[]

dolar almak, dolar bozdurmak falan biraz yalan değil mi?

bu soruyu babaanneniz soruyormuş gibi cevap veriniz.

özellikle küçük meblağlar için konuşuyorum. yani atıyorum 300 400 binin altı için. sonuçta marketten cips almak haricinde piyasa ve fiyatlar da kendini yükselen dolara göre ayarlamayacak mı? dolar 2 lira iken ve 2,50 lira iken ev fiyatları aynı mıydı? günü kurtaracak, o gün yatırımı yapıp voleyi vuracak olanlar haricinde para bozdurmak, dolar almak satmak falan ne kadar manalı ki?


 
Az para da cok para ile ayni yuzde ile kazanacak ya da kaybedecek. Niye biri degilken digeri yalan olsun?


  • f_d  (05.02.15 01:06:46) 
keşke dediğin gibi olsa ama hayat bilgisayar oyunu gibi değil.

Çok basit bir örnek vereyim. Dolar diyelim ki sene başında 2.30 sene sonu 2.40 oldu.

Yıl içinde 2.70'e çıkması, 2.10'a inmesi halinde pozisyon almak mı kazançlıdır, yoksa beklemek mi? Dolarda yıllık % 4.5 artış var ama yıl içinde %15'lik bir kazanç söz konusu.
  • [silinmiş]  (05.02.15 01:13:35) 
hayır değil. maruz kaldığın piyasanın kullandığı işletme ve hammadde bedellerinin senin alış fiyatına yansıması için belirli bir zaman geçmesi gerekir. herhangi bir para veya değişim değerinin diğeri ile ilişkisi üzerinden edinilen fark ise değişimin yapıldığı an itibariyle oluşur. değişimin yapıldığı an ile reel fiyatların yansıması arasında geçen süre boyunca, değişimin yapıldığı öz kaynak da fiyatlardan dolayı yıpranır ancak söz konusu kar yıpranmaz.

Bir diğer durum da değeri düşen para biriminin elde tutulması sonucu o para biriminin sabit kalmasından dolayı zarar etmeye karşı önlem geliştirmektir.
  • rygard  (05.02.15 01:15:54) 
doların dalgalanması ile gerçek yaşam anlık olarak dalgalanmıyor. 100 liran var 50 dolar aldın. doların fiyatı arttı bozdurdun 120 lira sahibi oldun. bu işlem bi kaç günde gerçekleşti. dolayısıyla yediğin cipsin fiyatı hala iki üç gün önce olduğu gibi 2.5 lira. yalan değil yani. büyük meblağlarda bu binlerce tl lik fark yaratıyor. sırf bu kur farkıyla parasına para katan var. sadece dolar euro değil. uluslararası dolaşımdaki bütün para birimlerini alıp satarak kur farkından faydalanan insanlar var. temel mantık basit. ucuza al. pahalıya sat. önemli olan hangi kurun hangi zamanda değer kazanacağını önceden bilmek. değer kazanacak kura çevir bekle. değeri artınca sat. diğer kura geç bekle. mevzu bu şekilde işliyor.


  • maxhoper  (05.02.15 01:34:26 ~ 01:35:24) 
  • titiraprap  (05.02.15 01:56:11) 
öncelikle tabii ki parayı korumak için döviz almaktan bahsetmiyorum. o enflasyondan korunmak için yapılan bir şey. bahsettiğim yok 50 bin liram var dolar alayım mı, yok 4000 dolarım var satayım mı diyenleri anlamaya çalışmak :)

cevap: iyi de bu çok saçma değil mi? bütün yatırımlarda ticarette şunda bunda ya ithalat ihracat ya da hiç olmadı döviz üzerinden yapılan alışverişler büyük rol oynuyor. doların 2 liradan 2,5 liraya çıkması o cipsin bütün üretim sürecindeki masrafları baştan sona değiştirecektir. ayrıca kar eden adam değeri düşmüş paradan kar edecektir. ürünü bugüne göre pahalıya almış, düne göre ucuza satmış olacaktır. sonunda birileri bir şeyler kaybediyor yani. burada adaletsiz bir şeyler var. niye herkes fiyatlarını atıyorum dolarda yaşanacak her 0.10'luk artışa göre güncellemiyor? araba, gayrimenkul gibi piyasalarda işler daha ciddi değil midir? boğaz manzaralı, tl üzerinden satılan 1 milyonluk evin fiyatı doların 2,25 ve 2,50 olduğu sürede artmamış mıdır? artmazsa bunu satan adam enayi değil midir? o evi sırf türk zengini değil petrodolarlı arap ebu karton bin mukavva da almayacak mı? fiyatların devamlı arttığı dönemleri 90'larda yaşadık. bugünkü değişim o kadar gözle görülür değil belki, kuruş kuruş gidiyoruz henüz de, fiyatların güncellenmemesini tam çözemiyorum. ben bu sorunun benzerini burada daha önce de sormuştum o defa da herkes piyasa kendini ayarlıyor diye cevap vermişti. durun onu bulayım siz de bana aradaki farkı söyleyin.

heh buyurunuz. www.eksiduyuru.com
  • mistreated  (05.02.15 02:49:42 ~ 02:52:37) 
neyini anlamıyorsun kardeş ? 5,000 dolar kadar paran varsa. doların artacağını düşünüyorsan düşükken alırsın, yükselince satarsın. ayfon ya da benzin alıp evde mi depolasın?


  • titiraprap  (05.02.15 03:18:28 ~ 03:37:02) 
merhaba. saat 9 gibi 2401 den 20000 dolar aldım tayyip zıplatır zıplatmaz vurdum kactım 520 tl kar var bir kaç saatte, tepki satışı olur diye tırsmasaydım keşke bi ben sattım anasını satayım ama böyle böyle işte 100000 dolarla 2400 tan alış yapıp 2460 ya kadar durabilen acayip karlı çıkar yani, buna short diyorlar yapan çok var. normalde bu kadar kısa süre içinde olmuyor ama olmuyor ama bu yıl cok dalgalı.


  • libertine  (05.02.15 06:24:17) 
doviz kurunun degismesinin fiyatlar uzerine aninda etki etmemesinin sebeplerinden bazilari da sirketlerin bazi dalgalanmalari absorbe edebilmeleri ve dolar kuru degisimlerini kendileri icin stabil hale getirecek onlemler alabilmeleri. ayrica yuksek rekabetin oldugu piyasalarda sirketler maliyetlerindeki degisimleri o kadar da rahat fiyatlarina yansitamazlar.

ev konusuna gelince, piyasada o fiyattaki evler satisa doviz uzerinden cikiyor. ancak teorik konusmak gerekirse evi dolar degistiginde tl cinsinden ayni fiyata satan adam enayi degildir cunku demek ki dolar degismeden once o fiyata satamamistir. evin fiyati saticinin soyledigi rakam degil, alisverisin gerceklestigi rakamdir.
  • f_d  (05.02.15 09:13:49 ~ 09:14:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.