[]

yoğurt mayalamak

evde ilk defa yoğurt mayaladım. çok da güzel oldu artık bundan sonra market yoğurtlarına elveda. yalnız bu yoğurdun kaymaklı olması için ne yapmam lazım bir bilen var mıdır?




 
Sütün yağlı süt olması lazım...


  • gotic  (05.02.15 21:13:16) 
yaz mevsiminde aldığınız sokak sütünden mayalarsanız kaymaklı olur yoksa ekstra yağ ilavesi gerekiyor.


  • duhan  (05.02.15 21:20:51) 
marketten aldığım günlük sütlerle yapıyorum. bunlarla olmaz mı?


  • sta  (05.02.15 21:21:39) 
yok
sek markasının günlük sütleri oluyor ya ondan alıyorum.
www.dha.com.tr
bunlardan
  • sta  (05.02.15 21:27:10) 
Marketten aldığınız günlük sütlerle mayalamaya devam edin derim. Kaynamakla yok edemeyeceğiniz mikroorganizmalar var ve açık ve hiçbir sterilizasyon işleminden geçmemeiş sütün temizliğinden kendiniz sağsanız bile emin olamazsınız. Günlük sütler, uht ile üretilmiş sütlerden daha iyi.
Ben de uzunca zamanlardır onlardan yoğurt yapıyorum. Gayet taş gibi, lezzetli, hafif kaymaklı yoğurt oluyor. Canım da çekti bu kadar anlatınca.

Kaynatırken bolca karıştırmak, havalandırmak, mayalarkenki ısı, maya katıldıktan sonra tülbent sarıp üst kısmı açık şekilde sadece yanları battaniyeyle kapamak, bir gece dolapta beketmek vs gibi ipuçları var. İnce tabaka bir kaymak oluyor bizimkinde ama 'kaymaklı yoğurt' olarak satılan paketlenmiş ürünler kadar değil yine de.
  • oranjlaturanj  (05.02.15 21:38:23 ~ 21:43:13) 
market sütüyle olmaz. sokaktaki sütçüden alacaksın. ama söyle yoğurt yapacağım olmazsa buradan geçme de.


  • silver apple  (05.02.15 21:38:47) 
ben zaten kaymaklı sevmiyorum da eşim öyle seviyor diye yapmak istiyorum. sokaktaki sütçülere de pek güvenim yok açıkçası ne sütü olduğu belli olmayan sütlerden satsalar ruhum duymaz ama sek en azından güvenilir marka gibi geliyor.


  • sta  (05.02.15 21:46:27) 
Aynı mayayla tekrarkadiginda giderek eksi olur


  • steward  (06.02.15 00:00:31) 
et ve balık kurumu ya da macrocenter gibi yerlerden aoç'nin şişe sütlerinden alın. hem doğal hem daha lezzetli.


  • bradshaw  (06.02.15 08:39:10) 
tülbent yardımıyla fazla suyunu alırsanız yoğurt daha kıvamlı olur. sağlam bir sütçüden doğal süt alırsanız hem kaymaklı hem daha lezzetli olur.
bi de yoğurdu hemen açmayın. fazladan 1-2 gün beklerse kıvamı artar.

  • corneillus  (06.02.15 08:43:24) 
Market sütüyle o iş zor. Gezen sütçülerden aldığın da kalitesiz olabilir. Adamın kendi mekanı varsa düzenli alım yapacak müşteriyi kaçırmak istemez. Maya da ekşi olmayacak. Benim peder yoğurt uzmanı oldu da oradan biliyorum.


  • arnold schwarzeneger  (06.02.15 08:44:20) 
o zaman ben doğal süt aramaya başlayayım. benimkiler de güzel oluyor ama işte biraz cıvık ve kaymaksız oluyor ama tadı güzel:)


  • sta  (06.02.15 08:51:22) 
hijyen konusunu bilmiyorum ama benim annem de sokaktaki sütçülerden alıp bir güzel kaynatıyor, mis gibi oluyor gerçekten.

kaymak konusunda da şunu söyleyebilirim; annem genelde kaymaklı yapar. bir keresinde kaymaksız olmasının sebebini sordum, "sütü kaynatınca üzerindeki kaymağı yemiştim" dedi.

siz teknik olarak bu konunun nerde dahil olduğunu bilebilirsiniz muhtemelen ama ben mayalamnın aşamalarını çok bilmediğim için şey yapamıyorum :)
  • piremses  (06.02.15 09:31:14) 
ben sütü kaynatmıyorum sadece ısıtıyorum kaymak olmasın üstünde diye sanırım ordan kaynaklanıyor. bir dahakine iyice kaynatıp o zaman alıcam sütü ocaktan teşekkür ediyorum :)


  • sta  (06.02.15 13:58:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.