[]

Gecmise Donuk Olarak SGK Meslek Kodu Degistirilebilir Mi?

Calistigim yerde meslek kodum yanlis girilmis, gecmise donuk olarak da duzeltilebilir mi?




 
neden değiştirmek istiyorsunuz?


  • benaslinda  (03.02.15 13:41:03) 
Nedeni cevabi degistirir mi bilmiyorum ama. Resmi olarak meslegimde tecrube sahibi oldugumu kanitlamam gerekiyor. Ayrica da baska bir is degil resmiyette de kendi yaptigim isi yapiyor gozukmek istiyorum.


  • morgazoz  (03.02.15 13:44:38) 
soruyorum çünkü insan kaynakları uzmanıyım.

çalışanların saçma sapan isteklerinden gına geldi. sgk girişinde seçilen kaç bin tane meslek var biliyor musunuz? onlar oteller gibi, inşaatlar gibi zorunlu olarak ".." şunu çalıştıracaksın gibi yönetmelikler için geçerli sadece.

çalışma belgesi isteyin, ne kadar süredir hangi title ile iş yaptığnızı imzalı kaşeli antetli kağıda versinler.
  • benaslinda  (03.02.15 13:51:28) 
Calisanlarin yaptiklari islerin resmiyette de gercekte oldugu gibi gozukmesini istemesi sacma sapan bir istek degil.

O iste deneyime sahip oldugumu yurtdisina kanitlamam gerekiyor, meslek koduna bakiyorlar. Meslek kodumu gecmise donuk olarak duzeltebilirler mi?
  • morgazoz  (03.02.15 13:58:02) 
çalışma belgesini ingilizce isteyin.

her şeyin en iyisini çalışan biliyor zaten. sonra insan kaynakları çok rererö.

sorunuza cevap, hayır geçmişe dönük değiştiremez. meslek kodu sadece güncellenebilir.
  • benaslinda  (03.02.15 14:00:25) 
değişir. yanlış bildirim dilekçesi yazılıp bağlı bulunulan sgk ya başvurulması gerekli.


  • Tears of Devil  (03.02.15 14:12:46) 
Sadece yanlis yazilmis olmasi ve bunun duzeltilecek olmasi gerekli bir sebep degil mi?

Degismesi cok mu ugrastirici bir is?
  • morgazoz  (03.02.15 14:22:34) 
işleme alınması haftaları bulur. dilekçe usulü eski işlem yani.


  • Tears of Devil  (03.02.15 14:24:47) 
sgkdan şu an girip meslek kodunu güncellerseniz güncellenmiş oluyor işte. zaten geriye dönük bakılabilecek bir evrak değil. asistan yerine müdür yap diyorsun yapıyor gösteriyor kağıtta. ayrıca isyan edenler de haklı, o meslek kodu listesinde 4783294794738 adet meslek var. bu arada şirketten alınan kaşeli imzalı çalışma belgesi +1

edit: dilekçeyle falan uğraşmayın ne gerek var. işe giriş ekranında güncelleme kısmından güncellenebiliyor, ik, muhasebe giriş çıkış işleriyle kim uğraşıyorsa onun bir dakikasını alır. boşuna sgkya gitmeyin.
  • freya  (03.02.15 14:25:37 ~ 14:28:50) 
Ben calistigim is yerinde 5 senedir calisiyor olsam simdi guncellense, son 5 senedir guncellenmis haliyle mi calismisim gibi gozukecek yani?


  • morgazoz  (03.02.15 14:32:51) 
@freya yok arkadaş yurtdışına çalıştığını işten ayrılış bildirgesiyle değil işe giriş bildirgesiyle kanıtlayacakmış. ahahaha. o yüzden illa değiştirecek.

o dilekçeyi yazacak adamı bulursan bizden de selam söyle.
  • benaslinda  (03.02.15 14:56:28) 
o dilekçeyi yazmanın cezası olduğunu, daha doğrusu yanlış bildirim yapmanın cezası olduğunu başta söylemiştim diye hatırlıyorum. aramızda ik'cı gibi geçinen arkadaşlar varmış bunu öğrendik.
benim sırf geç bildirimime (aynı şahsa ait başka firmaya iş değişikliği yapıldı) 800 küsür lira ceza kesildi aynı ay içerisinde olmasına rağmen. yanlış bildirimin cezası bundan daha yüksek. belirsiz/belirli süreli iş sözleşmesinin feshi isimli evrakta'da yazıyor meslek kodunuz. yani işten ayrılınca aldığınız evrakta da olacak. ama zaten çok spesifik kodlar olmayacağı için en mantıklısı çalıştığınız yerden antetli kağıda yazılı ıslak imzalı bir çıktı istemek.

  • Tears of Devil  (03.02.15 15:08:56) 
@Tears of Devil yanlış bildirimi dilekçeyle düzeltmenin cezası olmaz. ne zaman ki SGK hata bulup sana bildirir o zaman cezası olur. hata yaptığın bir şeyi kendin fark edip düzeltme için dilekçe ile başvurursan biraz uzun süre sonra da olsa düzeltirler. SGK gibi kafa karıştırıcı konularda insanların aklını daha da fazla karıştırmayın :( sonuç, yanlış bildirimin cezası = sen farkedip düzeltirsen yok, SGK fark ederse var. tabii yine de riske girmeye değmeyecek bir nokta.

@benaslinda yurtdışındaki şirket ne bilsin SGKyı giriş çıkış bana meslek kodlu bi belge getir demiş olabilirler.

@morgazoz beş senedir üç senedir üç gündür diye görünmeyecek. o belgenin bi aralığı yok. bi kağıt işte üzerinde adın giriş tarihin mesleğin adresin yazıyo. başka bi açıklaması yok. girsinler sgkdan güncellesinler sıkıntı olmaz.

yanlış bildirim konusunda son bi açıklama, eğer sgk kendi sistemine bir şey için güncelleme seçeneği koyduysa o şeyin güncellenmesi mümkün demektir, güncelleyince ceza kesecek olsa neden butonunu koysun? bir insan bir şirkette 23 sene çalışacaksa meslek kodu belki beş belki on kere değişebilir, insanlar da bunun için güncelleyebilme özelliği koymuşlar (belki benim kafamın şu an basmadığı başka bir şey içindir)
  • freya  (03.02.15 15:45:14 ~ 15:45:59) 
@freya
sgk ekranında yanlış bildirim diye bir buton yok arkadaşım. neden butonunu koysun demişsin ama yok o buton zaten, var diyen olmadı. yanlış bildirim ve geç bildirim cezaya tabi sgk da. ve bu işlemler için dilekçe verilmesi gerekiyor. anlık değişimi zaten ekrandan kod güncelleme diyerek yapabilirsin, ona kimsenin ceza keseceği yok. ama senin bu konuyu nasıl birbirine karıştırdığını anlayamadım ben. arkadaş o gün itibariyle değişmesini değil geçmişe yönelik primi ödenen bütün zamanların (aynı şirket içerisinde olmak şartıyla) meslek kodunu değiştirmek istiyor.

  • Tears of Devil  (03.02.15 15:58:23) 
@Tears of Devil bahsettiğim buton meslek kodu güncelleme idi, nerelere gittin. morgazozun meslek kodunu görmek isteyen işverenin çalışmaya başladığı tarihten itibaren tüm hizmet listelerinden kontrol edeceğini sanmam. insanlar işe giriş bildirgesini görmek ister, bunu da dediğin gibi güncellemek mümkün.

geç bildirim her şekilde cezaya tabi, bunun kaçışı yok.
yanlış bildirim için sabah kadar tekrar söylebilirim. eğer yanlışı kendin fark eder sgkya dilekçe yazarsan ceza y o k.

örnekle açıklayayım. eğer ayın 23üne kadar tahakkuk yüklemezsen sonra istersen sgkya üç cilt kitap yaz. o cezayı yersin. çünkü geç bildirim. ancak bildirdiğin primlerden birinde hata varsa, kardeş biz bunu yanlış yapmışız eldir kayar bizi affedin dersen, hem ceza yemezsin hem de düzeltirler. ancak sen bu yanlışı düzeltmediğin halde sgk o primin yanlış olduğunu bir şekilde tespit ederse yine kaçışın yok cezayı yersin. inşallah açıkça anlatabilmişimdir.

@morgazoz sen bu konuşulanlara bakma aklını karıştırma, git ikyla konuş yapsınlar.
  • freya  (03.02.15 16:17:26 ~ 16:18:32) 
adam zaten "işe girişini" güncellemek istiyor. konuşmanın başından beri olmaz diyorsun geçmişe yönelik? şimdi ne oldu da mümkün diyorsun madem.

"sorunuza cevap, hayır geçmişe dönük değiştiremez"

insanlar "işe giriş bildirgesini" görmek ister, bunu da dediğin gibi güncellemek mümkün.

şu iki mesajın arasındaki tezat olan noktayı bulamayana yüzbinlira veriyorum.


@morgazoz sen bulandırma kafanı, ik'cıya söyle geçmişe yönelik diye, versin "yanlış bildirim" dilekçesini düzeltsin. o da böyle yapılmaz falan derse benim yazdıklarımın aynılarını söyle, en sonunda güncellemek mümkün diyecektir, ik'cılar böyle -test edildi onaylandı. özetle bu değişiklik biraz zaman alır ama yapılmayacak şey değil.

ik'cıların saçma sapan cevaplarından gına geldi. bu duyuru altındaki son mesajımdır.
  • Tears of Devil  (03.02.15 16:26:12) 
@Tears of Devil ya gerçekten ben bir sene boyunca dünyanın ilk üç vergi denetim firmasından birinde boşuna çalışmışım, yaptığım 24 saat mesailer boşa gitmiş gerçekten. allah da beni kahretsin. bordro da sgk da işkur da hiçbi şey bilmiyorum.

son kez anlatmaya çalışacağım. meslek öğrenmek isteyen adamlar işe giriş bildirgesi görmek ister. bu bildirge tek bir tuşla meslek için güncellenebilir. bu güzide bildirgemiz zaman aralığı belirtmediğinden geçmişi geleceği olmaz. bir sayfa şey zaten. üzerinde asistan yazarken müdür yazacak. bu bu kadar.

geçmişe dönük olan ve meslek adının geçtiği yer hizmet listesidir, bunu geçmişe dönük güncellenmesi hiçbir anlam ifade etmez şu an bu beyan için. ha özellikle işe girdiğinden beri olan hizmet dökümlerini isterlerse de dediğin gibi dilekçeyle düzelir. ama ben daha böyle bi şey istendiğini duymadım.

sgk işe giriş bildirgesi tek seferde internetten, hizmet listesi dilekçeyle geriye dönük düzeltiliyor neyini uzattın bu kadar beynim almıyor gerçekten, canın mı sıkılıyor nedir.

ha ek olarak, h e r i k i ş e k i l d e d e c e z a y o k.
  • freya  (03.02.15 16:40:31) 
@freya;
son kez yazıyorum son mesajına istinaden;

"sgk işe giriş bildirgesi tek seferde internetten, hizmet listesi dilekçeyle geriye dönük düzeltiliyo" diye yazmışsın şimdi,

niye o zaman değişmez diyordun adama buna cevap verebilir misin? canı sıkılan sen gibisin önce değişmez deyip sonra değişir dediğine göre. ben adama bildiğimi (ailem mali müşavir) ve başıma geleni söylüyorum ceza yedim diye. yanlış bildirimde ceza olur olmaz o ayrı konu. ama bu adamın meslek koduna önce değişmez deyip sonra ben yanlış bildirim var deyince neden değişir düzeltilir diyorsun? konuyu bir anda ceza yenir yenmez olayına çekmende takdir edilesi bir davranış. tekrar hatırlatayım; konu bu arkadaşın meslek grubunun "geçmişe yönelik" değişip değişmeyeceği.

ben değişir diyorum, sen de değişir diyorsan neyi savunuyorsun bana? vergi denetim firması ayrı sgk mevzuatı ayrıdır. hoş bir yıldır çalışıyormuşsun maksimum denetmensindir. sgk çok ayrı bir memleket, mevzuatı da işleyişide farklı.




@morgazoz
özet; ik cıya söyle "geçmişe yönelik" olan meslek kodunu dilekçe vererek düzeltsin, burdaki hem ik'cı hem vergi denetmeni olan arkadaş olur dedi dersin. yine yapmazlarsa dünyanın ilk üç vergi denetim firmasından birinde çalışmış falan dersin o zaman yaparlar korkup.

not: dahada sikseler yazmam, adam dünyanın ilk üç vergi denetim firmasından birinde çalışmış, ezildim. öpüyoring.
  • Tears of Devil  (03.02.15 16:58:38) 
vay arkadaş ya en fazla bu kadar anlaşılamaz. geriye dönük düzelmez demedim, işe giriş bildirgesi geriye dönük bir belge değil, oradan geriye dönük olup olmadığını görülemeyeceği için geriye dönük düzeltmeye gerek yok dedim.

hala da bence geriye dönük dilekçe verip düzeltmeye gerek yok sgk işe giriş ekranından güncelleyecek neyi var bunun bu kadar zor anlayamadım.

not: denetimci değil bordrocuydum, şu an başka bir yerde hem ik hem bordro yapıyorum, benim kadar sgkya dilekçe vermeye gittiğini, işe giriş / çıkış bildirgesi güncellediğini, geriye dönük bildirge düzenlediğini, danışmanlarla kafa patlattığını sanmıyorum, sevgiler.
  • freya  (04.02.15 08:57:17) 
kavas dedin kavas.


  • Tears of Devil  (04.02.15 09:53:48) 
hahahhahajsh ya altı üstü bildirge düzenlenecek böyle saçmalık olamaz :D


  • freya  (04.02.15 12:40:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.