[]

Annemin telefon numarası annemin değilmiş, bir şey yapmak gerekli mi?

Az önce bir kişi annemi aradı telefondan. Annemin cep telefon numarası e-devlet'te onun adına kayıtlı görünüyormuş. Hat 2006'da alındı ve tipik anne telefonu. Konuşulan insan sayısı 10'u geçmiyor. Büyük olasılıkla annemler hattı alırken operatör bayisi yanlış bir bilgi girdi ve bir şekilde annem 9 yıldır birinin hattını kullanıyor. Adam şu anda "Savcılığa vereceğim, ya dolandırıldıysam" diyor. Haklı da, adamın üstünde 9 yıldır hiç bilmediği bir hat görünüyor, ne olduğu belli değil. Bizim yapacağımız bir şey var mı bu durumda?




 
Adamla iletişime geçilip hattın devir olması sağlanabilir. Adam yedek sim kart çıkarısa çatır çatır kullanabilir hattı :)


  • the reci  (08.02.15 21:00:49) 
* önce kontrol edin adam doğru mu söylüyor
* doğruysa operatöre gidin, kayıt evraklarına baksınlar. Usulsüzlük var mı yok mu? yanlışlık mı var?
* adamla en son muhattap olun.
  • from potomac to kuban  (08.02.15 21:01:28) 
10 kişiyi geçmiyorsa uğraşmaya değmez.
İçinde TL varsa yeni hatta aktarmak için süre isteyin, yeni hat alın, hattın iptal edilmesini isteyin.
Ya da arayıp konuşun, anlaşın?
Devrini üstüne alın diyeceğim ama 60 lira vermeye değmez 30 liraya hat almak varken.
  • pavlis  (08.02.15 21:02:32) 
siz de kontrol ettiniz mi adamın söylediklerinin doğruluğunu?
hazır trafiği yoğun bir hat değilken, hiç ona buna bulaşmadan yeni bir hat almak. gerisi sizi de ilgilendirmez.

edit: siz bu kadar zaman içinde hiç mi tarife değişikliği vs yapmadınız, ya da operatör çeşitli teklifler için sizi aramadı? çünkü böyle durumlarda muhakkak hattın üzerine kayıtlı olduğu kişiyle konuştuklarından emin olmaları gerekiyor, dolayısıyla bu yanlışlık ortaya çıkardı. o kadar süre içinde hiç böyle bişey yaşamamış olmanız ilginç.
  • manuel mandalina  (08.02.15 21:02:54 ~ 21:05:15) 
E devlette gorunuyor mu bu olay


  • condom kurşunu  (08.02.15 21:03:54) 
Adam bizi aradı, konuştu uzun süre. Adam "Ben yarın savcılığa gidiyorum" diye tutturdu. Kontörlü hat, hiçbir özelliği yok. Annem de çok kullanmadığı için 3 ayda bir 30 TL falan yükleniyor, hatta kalanları babama aktarıyorlar.

E-devlete baktık, gerçekten de annemin üzerinde bir telefon yok. Ama tabii ki adamın e-devlet şifresini bilmediğimizden onun üzerine kayıtlı olup olmadığını kontrol edemiyoruz. Adamın sesi tutuşmuş ve paniklemiş geliyordu, belli olmaz tabii ki.

Hayatımda hiç e-devlete girip "Telefon var mı üstüme" diye bakmamıştım, böyle bir hizmet de varmış.
  • aychovsky  (08.02.15 21:03:58 ~ 21:05:51) 
o zaman yarın ilk iş operatöre gidin. adamla kesinlikle muhattap olmayın bu aşamada.


  • from potomac to kuban  (08.02.15 21:05:18) 
Telefon değiştiririz, o sorun değil hiç. Arayacağı zaten biziz, bir 3-5 akraba, 1-2 komşu da; bu hattın kullanımı ile ilgili bir sıkıntı çıkarmı ki? Ne bileyim, hukuki işlemler için savcılıktan çağırırlar mı? Kayıtlara da bir baktırırız ama kayıtlar bilgisayarda tutuluyor mudur? O zaman tarama teknolojisi bu kadar gelişkin değildi. 2006'da annemin sözleşme imzalayarak aldığı telefon. Hattı aldığı yer kapanmış bile olabilir. Aynı şehirde bile değiliz artık.


  • aychovsky  (08.02.15 21:07:09 ~ 21:09:27) 
E devlette, kisinin uzerine kayitli telefon numarasinin tamami gorunuyor mu ki? Son iki rakam gorunmuyor diye hatirliyorum. Adam 00'dan 99'a tum numaralari mi aramis?


  • marcelorios  (08.02.15 21:09:20) 
Olayı bilmiyorum ama yeni bir dolandırıcılık yöntemi olmasın, dikkatli olun yine de.


  • doxanikee  (08.02.15 21:09:34) 
Savciliga verse ne olur anne telefonu demissiniz zaten olmadi operatorden kontrol edin kimin ustune oldugunu sonra da iptal edin. Zaten adam sizin ad soyad adresinizi bilemez. Ugrasmayin bosuna


  • bisi sorcam  (08.02.15 21:11:26) 
teknik tarafını bilemem ama beyanınıza göre bu olayda siz de mağdursunuz, hiç yoktan bir hat değişikliği yapmak durumunda kalacaksınız. ayrıca hattın suça karışmasına neden olmadıysanız teoride sıkıntı çıkmaması lazım.

en güzeli gsm firmasına gidip durumu öğrenmeye çalışmak, adamla yukarıda mahiyette kısa ve net konuşmak, hat gerçekten başkasının üzerine görünüyorsa yeni hat almak ve eskisini kırıp atmak.

edit: ayrıca marcelorios doğru söylemiş, ben de şimdi kontrol ettim, e-devlette son iki numara görünmüyor. adamın dedikleri bana da inandırıcı gelmedi.
  • manuel mandalina  (08.02.15 21:11:37 ~ 21:15:35) 
@marcelorios Gerçekten de öyleymiş, bunu bir sorayım. Ama çok zor olmasa gerek. Burada numarayı gördükten sonra operatörü arasa, gizli sorular zaten onun sorularıdır, çağrı merkezinden öğrenebilir. Ya da bir operatörün bayisinden öğrenebilir.

Edit: Babam konuşmuştu adamla, devamını operatörden öğrendiğini söyledi. Kimlik bilgilerinden doğru numaraya ulaşmış.


Adama herhangi bir ad-soyad-adres bilgisi verilmedi. Ama bizimkiler iyi niyetlidir, adam "Güvenmiyorum size, verin bilgilerinizi" dese, bilcümle kimlik bilgilerini teslim ederler.

@manuel mandalina Annemin eskiden başka bir hattı vardı. O zamanlar istediği tarife değişikliğini yapmadığı için bu hattı satın almışlardı. Daha doğrusu ben o dönem öğrenciydim, farklı şehirlerden konuşalım diye iki kişiyi öğrenci hattına geçirme imkanım vardı ama meğer o sadece yeni hat alınca oluyormuş. O yüzden yeni hat aldırmıştık eskisini kapattırıp. Sonra da zaten ilk 1-2 yıl aktif kullandıktan sonra, acil durumlar dışında kullanmadığımız bir hat oldu. Bayramdan bayrama iki akraba, iki komşu aranıyor, o kadar. Genelde biz arıyoruz. Mesajlarla "Şöyle yapalım, böyle yapalım" teklifi geliyordu da, sallamıyordu ikisi de. Hiç arayan da olmadı fırsatlar için. 2006'dan beri hala 10 dakika aranınca 5 dakika kazanıyor, hala öğrenci tarifesinde. 3 ayda bir hat kapanmasın diye 30 TL yüklenen telefon ki onun da 15-20 lirası babama aktarılır 3 ayda bir.
  • aychovsky  (08.02.15 21:13:18 ~ 21:29:31) 
Ne kadar aptal iş. Bence anneniz hattı açık olarak aldı. Açık hatta eskiden bayiden hat alanların kimliği üzerinden bir kaç adet hat açılarak yapılırdı. Sizin kullandığınızı nasıl ispatlayacak? Üzerinize hiç bir kayıt yok. Oldu ki kendi üzerine ise gider operatöre iptal ettirir bu kadar basit. Gitsin o hattı hangi bayi açtıysa onu dava etsin "benden izinsiz kimliğimle sahte imza ile hat açtılar" diye.


  • seindfeld  (08.02.15 21:31:19) 
dolandırıcı bu şahıs e devlette numaralar 532 111 11 ** şeklinde görünür sebebide bu şekil olaylara mahal vermemek içindir.vatandaş savcılığa giderse siktiri yer,öncelikle operatöre gitmesi gerekir adıma açılmış olan hatları kapattırmak istiyorum dese yeterli.
ararsa nere gitmek istiyorsan oraya git deyin.

  • jamswety  (08.02.15 22:28:09) 
savcılığa gitsin. sizi bağlayan bir şey yok. aldığınız bayiye olan olur. kapattırsın gitsin. hiç uğraşmayın. benim de hattım ölen bir tanıdığıma ait devir yapmıştım ama olmalış 50 tl vermedim kullanıyorum öyle.


  • mr fusion  (08.02.15 22:33:51) 
@jamsweety Yukarıda aynı şeyi söylemeleri üzerine ben de e-devlete girdim ve aynen dediğin şekilde numaramı gördüm. Adam babama "Numaranın tamamını e-devlette görmedim. Operatörü arayıp kimlik bilgilerimi verince tamamını söylediler" demiş. Denemek için ben de operatörü arayıp "E-devlette böyle böyle bir numara gördüm, bu numaranın tamamından haberim yok. Kimlik bilgilerimle numarayı öğrenebilir miyim" diye sordum ve iki üç kimlik sorusundan sonra numaramı kabak gibi verdiler.

Yine de her an dolandırıcı çıkma ihtimali yüksek tabii ki.
  • aychovsky  (08.02.15 22:40:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.