[]

Gelir vergisi ( Vergi Dilimi) olayları.

Arkadaşlar merhaba,

Şimdi bi sorum olacak ama olayı nasıl anlatırım, anlatmayı becerebilir miyim, bilmiyorum. Olay şu; vergi dilimi muhabbeti var ya Şimdi onun nasıl hesaplandığını falan sormayacağım. Benim öğrenmek istediğim nokta farklı. Şimdi bu vergi dilimi denilen nane yüzünden insanlar her ay ya da birkaç ayda bir (hesap kitap kısmını geçiyorum) farklı maaş alıyor. Çünkü ödedikleri vergi oranı değişiyor falan filan. Bizde de durum şu; normalde o vergi dilimlerine giriyor olsak bile aldığımız net ücret değişmiyor. Ocak ayında aldığım net ücret neyse, Aralık ayında aldığım net ücret aynı. Bu nasıl oluyor. Şirket neden böyle bir şey yapar. Bu uygulama işçinin yararına mıdır? İşverenin mi? Bu uygulamanın bir adı var mıdır? Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Herkese teşekkür ederim.


 
maaş anlaşmanı brüt üzerinden yaparsan maaşın değişme durumu olabilir ama net maaşta anlaşırsan maaş değişmez. mantıken, net maaşa anlaşıp sabit para almak çalışan için daha kârlı.


  • t joe  (10.02.15 12:30:19) 
bunu şirket kendi insiyatifinde yapmıyor. kanun böyle. t joe'nin dediği gibi net maaşla anlaşırsanız bu olmaz.


  • Phoebe  (10.02.15 12:32:26 ~ 12:33:26) 
Yani ben bu dediklerinizden şunu anlıyorum. Diyelim ki şirket bize dedi. Biz artık bu maaş olayını bu şekilde yapmıyoruz. Gelir vergisi olaylarını kendiniz karşılayacaksınız. O zaman şöyle mi olacak? Brüt Maaşından ssk payı düşülecek. Sonra gelir vergisi hesaplanacak. Ve sana ödeme yapılacak. Bu şekilde olunca vergi dilimin değiştiğinde maaşın azalacak.


  • draconas  (10.02.15 12:39:04) 
net maaşla anlaşırsan da çok farketmiyor durum sadece her ay ne alacağını biliyorsun.

ik ve işveren de salak değil tabi brüt verilen maaşı ortalayıp sana net sunuyor.

brüt çalışan ocak ayında 2100 alıyorkan sonra 1700'lere düşüyor

tabi bunu sana net verirse 1900 olarak veriyor yani ocak şubat mart fazla maaş alamıyorsun ekim kasım aralık'ta da az maaş almıyorsun :)
  • croswell  (10.02.15 12:40:11 ~ 12:41:40) 
brüt ücret üzerinden anlaşmışsanız brüt ücretiniz yıl boyu değişmez, dilim atladıkça maaştan kesilen verginiz artacağı için net ücretiniz azalır.

net ücret üzerinden anlaşmışsanız, bordronuz geriye doğru hesaplanır, net ücretten brüt ücretiniz bulunur. zaman geçip vergi dilimi atladığınızda ise net ücretiniz aynı kalır, ama geriye doğru yapılan hesaplamada brüt ücretiniz artar.

yani "hangi brüt rakam üzerinden üst dilimdeki vergiyi kesersek yine aynı net ücrete ulaşırız" şeklinde bir formülle yeni brüt ücretiniz öncekine göre yüksek çıkar.
  • kibritsuyu  (10.02.15 12:45:09) 
genelde kurumsal şirketlerde böyle sıkıntılar yaşanmaz ama çakal ikcılar ve patronlar bunu yapabilir. o yüzden maaşı net üzerinden konuşmak ve anlaşmak en doğrusu.

ayrıca sizin işverene maliyetiniz sadece sgk ile sınırlı değil; işsizlik bilmem nesi var, damga vergisi var, asgari geçim indirimi var falan filan.

örneğin net 1500'e anlaşırsanız takriben 1590 civarında bi para alırsınız agiyle beraber. ama kendiniz hesapladınız (rakamları sallıyorum) 1500 net için 2300 brüt lazım diyip 2300 brüte anlaşırsanız 1500 alırsınız ve agi onun içinde olur.

bunun etik olanı nedir? ben brüt 3000 istiyorum demek gibi bi hataya düşerseniz ik bunun hesabını yapar ve size ilk ay alacağınız net parayı yıl boyu sabit şekilde verir. ama sözleşmenizde brüt 3000 yazdıktan sonra sizin azalan maaş almanıza yapabileceğiniz bir itiraz olduğunu düşünmüyorum.

özet şu, ne üzerinden anlaşırsanız resmi olarak onun sabit kalması işverene sıkıntı çıkarmaz. nette anlaşırsan net, brütte anlaşırsan brüt sabit kalır.
  • t joe  (10.02.15 12:53:11 ~ 12:54:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.