[]

İmla ve yazım kurallarının samimiyetsizliği

Merak ediyorum bu sizde de var mı yoksa evrendeki tek embesil ben miyim diye.

Twitter'da olsun, FriendFeed'de olsun bayağı esprili insanlarımız var sağ olsunlar. Bazı kişiler oluyor ki imla ve yazım kurallarına mükemmel derecede uyarak aslında çok komik bir şey yazıyor ama bu şekilde yazılan şeyler ne kadar komik olursa olsun gülesim gelmiyor. Çoğu kişi de bu kuralları hiç takmadan bodoslama yazıyor ve bu şekilde yazılanlar bana çok daha komik geliyor.

Şu yazdığım metin dahi bana pek bir samimiyetsiz geldi misal.

Size de oluyor mu böyle bir şey? He? Lütfen olsun çünkü.

 
hayır. imla kurallarına uyan insanları daha mantıklı görüyorum. komik olmak ile samimiyet arasında karşılıklı bir bağ bulunmuyor (imla kurallarına uyanların mantıklı olmasında bulunmadığı gibi).


  • rakicandir  (04.02.15 22:20:26) 
oluyor ya olmaz mı. ben genelde diyalog barındıran bişey yazacaksam, diyalog kısmını konuştuğumuz gibi yazarım.


  • Lt. Col. Frank Slade  (04.02.15 22:21:22) 
rahatsız olduğum bazı şeyler var benim. birkaç/bir kaç birçok/bir çok gibi kelimelerde sınırlanmak rahatsız ediyor. Olsun, tolerans gösterilir yeri gelince.

Ancak yabancı özel isimlere iyelik ve durum ekleri yazılışına göre eklenir kadar saçma sapan, rahatsız edici şey duymadım ben. Steam'den bahsederken Steam'dan falan yazmam ben. hasta mısınız lan, insan okuyacak onu.
  • rygard  (04.02.15 22:26:15 ~ 22:26:44) 
jugador + 1
Kurallara uymamışsa önce kafamda cümleyi bir düzeltiyorum. Gülünecekse ondan sonra gülerim.

  • aychovsky  (04.02.15 22:32:43) 
Tam tersini düşünüyorum ben de. Türkçe katledilince okuyamıyorum, okusam da değer veremiyorum. LCFS'nin dediği şekilde diyalog oluştururken "geleceğim" yerine "gelcem" yazmakta çok da büyük sorun görmüyorum. Ayrıca Rygard'ın dediği gibi yabancı kelimelere gelen iyelik eklerinde böyle bir tik geliyor. Biri okunuşuna göre "face'ye" yazınca rahatsız oluyorum mesela. Bununla ilgili kesin bir kural yok sanırım ama yabancı kelimelerin okunuşlarına göre ek alması daha mantıklı geliyor. Gerçi yabancıya gerek yok kısaltmalarda "ka" diye okuduğumuz "k" harfi sonrası ekte bile sorun yaşıyoruz kendi dilimizde (TDK'ya/TDK'ye).

Örneğin en sık karşılaşılan bağlaçları ayırmama içeren dil katliamından rahatsız olunduğu belirtildiğinde kendini "cümleler noktadan sonra büyük harfle başlar, ona niye dikkat edilmiyor" şeklinde bildiği tek şey bu ilkokul birinci sınıf bilgisi olan tek hücreliler var. Bununla birlikte bir de "üşeniyorum ya" şeklinde aslen bilmediğini gizlemeye çalışarak yalan söyleyenler var. Onlar haricinde kalanları gerçekten bilmiyor diye düşünüyorum. Bu da onların sorunu değil, öğrenememişler sonuçta fakat onların bu yazı içerikli esprileri komik de olsa ya yaş olarak küçük olduklarını ya da zeka/cehalet ile ilgili sorunları düşünüyorum.

Bunları söyledim şimdi linç gelecek.
  • nawar  (04.02.15 22:45:46) 
Hayır olmuyor.

Yalnız gramer kuralları ve konuşma diliyle yazılma olayını birbirine karıştırmayın. "gelicek, sevmiyosun, arıycam" ile "herkez, burada ki, bende seviyorum" birbirlerinden farklı kategorilerde.
  • mutlusismankedi2015  (04.02.15 22:53:09) 
yazım hataları = yazı diline pek maruz kalmamış olmak = okumamak = cahillik

cahil insanı ciddiye almam, adamdan saymam

kendimce istisnalarım var. büyük harflerden pek hoşlanmıyorum. kullanımını bilmediğimden değil (ha bazen karışıyor, Ahmet hoca mı, Ahmet Hoca mı? ikincisi bence ama hoca için büyük harfe elim gitmiyor bazen) de estetik bulmadığımdan. bir de kesme işaretini de pek sevdiğimi söyleyemem. bazen kafam karışıyor nerede kullanılacağı konusunda. koca koca profların, ünlü yazarların, çevirmenlerin yazdığı metinlerde, romanlarda değişik şekillerde kullanıldığını ya da hiç kullanılmadığını gördükçe hatanın bende olmadığını anladım. bir de kurallar devamlı değiştiği için 70 sene öncesi, 40 sene öncesi ve 20 sene öncesi arasında bir sürü fark var. sorun biraz da oturmamış bir sistem üzerinde olmamızdan kaynaklanıyor. ama çoğu yazı dili yüzyıllar içinde oturmuştur. durum normaldir.


ha bir de yukarıdaki gibi konuşma dili ile ayrı tutuyorum bu hataları. konuşma dili o söyleme tarzını yansıtma hedefiyle yazıda kullanılıyorsa hatalı yazım değildir.
  • mistreated  (04.02.15 23:04:37 ~ 23:06:12) 
Bana da oluyor. Tam olarak aynisi oluyor. Saçma smayliler, random buyuk- küçük harf kullanimi vs her türlü hata "komik" bi tweeti daha samimi hale getiriyor.


  • damdanakan  (05.02.15 08:10:32) 
imlaya uymamak kişinin kitap okumamasından kaynaklanan bir şey. 30'lu yaşlarına yaklaşmışsın, -de'yi, -da'yı ayıramıyorsan, belli ki okumamışsın. hadi okumuş olsan bile okuduğun kitap sayısı kısıtlıdır. okuduğun kitaplar da bellidir, pop kitaplardır. orada bile çünkü imla yanlış gırla gidiyor.

mistreated'e katılıyorum. hatta bir adım daha ileri götürüyorum, dostoyevski okumamış adamla/kadınla saatin kaç olduğunu bile tartışmam. internette yazışırken de hep bu kuralı gözetiyorum. dile önem verilmeli.

dediğine gelirsem, komiklik babında bir şey varsa, imlaya uygun değilse ben de ona gülemiyorum. seninkinin tam tersi oluyor yani. samimiyetin daniskasıdır imla ve noktalama işaretlerine uygun yazılmış bir şey. bu nedenle bazı kız arkadaşlarımla whatsapp üzerinden yazışmadığımı biliyorum. çünkü her defasından düzeltiyorum onları, bu da onları geriyor. asıl gerilense benim, bu yaşa gelmiş hala ana dilini düzgün kullanamıyor diyerekten...

başa dönüyorum, okumakla alakalı her şey. birisinin kullandığı üsluptan okuyup okumadığını anlamak çok kolay.

ha bir de mistreated'e katıldığımı söylemiş miydim?
  • mermize  (05.02.15 08:27:12) 
şöyle düşün; komiklik olsun diye yapılması ayrı bir şey ama bu huy haline gelmişse eğer, insan kendi dilini bile konuşup yazamıyorsa, bu insanın boş yere oksijen tüketmesinin bir faydası yok bana göre.

Bir kere imla dediğin, noktalama işaretleri dediğin şey yazıyı güzelleştirir. Noktasız, virgülsüz, paragrafsız bir yazıyı okumak istemezsin. Yazarken de öyle; yağ gibi akmıyor mu yazdıkların, bir noktalı virgülün güzelliğini başka neyde bulabiliyorsun?
  • piremses  (05.02.15 08:48:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.