatını artırır, ithalatını azaltır ve dış ticaret açığı küçülür.


  • saklubilig  (11.02.15 14:47:28) 
akıllı bir ihracatcı kur yükseldiği zaman fiyatlarını indirir bu sayede fiyatta rekabet avantajı sağlar nasıl olur,1 dolar=2.5 tl iken elmanın kilosunu 1 dolara satan adam 2.5 tl kazanır,1 dolar=3 tl olduğu zaman bu adam 0.8cente cekerse kilosunu klasik arz-talep meselelerinden daha fazla ürün satar ve daha fazla kar elde eder,rekabet avantajı kazanıyor yerli üretici ama uzun dönemde tarım için konuşmuyorum,üretilen malın içinde yurt dışından ihtal mal ise bir süre sonra avantajı kaybolur.

econ101 kitapları var ama onlar uluslararası ticareti anlatmaz.
  • dilligaf  (11.02.15 16:10:23 ~ 16:11:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.