[]

Buz donar mı?

fizik kurallarını altüst eden absürd bir soru gibi duruyor evet. ama...

ayrımlı kristallenme diye birşey varmış. distilasyon işlemlerinde yapılıyormuş ama.

mesela bir çözeltiyi kısmi donduruyorlarmış ve donmuş kısmı ayırıyorlarmış. su ve alkol karışımında sudan önce alkollü seyreltik çözelti donuyormuş vs. tabii bunlar karışımlar için geçerli.

mesela su da kısmi donup daha fazla donabilir. ama tamamen donmuş bir su daha fazla donar mı? mesela donmuş su molekülleri daha da birbirine yaklaşıp daha katı bir hal alabilir mi?

suyun bilinen 17 kristalin formu varmış. su, buz ve su buharının beraber bulunabileceği bir sıcaklık ve basınç değeri bile var.

 
Karışımlar için ayrım yapmayacağım. Ancak suyun (buz veya buharın da) sıcaklıkla orantılı olarak özgül hacmi değişir zaten. Yani örneğin 1 litre suyu -10 C derecede buz haline getirdiğinde hacmi V1 olsun, -30 dereceye getirdiğinde ise V2 olsun. V1, V2'den kesnlikle farklı olacaktır. Bu hacim farkını da zaten su moleküllerinin birbirine yakınlaşmasıyla açıklayabiliriz.


  • himmet dayi  (05.02.15 07:08:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.